Σάββατο, 4η Μαίου 2024  7:47 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 18:21

Κίνα: Επιστήμονες ανέπτυξαν εξέταση αίματος που ανιχνεύει τρεις τύπους καρκίνου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επιστήμονες στην Κίνα, ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος η οποία με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανιχνεύει τρεις τύπους καρκίνου.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την εξέταση που χρειάζεται μία σταγόνα αίματος, σε υγιείς και σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας, το παχύ έντερο και το στομάχι.

Μέσα σε λίγα λεπτά, η εξέταση εντόπισε τους ασθενείς με καρκίνο σε ποσοστό από 82 έως 100%.

Για την εξέταση χρησιμοποιείται μηχανική μάθηση, ένας τύπος δηλαδή τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος αναλύει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού (μεταβολιτών).

Οι μεταβολιτές βρίσκονται στο αίμα και δρουν ως βιοδείκτες οι οποίοι μπορούν ενδεχομένως να δείξουν την παρουσία καρκίνου.

Ο έλεγχος για αυτούς τους βιοδείκτες αίματος έχει προταθεί ως ένας πιθανός τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια της νόσου, όταν τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα και οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν ενδεικτικά συμπτώματα.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον κόσμο, οι καρκίνοι του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου δεν έχουν επί του παρόντος αυτόνομες εξετάσεις αίματος που να είναι αρκετά ακριβείς.

Έτσι, οι γιατροί συνήθως βασίζονται σε απεικονιστικές ή χειρουργικές διαδικασίες για την ανίχνευση καρκινικού ιστού.

Ο Δρ. Chaoyuan Kuang, επίκουρος καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine και ογκολόγος στο Montefiore Health System, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Live Science πως θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να ενσωματωθεί η εξέταση στα διαγνωστικά εργαλεία των γιατρών.

Πάντως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, η εξέτασή τους θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά.

Με βάση τη μοντελοποίηση που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν πως το νέο εργαλείο θα μπορούσε να μειώσει το εκτιμώμενο ποσοστό των αδιάγνωστων περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου, κατά περίπου 20% έως 50% εάν χρησιμοποιούνταν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου σε μεγάλα τμήματα πληθυσμών στην αγροτική Κίνα.

pronews.gr

Διαβάστηκε 302 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.