Κυριακή, 2η Ιουνίου 2024  7:52 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 00:34

Η Αγία Τριάδα Μαύρικα εκπέμπει SOS- Ένα μνημείο σε εγκατάλειψη…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Xθες το απόγευμα επισκέφθηκα το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα Αγρινίου που λόγω της πλήρους εγκατάλειψής του κινδυνεύει να γκρεμιστεί ολοσχερώς.

Ηδη στον τοίχο του ερειπωμένου κτίσματος έχει φυτρώσει και πλάτανος…

Πρόκειται για Βυζαντινό μνημείο του 9ου αιώνα (πιθανόν να είναι του 6ου αιώνα μετά από την μελέτη κάποιων ευρημάτων της ανασκαφής) που με τα χρόνια λόγω προσχώσεων στη περιοχή βυθίστηκε στο νερό και τη λάσπη. Ο αείμνηστος καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Παλιούρας πραγματοποίησε μία δύσκολη ανασκαφή (2002-2006) και αποκάλυψε το μνημείο. Η δυσκολία της ανασκαφής ήταν το νερό που έπρεπε να αντλείται καθημερινά.

Το όνειρο του Παλιούρα ήταν να στεγανοποιηθεί ο η τάφρος γύρω από το εκκλησάκι και να γίνεται άντληση του νερού. Επειδή η λύση αυτή παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες μελετούσε και την περίπτωση της μεταφοράς του κτίσματος στον παρακείμενο χώρο. Δεν πρόφθασε όμως να πραγματοποιήσει το όνειρό του γιατί έφυγε από την ζωή το έτος 2014.

Η ατυχία είναι ότι έφυγαν από την ζωή σε νεαρή ηλικία και οι συνεργάτες του Νίκος Καπώνης και Κώστας Βάτσιος που θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν το έργο του Παλιούρα.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 671 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.