Κυριακή, 2η Ιουνίου 2024  6:39 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 15:04

«Ψαλίδι» στα επιτόκια ρυθμίσεων οφειλών – Έρχεται νομοθετική παρέμβαση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ιδιαίτερα «τσουχτερά» είναι τα επιτόκια στις ρυθμίσεις χρεών της εφορίας, με τους οφειλέτες να δυσκολεύονται στην αποπληρωμή τους, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη να διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση του επιτοκίου στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών.

Το θέμα επιβεβαίωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των 12 δόσεων βρίσκεται στο 6,68% και για 24 ή 48 δόσεις στο 8,18%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο.

«Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προανήγγειλε και τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο έτος, που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση.

Άλλωστε, για το 2025 τα νέα μέτρα αγγίζουν τα 870 εκατ ευρώ και περιλαμβάνουν:

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ
  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος, κόστους 120 εκατ. ευρώ
  • Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, κόστους 15 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση των συντάξεων, κόστους 400 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή ΦΠΑ στις υποδομές

mononews.gr

Διαβάστηκε 237 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.