Κυριακή, 2η Ιουνίου 2024  7:44 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 22:14

Σύσκεψη ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη με Αγροτικά Στελέχη στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυγενάκης από Αγρίνιο: Η νέα εποχή του ΕΛΓΑ στα χέρια των αγροτών

Οι προτεραιότητες και η στόχευση του νέου κανονισμού

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυση του συνεργατισμού

Τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο ΕΛΓΑ με τον νέο Κανονισμό του, ο οποίος αλλάζει ύστερα από 25 χρόνια και σήμερα ξεκίνησε η πρώτη από τις τρεις φάσεις διαβούλευσης, αλλά και το σύνολο των δράσεων και προβλημάτων που απασχολούν τους αγρότες της χώρας μας, ανέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συζήτηση που είχε με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, με τους οποίους συναντήθηκε, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο.

Όπως είπε ο υπουργός η πρώτη φάση διαβούλευσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Οι προτάσεις και τα σχόλια της πρώτης φάσης διαβούλευσης θα ενσωματωθούν και το σχέδιο θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η Διαβούλευση όπως σημείωσε θα συνεχισθεί πριν έλθει ως νομοσχέδιο στη Βουλή. «Σας καλώ να μετάσχετε στη διαβούλευση, ώστε να το κάνουμε σωστά. Να συμμετάσχετε στη διαμόρφωση μιας νέας εποχής για έναν σύγχρονο και πιο δίκαιο ΕΛΓΑ», είπε προς τους αγρότες ο ΥΠΑΑΤ

Οι στόχοι του νέου κανονισμού

Στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ έχουμε δημοσιεύσει τους στόχους που θέλουμε να υπηρετήσουμε με την αλλαγή του κανονισμού. Είναι οι εξής:

  • Οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και βιωσιμότητα
  • Ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών
  • Προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια με νέα προγράμματα καλύψεων
  • Επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων
  • Ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, των θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία)
  • Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς
  • Τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και κατάργηση του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
  • Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής από τους ασφαλισμένους, αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων κατά 20%
  • Μείωση της αποζημίωσης στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών και στις περιπτώσεις όταν δεν εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.
  • Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς
  • Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας

                                                 Κανείς ανασφάλιστος

Ο νέος κανονισμός, όπως είπε, περιλαμβάνει εκτός των άλλων καλλιέργειες όπως τα θερμοκήπια, η ανθοκομία, οι αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια, χοιροτροφία και άλλοι τομείς παραγωγής που μέχρι σήμερα δεν καλύπτοντο.

Προχωράει η   ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ. Ο κάθε εκτιμητής με το ταμπλετ θα μπορεί να βγάζει επί τόπου την εκτίμηση για τη ζημιά. Στόχος μας η διαφάνεια, η ταχύτητα και ο παραγωγός θα ξέρει επί τόπου τι δικαιούται.

Παράλληλα θα τεθεί σε ισχύ σύντομα η λειτουργία του αγροτικού 112 με στόχο την περαιτέρω προστασία των παραγωγών από την κλιματική κρίση

                                               Ενίσχυση του συνεργατισμού

Προχωρούμε στην ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια. Στόχος να εισέλθουν οι αγρότες στο επιχειρείν. Χτίζουμε το Μητρώο Αγροτών που θα βοηθήσει και στην καλύτερη κατανομή χρηματοδοτήσεων προς τους αγρότες ενώ θα δώσει τη δυνατότητα για την εφαρμογή πιο στοχευμένων προγραμμάτων. «Πρέπει σε αυτή τη φάση να μετρηθούμε και να οργανωθούμε και σε δεύτερη φάση, εφόσον είναι εφικτό, προχωράμε με ασφάλεια στην ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων», είπε.

Ο υπουργός κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν σε συνεργατικά σχήματα και σημείωσε ότι το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ προχωρεί στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τους συνεταιρισμούς και σύντομα θα καταθέσει προτάσεις για περαιτέρω αλλαγές με στόχο τον εκσυγχρονισμό των συνεταιρισμών. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι ο διπλασιασμός μέχρι το τέλος του έτους των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς σήμερα λειτουργούν μόνο οκτώ.

                             Σύσκεψη για μείωση του κόστους παραγωγής

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ επανέλαβε ότι στόχος είναι η εξυγίανσή του και λειτουργία του με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί σε εποπτεία ο Οργανισμός αλλά ορισμένες υπηρεσίες, για τις οποίες την εποπτεία ανετέθη από0 την ΕΕ στο ΥΠΑΑΤ. Με κατηγορηματικότητα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει η καταβολή ενισχύσεωνσε κανέναν αγρότη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα αιτήματα των αγροτών που είχαν τεθεί στις τελευταίες κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί και αναφέρθηκε στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που τείνει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά και στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες, ανακοινώνοντας ότι την Πέμπτη το απόγευμα θα υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του και τη συμμετοχή του αρμοδίου υπουργού Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη, αλλά και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπου θα αναζητηθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης των αγροτών στον συγκεκριμένο τομέα.

                                                           Οι αλλαγές στην ΚΑΠ

Η ΚΑΠ έτσι όπως διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία των Πρασίνων των σοσιαλιστών και  της Αριστεράς, είναι επιθετική προς τους αγρότες . Το ΕΛΚ πιστεύει στην ομαλή πράσινη μετάβαση και στη συνεργασία αγροτικής παραγωγής και περιβάλλοντος. Πρόκειται για ζωτικής σημασίας διαφωνία με δυνάμεις που συμμάχησαν για το σκοπό αυτό. Ως ΕΛΚ έχουμε διαφορετική άποψη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί, όπως η εξαίρεση  από αγρανάπαυση 1,5 εκατ. στρεμμάτων και στην εξαίρεση από ελέγχους καλλιεργειών κάτω από 100 στρέμματα, αλλά και στις προτεραιότητες που έχει θέσει το ΥΠΑΑΤ για:

  • δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα,
  • Περιορισμό και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων
  • Δυνατότητα μεταφοράς από πυλώνα σε πυλώνα πόρων που μένουν ανεκμετάλλευτοι.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε ότι το αποτύπωμα της κάλπης των ευρωεκλογών θα κάνει τη ζωή όλων των πολιτών της ΕΕ και ιδιαίτερα των αγροτών, πιο εύκολη. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο λειτουργική, πιο δυναμική, πιο ευέλικτη, για να μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά  προς όφελος των αγροτών μας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τόνισε ότι θα ήταν άδικο και παράλογο να χαθούν από τις τσέπες των αγροτών 450 εκατ. ευρώ, αν δεν ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάρτηση των χαρτών.

Καταβολές στην Αιτωλοακαρνανία

Τόνισε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους στον πρωτογενή τομέα από ΚΑΠ και ΠΑΑ θα καταβληθούν περί τα 2,2 δις ευρώ.

Ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία ανέφερε ότι έχουν ήδη καταβληθεί:

  • Μέτρο 4.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» - Σχέδια Βελτίωσης

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 23,9 εκ. €

  • Δράση 4.2.1 για τη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 12,2 εκ. €

  • Μέτρο 6.1 «Νέοι Γεωργοί»

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 50,8 εκ. €

  • Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης (LEADER)

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 34,8 εκ. €

  • Μέτρο 11 – Βιολογική Γεωργία

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 150,6 εκ. €

  • Μέτρο 13 – Εξισωτική Αποζημίωση

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 94,9 εκ. €

  • Μέτρο 2 – Παροχή συμβουλών

Συνολικός Προϋπολογισμός 3,95 εκ. €

  • Σε εγγειοβελτιωτικά έργα και αγροτική οδοποιία 9,8 εκατ.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ (πριν το Πάσχα): 29,3 εκ. €

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΛΓΑ 2023-2024

  • Πληρωμές ΕΛΓΑ 2023: 8,2 εκ. €
  • Πληρωμές ΕΛΓΑ 2024: 2,8 εκ. €
  • Πληρωμές Κρατικής Οικονομικής Ενίσχυσης (ΚΟΕ) 2023: 932 €

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε ότι το 35% του ΑΕΠ προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε «είμαστε εδώ, για να σας μεταφέρουμε την εικόνα ότι έχουν γίνει πολλά αλλά και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί εθνικό στόχο που οφείλουμε να επιτύχουμε»

  • Στη σύσκεψη μετείχαν επίσηςοι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης και Θανάσης Παπαθανάσης, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Κωνσταντίνος Ναστούλης, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου (εκ μέρους του Προέδρου του Επιμελητηρίου) ο Βασίλης Φωτάκης, Αντιδήμαρχος Αγρινίου, ο Γεώργιος Σακκαρέλης, Πρόεδρος ΔΕΕΠ ΝΔ Αιτωλ/νιας και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργο Στρατάκο.
Διαβάστηκε 595 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία