Κυριακή, 2η Ιουνίου 2024  4:27 πμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 14:02

Εικόνα Σώματος: Πως να την διαχειριστείς [ΟΔΗΓΟΣ]

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπάρχουν μέρη στην Εικόνα Σώματος σου που δεν σου αρέσουν; Ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι σχετικά με το σώμα σου; Μήπως αποφεύγεις να παρευρεθείς κάπου εξαιτίας της εμφάνισής σου;

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας δημιουργείται σταδιακά από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας, διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας. Έχεις, όμως, σκεφτεί ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την εικόνα σου μπορεί να είναι διαφορετικός από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εσένα και ότι μπορεί να σε κρατάει πίσω αντί να σε ωθεί μπροστά;

Στην Πράξη

Στις συνεδρίες μου, είτε δια ζώσης, είτε online συναντώ καθημερινά άτομα που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους για να αλλάξουν την εικόνα τους.

Η εικόνα σώματος είναι αλληλένδετη με την αυτοεκτίμηση και παρατηρώ πως, κυρίως, οι γυναίκες τείνουν να έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους.

Πολύ συχνά ακούω φράσεις, όπως:

  • «Δεν θα τα καταφέρω να αλλάξω το σώμα μου»,
  • «Νιώθω απελπισμένη που δε χωράω στα παλιά μου ρούχα»,
  • «Αποφεύγω να πάω σε πολυσύχναστη παραλία»., κ.ά.

Αρκετά συχνά αυτή την αρνητική εικόνα σώματος ωθεί σε ανορθόδοξες δίαιτες ή κάποια διατροφική διαταραχή που μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Πως μπορείς, όμως, να αλλάξεις κάτι αν πρώτα δεν το αποδεχτείς;

Η αλλαγή της Εικόνας Σώματος σου θέλει χρόνο

Η αλλαγή της εικόνας που έχεις για το σώμα σου δεν είναι εύκολη διαδικασία και θέλει χρόνο. Πρέπει να αρχίσεις να αγαπάς το σώμα σου και να αποκτήσεις μία πιο θετική στάση απέναντι στο ζήτημα.

Η αυστηρή, κάθετη και απόλυτη κριτική δεν θα σε φτάσει εκεί που θέλεις.

Να θυμάσαι ότι δεν είσαι ο μόνος/η. Είσαι μέρος μιας μεγάλης ομάδας με παρόμοια συναισθήματα.

Στον οδηγό αυτό θα μάθεις περισσότερα για την εικόνα σώματος, γιατί η αρνητική εικόνα σώματος σε κρατάει πίσω και ποια είναι τα βήματα για να την αλλάξεις.

Τι είναι η Εικόνα Σώματος για σένα

Η εικόνα σώματος είναι η προσωπική σου αντίληψη για οποιαδήποτε πτυχή της εμφάνισής σου (σχήμα & μέγεθος σώματος, βάρος, μαλλιά, δέρμα κ.ά.). Με άλλα λόγια αναφέρεται στο πως νιώθεις για την εμφάνισή σου. Μπορεί να διαφέρει από τον τρόπο που σε βλέπουν οι άλλοι.

Οι ρίζες του προβλήματος ξεκινούν νωρίς

Σε έρευνα που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος» το 2007 σε 1305 παιδιά και εφήβους ηλικίας 3-15 ετών παρατηρήθηκε ότι οι μητέρες των παιδιών ηλικίας 3-12 ετών θεωρούσαν ότι τα παιδιά τους έχουν φυσιολογικό βάρος, παρότι ήταν υπέρβαρα. Αυτή η εικόνα φάνηκε να αλλάζει στην εφηβεία, καθώς σημαντικό ποσοστό των εφήβων 13-18 ετών θεωρούσαν ότι έχουν υπερβάλλον βάρος, με αποτέλεσμα να ξεκινούν επικίνδυνες υποθερμιδικές δίαιτες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι έστω με μία πτυχή της εμφάνισής τους και ίσως επιθυμούν να την αλλάξουν. Ωστόσο, αυτή η δυσαρέσκεια δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα και δεν έχει αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και στην κοινωνική τους ζωή. Για άλλους, όμως, ανθρώπους, μια αρνητική εικόνα για το σώμα τους επηρεάζει πολλούς τομείς της καθημερινότητάς τους.  

Συμπεριφορές που δείχνουν Αρνητική Εικόνα Σώματος

Παρακάτω θα σου παραθέσω σχετικές συμπεριφορές με την εικόνα σώματος, δεν είναι απαραίτητο να συντρέχουν, αρκεί μια ή συνδυασμός τους:

  • Λεπτομερές κοίταγμα στον καθρέπτη ή αποφυγή του καθρέπτη
  • Συχνό ζύγισμα ή αποφυγή ζυγίσματος
  • Υπερβολική έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος
  • Σύγκριση με την εμφάνιση άλλων ατόμων
  • Αυστηρές δίαιτες, περίεργα μοντέλα διατροφής και γυμναστικής ή άλλες μεθόδους ελέγχου το βάρους
  • Κριτική για τον εαυτό και το σώμα, είτε δημόσια είτε στη σκέψη
  • Αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους (π.χ. αδυνάτισα;)
  • Προσπάθειες να καλυφθούν πρηξίματα ή τα μη αρεστά σημεία του σώματος
  •  Στη ντουλάπα υπάρχουν ρούχα για τις μέρες που το άτομο αισθάνεται παχύ και για τις μέρες που αισθάνεται λεπτό
  • Παρεμβάσεις ή αισθητικές επεμβάσεις

Γιατί να αλλάξεις την Αρνητική Εικόνα που έχεις για το Σώμα σου;

Η αρνητική εικόνα σώματος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σχέση σου με το φαγητό και τη δίαιτα. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η εικόνα του σώματος μπορεί να επηρεάσει αυτές τις πτυχές:

Γιατί σε πληγώνει και σου στερεί τη χαρά, να διασκεδάζεις, να περνάς καλά

Ανησυχίες για το Βάρος και το Σχήμα του Σώματος

Τα άτομα με αρνητική εικόνα σώματος έχουν συχνά έντονη επιθυμία να τροποποιήσουν το βάρος ή το σχήμα τους ώστε να συμμορφώνονται με τα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιοριστικές δίαιτες ή ακραία μέτρα απώλειας βάρους, όπως δίαιτα ή υπερβολική άσκηση.

Διαταραγμένες Διατροφικές Συμπεριφορές

Η κακή εικόνα του σώματος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών, όπως η υπερφαγία, το συναισθηματικό φαγητό ή ακόμη και διατροφικές διαταραχές όπως η ψυχογενής ανορεξία ή η ψυχογενής βουλιμία.

Εμμονή με το Φαγητό

Τα άτομα με κακή εικόνα σώματος μπορεί να απασχοληθούν με σκέψεις για το φαγητό, παρακολουθώντας συνεχώς τι τρώνε και τις θερμίδες που καταναλώνουν. Αυτή η εμμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, προκαλώντας άγχος, ενοχές ή ντροπή σχετικά με τις διατροφικές επιλογές.

Φαινόμενο γιο-γιο

Η κακή εικόνα σώματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο μείωσης και επαναπρόσληψης βάρους. Αυτή η συνεχής επιδίωξη μείωσης βάρους μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για τη σωματική υγεία όσο και για την ψυχική ευεξία.

Αποφυγή Κοινωνικών Υποχρεώσεων

Τα άτομα με κακή εικόνα σώματος μπορεί να αποφεύγουν κοινωνικές υποχρεώσεις που περιλαμβάνουν φαγητό, όπως να βγαίνουν με φίλους ή να παρακολουθούν κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυτή η απομόνωση μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική τους ζωή και τη συνολική ευημερία τους.

Η επιτυχία δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις αρνητικές σκέψεις για το σώμα σου. Αλλά να τις ξεπερνάς και να τις αποδέχεσαι. Να τις αφήνεις πίσω σου.

Σκέψου ότι πρόκειται για μία διαπροσωπική σχέση. Όπως για παράδειγμα με τον σύντροφό σου, την οικογένεια, τους φίλους σου. Προφανώς θα συμβούν πράγματα που θα σε στενοχωρήσουν, που θα σου αφήσουν ένα άσχημο συναίσθημα. Όμως, πρέπει να έχεις τα «εφόδια» για να μετατρέψεις το άσχημο σε κάτι όμορφο.

Πως Διαμορφώνεται η Ιδέα που έχεις για την Εικόνα Σώματος σου;

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί ποιος επωφελείται από την αρνητική εικόνα που έχεις για το σώμα σου; Θα σου αναφέρω μερικά παραδείγματα για να απομυθοποιήσω το γεγονός ότι φέρεις μόνο εσύ την ευθύνη.

  • Η κουλτούρα της δίαιτας
  • Οι φαρμακευτικές εταιρείες
  • Οι κατασκευαστές ρούχων
  • Η βιομηχανία της ομορφιάς
  • Η βιομηχανία της αυτοβελτίωσης

Απάντηση σε Αρνητικές Σκέψεις

Μήπως έχεις γίνει μπαλάκι ανάμεσα στη βιομηχανία αδυνατίσματος και εκείνης της πάχυνσης;

Τι άλλο μπορείς να σκεφτείς, για να πας παρακάτω, να ξεπεράσεις αυτές τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις;

Ποιο είναι το Πραγματικό Πρόβλημα στην Εικόνα Σώματος

Σίγουρα όχι εσύ και το σώμα σου, αλλά οι προσλαμβάνουσες από την κοινωνία. Όταν κάποιος σου λέει ότι το σώμα σου δεν είναι το ιδανικό. Είτε κάποιος από το περιβάλλον σου, είτε μια ολόκληρη βιομηχανία. Όλα αυτά σε πληγώνουν.

Η κακή εικόνα σώματος οδηγεί σε κατάθλιψη, ντροπή, κοινωνικό άγχος και μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών και ανθυγιεινών συνηθειών.

Από που προέρχεται ο στιγματισμός και η ενίσχυση της κακής εικόνας σώματος;

Οι τομείς που τα συντηρούν είναι τρεις.

Η κουλτούρα της Δίαιτας

Η κουλτούρα της δίαιτας προωθεί και δοξάζει την απώλεια βάρους, διαιωνίζοντας την αντίληψη ότι η χαρά και η επιτυχία ενός ατόμου σε κάθε πτυχή της ζωής του είναι συνδεδεμένες με την εικόνα του λεπτού και γυμνασμένου σώματος. Τα προβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς από τα Μ.Μ.Ε και το διαδίκτυο έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά, οδηγώντας σε ακραία συναισθήματα και σκέψεις αναφορικά με την εικόνα του σώματός τους και τη λήψη τροφής.

Ο Σάκης και τα Πατατάκια

Πριν μερικά χρόνια προβαλλόταν μια διαφήμιση στην τηλεόραση γνωστής εταιρείας με πατατάκια. Πρωταγωνιστής ήταν ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος έτρωγε πατατάκια σταματημένος στην κίνηση και τον σταματάει μια αστυνομικός, του κάνει σωματικό έλεγχο και στο τέλος του κλέβει το σακουλάκι. Βλέποντας αυτή τη διαφήμιση πολλοί θα σκεφτούν να απολάμβανα κι εγώ τα πατατάκια και να είχα παρόμοιο σωματότυπο με τον Σάκη ή με την αστυνομικό! Το γεγονός αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο να το προσεγγίσεις με βάση την καθημερινότητά σου και αυτό να σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα.

Η κουλτούρα της δίαιτας αναπαράγεται από το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς κατά ανάγκη αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε με αυτή ή ότι ακολουθούμε πράγματι δίαιτες εμείς οι ίδιοι.

Σχόλια από τρίτους για την Εικόνα Σώματος

Κάποιες από τις παρακάτω φράσεις θα σου φανούν οικείες:

  • Αδυνάτισες και ομόρφυνες!
  • Έχεις αφεθεί τώρα τελευταία. (Υπάρχει απλά αύξηση βάρους.)
  • Ας φάω σήμερα ό,τι θέλω και από αύριο δίαιτα (ή καλύτερα από Δευτέρα)
  • Τελείωσαν οι γιορτές, ώρα να ράψω το στόμα μου
  • Ακόμα να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης;
  • Χάσε εύκολα τα κιλά των γιορτών
  • Πως να μην πάρεις βάρος στις γιορτές/διακοπές

Φυσικά, το υπερβάλλον σωματικό βάρος επιφέρει κινδύνους για την υγεία! Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου! Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως πρέπει όλοι να έχουμε τις ίδιες αναλογίες και ότι η εικόνα σώματος αντικατοπτρίζει την υγεία σου και την αξία σου ως άνθρωπος.

Είναι στο χέρι σου να αποδεσμευτείς!

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος για την Εικόνα Σώματος

Να θυμάσαι ότι η αρνητική εικόνα σώματος δεν πηγάζει μόνο από το υπερβάλλον σωματικό βάρος. Μπορεί κάποιος να είναι ελλιποβαρής ή και να έχει φυσιολογικό βάρος και να θέλει να αυξήσει το βάρος του ή/ και τη μυϊκή του μάζα.

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία

Οι γυναίκες θεωρούνται, δυστυχώς, πιο αποδεκτές ή έχουν μεγαλύτερη αξία όταν έχουν λεπτό σώμα και αυτοέλεγχο στην διαιτητική τους πρόσληψη.

  • «Δεν μπορώ να το φάω αυτό»
  • «Σήμερα τα πήγα καλά, έφαγα μόνο μία σαλάτα και πήγα στο γυμναστήριο».

Συναισθήματα & Εμπειρίες από την κριτική άλλων

Πολλά γεγονότα, είτε επίμονα ή όχι, όπως για παράδειγμα συναισθηματικά κενά στην παιδική ηλικία, ένα διαζύγιο, η γνωριμία με την κουλτούρα της δίαιτας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου και να πυροδοτήσουν μια αρνητική εικόνα σώματος.

Αν αυτό που σου ανέφερα δεν σου φαίνεται πιστευτό, να ξέρεις ότι είναι εντάξει να αισθάνεσαι έτσι. Όμως, είναι θέμα εξάσκησης να αλλάξεις γνώμη και να το αποδεχτείς ως αλήθεια! Υπάρχει, λοιπόν, ελπίδα.

Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να βιώνεις αρνητικά συναισθήματα ή πίεση. Σημασία έχει να έχεις τα εργαλεία να επιδιορθώνεις αυτά τα συναισθήματα και να προχωράς παρακάτω.

Η θετική εικόνα σώματος δε σημαίνει ότι πιστεύεις ότι το σώμα σου φαίνεται καλό. Σημαίνει πως ξέρεις ότι το σώμα σου είναι καλό, άσχετα από πως δείχνει.

Το σώμα σου είναι καλό, άσχετα από το μέγεθός του

Πως μιλάς εσύ για το Σώμα σου;

Το σώμα σου κάνει καλά πράγματα για εσένα πρέπει να το σέβεσαι και να το αγαπάς.

Πολλές φορές συναντώ στις συνεδρίες μου άτομα που δεν αποδέχονται αυτή την άποψη, που ακούν έντονη κριτική στον εαυτό τους. Σκέψου πόσες φορές, ίσως και καθημερινά, ασκείς κριτική σε σένα όταν κοιτάς τον καθρέφτη.

Η Γεωργία

Αυτή και ήταν η περίπτωση της Γεωργίας, η οποία το μοιράστηκε μαζί μου σε μια συνεδρία, ότι δεχόταν επίθεση από την κριτική που έκανε η ίδια στον εαυτό της κάθε φορά που κοιτούσε τον καθρέφτη. Μετά τη συνεδρία μας, ξεκίνησε να υιοθετεί κάποιες στρατηγικές, αποδέχτηκε το σώμα της, σκέφτηκε όλα τα θετικά που έχει κάνει για εκείνη και άρχισε να μιλάει όμορφα στον εαυτό της, είτε κοιτάζοντας τον καθρέφτη είτε το ψυγείο

Η Ελένη

Θυμάμαι όταν γύρισα στη δια ζώσης στην εργασία μου μετά την πανδημία, κοιτούσα τις άλλες γυναίκες στα γραφεία τους. Ήταν πιο συγκροτημένες και πιο όμορφες από μένα. Κανείς δεν με κοιτούσε, κι όμως είχα την αίσθηση ότι με έκρινε ένα πλήθος συναδέλφων.

Και έπειτα:

Δεν μπορούσα να εργαστώ παραγωγικά, καθώς ήμουν βυθισμένη στις σκέψεις μου για την εικόνα του σώματος μου και πώς δεν υπήρχε επιστροφή“.

Κανένα άτομο δεν θα κρατήσει τη δουλειά του αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της εικόνας σώματός του. Η εργατικότητα, οι γνώσεις και η καλή συμπεριφορά αργά ή γρήγορα κερδίζουν.

Ο δρόμος για την θετική αλλαγή στην Εικόνα Σώματος σου

Και τώρα ίσως αναρωτιέσαι: Αν ο στόχος δεν είναι το σώμα μου να είναι μικρότερο, να διαιωνίζω την κουλτούρα της δίαιτας και να ακολουθώ τις απόψεις της κοινωνίας για το γυναικείο σώμα, τότε ποιος είναι; Τι θεωρείται επιτυχία;

Το πρώτο βήμα είναι η Αποδοχή

Η αποδοχή δεν είναι να τα βλέπεις όλα τέλεια. Είναι για παράδειγμα:

Έχω κυτταρίτιδα και δεν θα φορέσω το συγκεκριμένο μαγιώ. Το σώμα μου όμως κάνει καλά πράγματα για μένα και πρέπει να το αντιμετωπίζω με σεβασμό και αγάπη.

Με άλλα λόγια να είσαι ουδέτερη.

Δεν χρειάζεται να πιστεύεις ότι μοιάζεις στην Barbie.

Μπορεί να θυμάσαι αρνητικές εμπειρίες και σχόλια από το παρελθόν. Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσεις μπροστά.

Νιώσε, αντιμετώπισε, θεράπευσε

Η αποδοχή δε σημαίνει ότι παρατάς τα θέλω και τους στόχους σου. Είναι όμως το βήμα που θα σε κάνει να πας παρακάτω, να βρεις τη θέληση να κάνεις αλλαγές, να σκεφτείς κάποιο σχέδιο δράσης που σου ταιριάζει, να δώσεις στην αλλαγή το χρόνο που χρειάζεται.

Διώξε τη ντροπή!

Σκέψου που θέλεις να φτάσεις και πως θα το πετύχεις. Βρες τα εμπόδια. Το ταξίδι πρέπει να είναι χαρούμενο και να έχει νόημα.

Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις ως προς το σώμα σου μπορούν να σου δείξουν το δρόμο της αποδοχής, της συμπόνιας και της κατανόησης. Να ανακαλύψεις τι είσαι ικανός/ή να πετύχεις.

Η αποδοχή και η συμπόνια για τον εαυτό σου πυροδοτούν μια θετική αλλαγή!

Αποδέξου και αγκάλιασε το σώμα σου όπως είναι, εστιάζοντας στην αγάπη και τη φροντίδα του εαυτού σου αντί να επιδιώκεις μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς.

Προσπάθησε να ηρεμήσεις και να διαχειριστείς το στρες

Αποδέξου τα συναισθήματα που έχεις για το σώμα σου, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Είναι λογικό να νιώθω έτσι άσχημα για το σώμα μου μετά από αυτό που συνέβη και πιστεύω ότι το σώμα μου είναι καλό, αρνούμαι να το αντικειμενοποιήσω. Είναι εντάξει να στενοχωρηθώ, αλλά πρέπει να προχωρήσω παρακάτω.

Σκέψου πως θα ήθελες να είναι η εικόνα σου στο μέλλον, έχοντας αποδεχτεί πρώτα την τωρινή.

Όταν νιώθεις στρες, όταν οι αρνητικές σκέψεις επανέρχονται: Παρά το άγχος και τον φόβο της απόρριψης δεν υπάρχει κάτι κακό με το σώμα σου. Δώσε σημασία στο να ηρεμήσεις, παρά στο να αλλάξεις το σώμα σου. Βρες τεχνικές χαλάρωσης, όπως το περπάτημα ή πάρε βαθιές ανάσες.

Ανέδειξε τα Θετικά στην Εικόνα Σώματος σου

Έχεις ανακαινίσει σπίτι;

Έστω πως θέλεις να ανακαινίσεις το σπίτι σου, πως συμπεριφέρεσαι; Βλέπεις τι αλλαγές πρέπει να κάνεις στους τοίχους, ίσως κάποιο σοβάτισμα, τα χρώματα που θα βαφτούν τα δωμάτια, το σαλόνι και η κουζίνα, τα φωτιστικά που θα δώσουν άλλη χαριτωμενιά. Μόνο αυτό θα κάνεις; Δεν θα δεις τι θα κρατήσεις από το σπίτι, ό,τι δεν χρειάζεται αλλαγή, ίσως του προσδίδουν μια επιπρόσθετη αξία όπως π.χ. ο πάγκος της κουζίνας, τα έπιπλα στο σαλόνι, οι ευρύχωρες ντουλάπες.

Που εστιάζεις

Πριν προχωρήσεις στην οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα σου π.χ. θέλω να μειώσω την περιφέρεια μου, να πέσει η κοιλίτσα μου κλπ θα πρέπει να εκτιμήσεις και αυτά που ήδη έχεις και σε ξεχωρίζουν π.χ. πολύ ωραία χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, ένα ωραίο μπούστο, ύψος. Πως θα πας παρακάτω, σε μια αλλαγή, αν δεν εκτιμήσεις όλη σου την εικόνα;

Που υπερεστιάζεις;

Μήπως πιάνεις τον εαυτό σου να υπερεστιάζει και να υπεραναλύεις τα αρνητικά στοιχεία του σώματος σου, παραβλέποντας εντελώς τα θετικά στοιχεία του. Βλέπεις την αυξημένη περιφέρεια σου πιο αυξημένη απ΄ότι είναι πραγματικά. Μεγάλη αυστηρότητα, αρνητική διάθεση και αυτοκριτική πχ πως έχω γίνει έτσι δεν με αναγνωρίζω, ταμπέλες τύπου ¨είμαι χοντρός/η“. 

Μην ξεχνάς!

Ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κανένας αριθμός πάνω σε μια ζυγαριά ή λιπομετρητή πρόκειται να του το στερήσει αυτό, παρά μόνο άμα εσύ δώσεις τη δύναμη αυτές τις σκέψεις. Να είσαι πάντα PLAY στη ζωή σου και να αυτοφροντίζεσαι.

Άκουσε τον εαυτό σου

Ποια είναι η αυτοφροντίδα που σου ταιριάζει. Μπορεί να θέλεις να ξεκινήσεις κάποια μορφή άσκησης ή κάποια άλλη τεχνική χαλάρωσης.

Μην ακολουθείς άτομα/εταιρείες που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για το σώμα σου και τον εαυτό σου.

Να έχεις Κριτική Σκέψη

Αμφισβήτησε τα κοινωνικά ιδανικά ομορφιάς και την κουλτούρα της δίαιτας που προωθεί μη ρεαλιστικά πρότυπα. Ανάπτυξε κριτική νοοτροπία απέναντι στα μηνύματα των Μέσων Ενημέρωσης και στις μη ρεαλιστικές αναπαραστάσεις της ομορφιάς.

Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής

Η βασική ιδέα της διαισθητικής διατροφής είναι να υπάρξει μια υγιής και γαλήνια σχέση με το σώμα και κυρίως το φαγητό. Η τροφή αναγνωρίζεται ως «καύσιμο για να κινηθώ και να διαπρέψω» και όχι ως «μέσο για να παχύνω ή να αδυνατίσω». Αφορά τη διαδικασία αναγνώρισης των αναγκών του σώματός σου και την απάντηση στα μηνύματα που αυτό σου στέλνει, με μοναδικό στόχο τη βέλτιστη σωματική και πνευματική υγεία. Η διαισθητική διατροφή θέλει να σε μάθει να ακούς και να αναγνωρίζεις όσα σου ζητάει το σώμα σου και να του τα δίνεις απλόχερα, με σκέψη την καλύτερη θρέψη και ανάπτυξή του. Καθώς βρίσκεσαι σε αυτή τη διαδικασία θα ανακαλύψεις και θα ενδυναμώσεις τον εαυτό σου ώστε να γίνεις εσύ «ο διαιτολόγος του εαυτού σου». Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να χτίσεις υγιείς συνήθειες για μια ζωή!

Δώσε έμφαση στην Υγεία έναντι της Εμφάνισης

Μετατόπισε την εστίαση από τους στόχους που βασίζονται στην εμφάνιση, στους στόχους που επικεντρώνονται στη συνολική ευεξία και υγεία. Υιοθέτησε μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή και τη φυσική κατάσταση, αντί να εστιάζεις αποκλειστικά στην απώλεια βάρους ή στην εμφάνιση.

Φτιάξε ένα Υποστηρικτικό Περιβάλλον

Να φροντίζεις να περιβάλλεσαι από θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους που εκτιμούν την ευημερία σου, αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στην εμφάνιση ή το βάρος.

Μην αφήνεις τα Αρνητικά Σχόλια να σε επηρεάζουν

Πολλοί από το περιβάλλον σου, είτε γνωστοί, είτε άγνωστοι μπορεί να σχολιάσουν κάτι για το σώμα σου ή την εμφάνισή σου. Την επόμενη φορά που θα σε ενοχλήσει κάτι που άκουσες μην το αφήσεις ασχολίαστο.

  • ‘‘Έχεις αφεθεί τελευταία…Ξεκίνα να προσέχεις, κάνε λίγη γυμναστική’’.
  • ‘‘Για ποιο λόγο μου τα λες αυτά; Τι θέλεις να πετύχεις;’’.

Ακόμα κι αν αλλάξεις στοιχεία από το σώμα σου, όποιος είναι επικριτικός, θα παραμείνει έτσι. Θα βρει κάτι άλλο να σχολιάσει για να σε επικρίνει.

Θεραπευτής για αποδοχή Εικόνας Σώματος

Φυσικά, αν χρειάζεται μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό που θα σε βοηθήσει στην προσπάθειά σου να αποδεχθείς το σώμα σου.

Γιατί χρειάζεσαι υποστήριξη

Τα άτομα με αρνητική εικόνα σώματος μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη, συμβουλευτική ή επαγγελματική βοήθεια για να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα τους.

Μια θετική εικόνα σώματος επιτρέπει στα άτομα να αναπτύξουν μια πιο υγιεινή σχέση με το φαγητό και τη δίαιτα προάγοντας την ισορροπία, την αυτοφροντίδα, τη διαισθητική διατροφή, τη μειωμένη ενοχή και την εστίαση στη συνολική υγεία.

Τι να κρατήσεις για την Εικόνα του Σώματος σου

Είναι απόλυτα λογικό να νιώθεις ότι «δεν είσαι ευχαριστημένος/η με το πως δείχνει το σώμα σου». Όταν, όμως, αυτό επηρεάζει την καθημερινότητά σου και σε εμποδίζει από το να προχωρήσεις μπροστά, καλό θα ήταν να σκεφτείς να κάνεις βήματα προς την αλλαγή και να βελτιώσεις την εικόνα που έχεις για το σώμα σου.

diaitologos.com

Διαβάστηκε 563 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.