Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 23:42

"ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΛΑΣ": Η νέα έκδοση της «Διεξόδου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η "Διέξοδος" συνεχίζοντας την πολυσχιδή δραστηριότητά της,  ενόψει των εορταστικών ημερών που έρχονται,  προέβη στην  έκδοση και  κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου, του  44ου    από την έναρξη της λειτουργίας της, το οποίο  εντάσσεται στη σειρά των καλλιτεχνικών εκδόσεών της. 

Πρόκειται για  ένα  έγχρωμο άλμπουμ  με πενήντα ολοσέλιδες φωτογραφίες του καθηγητή φωτογραφίας Πολυδεύκη Ασωνίτη που εκτέθηκαν πριν από δύο μήνες στο Ιστορικό Μουσείο της  «Διεξόδου» με τον τίτλο «Και εγένετο άλας».

Το άλμπουμ προλογίζoυν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές» Αντώνης Δουμάνογλου και ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης ενώ με ανάλογο κείμενό του ο Πολυδεύκης Ασωνίτης εξιστορεί την καλλιτεχνική του προσέγγιση στις αλυκές και την απόφασή του να αφιερώσει ένα εξάμηνο για να «αιχμαλωτίσει» με την φωτογραφική του μηχανή τις εξαιρετικές  εικόνες που παρουσιάζονται στα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου :  « Αφρίνα – Σαν την Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα», «Κινήσεις εν αρμονία»,  «Αντιθέσεις ανάμεσα στο μπλέ και το κιτρινοκόκκινο», «Συγκομίζοντας το λιόγερμα», «Και αύριο μέρα είναι», «Παντός καιρού», «Μανιτάρια αλατιού», «Η συγκομιδή ολοκληρώνει τον κύκλο της», «Τα κρυστάλλια – Η γιορτή των αλυκάριων», «Υμείς εστέ το άλας της γης, εάν δε το άλας μωρανθή εν τίνι αλισθήσεται»,  «Παρά θιν΄ αλός» και «Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας».

Με τα καλλιτεχνικά του «κλικ» ο εκλεκτός καλλιτέχνης κατόρθωσε να καταγράψει ένα ενδεικτικό σύνολο εργασιών που πραγματοποιούνται  στο χώρο της αλυκής, από την  έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου τον μήνα Απρίλιο  μέχρι την ολοκλήρωση της συγκομιδής τον μήνα Σεπτέμβριο,  όλες τις ώρες της ημέρας και υπό οποιασδήποτε καιρικές συνθήκες. Έτσι φυλλομετρώντας ο αναγνώστης το άλμπουμ εντυπωσιάζεται από την θέαση των πανέμορφων  φωτογραφιών που περιέχονται σε αυτό ενώ ταυτόχρονα πληροφορείται  την  εξαιρετικά δύσκολη, πολύ κοπιαστική και άγνωστη, στους περισσότερους,  εργασία των αλυκάριων, όπως είναι η λόγια ονομασία των εργατών της  αλυκής.  

Το άλμπουμ, που αποτελεί ένα πρωτότυπο  δώρο για τις ημέρες των Χριστουγέννων και του νέου έτους,  διατίθεται στο Μεσολόγγι από το Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και το Μουσείο Άλατος,   στην Αθήνα δε και την Θεσσαλονίκη από τα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Αμερικής 13)  και (Τσιμισκή 11) αντίστοιχα.

Διαβάστηκε 232 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.