Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 17:46

ΥπΑΑΤ, Γεωργαντάς σε αγρότες στο Κιλελέρ: Αξιοποιείστε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ για μια επιτυχή μετάβαση σε μια νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα των προγραμμάτων της ΚΑΠ και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι στη διάθεσή τους, κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του στην ημερίδα για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια του δήμου Κιλελέρ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 καθώς και για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για τη χώρα μας ότι το ποσό των κοινοτικών ενισχύσεων παρέμεινε άθικτο χωρίς περικοπές στα 13,5 δις ευρώ, για την περίοδο 2023 – 2027, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου υπήρξε περικοπή 10% και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν “σχήματα” στα οποία μπορεί να ενταχθεί ο αγρότης ώστε να ενισχύσει το εισόδημά του», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του.

Αναφερόμενος στις συνδεδεμένες ενισχύσεις  σημείωσε ότι την καταβολή τους την προτείνει το κάθε κράτος μέλος και την τελική απόφαση τη λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισήμανε στις συνδεδεμένες έχουν ενταχθεί επιπρόσθετα, το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής τους. Διευκρίνισε δε ότι οι περιοχές της  Θεσσαλίας που ήταν τα προηγούμενα χρόνια στα προγράμματα απονιτροποίησης, δεν μπορούν εκ του κανονισμού, να λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι, αν συμπεριλαμβάνονται στους σχετικούς χάρτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή των προγραμμάτων απονιτροποίησης ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «στο gov.gr έχει ανέβει η κατάσταση των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα».

Σχετικά με την καλλιέργεια μήλων, διευκρίνισε ότι «η συνδεδεμένη θα καταβληθεί για το 2022 και είπε ότι μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί ο τρόπος ενίσχυσης του εισοδήματος τους».

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους των 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές.

Σχετικά με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους είπε ότι όλοι θα λάβουν την εξισωτική αποζημίωση μέσα στον Δεκέμβριο, αρκεί να υποβάλουν την βεβαίωση μετακίνησης.

Μέχρι 10 Δεκεμβρίου σημείωσε ότι θα πρέπει οι Περιφέρειες να δηλώσουν αν θα ολοκληρώσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ή θα τα αναλάβει το ΥΠΑΑΤ.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είπε ότι περίπου 500 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από 1-1-21 μέχρι σήμερα. Περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα προέρχονται από εισφορές αγροτών ενώ τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και κάλεσε τους αγρότες να παραδεχθούν ότι πλέον  οι αποζημιώσεις καταβάλλονται πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη με σημαντικότερα αυτά των Νέων Αγροτών (ύψους 525 εκατ. ευρώ), τα Σχέδια Βελτίωσης (230 εκατ. ευρώ), το Leader (236 εκατ. ευρώ), Βιολογικής Παραγωγής (705 εκατ. ευρώ) κ.α. από τα οποία οι νέοι αγρότες μπορούν να αντλήσουν πόρους για να αναπτύξουν επιχειρηματικές δράσεις.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «η σωστή αξιοποίηση δράσεων και προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ είναι εθνικός μονόδρομος. Να βρεθούν κονδύλια για την δίκαιη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Με στοχευμένες απλοποιημένες δράσεις. Θα είναι από τα οικολογικά σχήματα, από την αναδιανεμητική ενίσχυση, από άλλα προγράμματα, εδώ είμαστε να το αποφασίσουμε. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των στιγμών και την δυναμική του πρωτογενούς τομέα, έχει επενδύσει σε αυτόν. Στη Θεσσαλία εξελίσσεται ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά προγράμματα στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, ανακοίνωσε πως σήμερα κατατίθενται οι προσφορές για το έργο ΤΟΕΒ Ταυρωπός, μέσω ΣΔΙΤ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου. Στην ημερίδα παρέστη και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Διαβάστηκε 297 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.