Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 14:21

Άρθρο του Μάκη Εξαρχόπουλου για το Αρχαίο Θέρμο ή "ακρόπολις συμπάσης τής Αιτωλίας" στο περιοδικό ΝΟΗΜΑ (τεύχος 16ο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Αρχαίος Θέρμος
"ακρόπολις συμπάσης τής Αιτωλίας"

Μέρος Α'
Κυκλοφόρησε το 16ο τεύχος τού πολύ καλού περιοδικού ΝΟΗΜΑ, του Τετραμηνιαίου πυρήνα Νόησης και Λόγου, με πολλά θέματα σημαντικά και ενδιαφέροντα.
 
Ανάμεσά τους, στις σελίδες 77 - 85, ο αναγνώστης θα βρει το Α' μέρος τού άρθρου μου για τον αρχαίο Θέρμο, με τίτλο: Αρχαίος Θέρμος:"ακρόπολις συμπάσης τής Αιτωλίας".
 
Το άρθρο αναφέρεται στη χώρα των Αιτωλών κατά την αρχαιότητα, στην τοπογραφία και στους πρώτους κατοίκους της, καθώς και στα τρία βασικά φύλα, που αρχικά αποτέλεσαν το "έθνος των Αιτωλών".
 
Αναφέρεται στο πώς χαρακτήριζαν οι αρχαίοι συγγραφείς τούς Αιτωλούς και παρουσιάζονται οι σημαντικότερες πόλεις τους.
 
Ιδιαίτερα παρουσιάζεται το μεγάλο πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο τους, ο Θέρμος, κρυμμένος καλά στην καρδιά τής Αιτωλίας, σε μια γόνιμη πεδιάδα, ψηλά, πάνω από τη λίμνη Τριχωνίδα, όπου υπήρχε ο περίφημος ναός τού Απόλλωνα, που είχε την προσωνυμία Θέρμιος.
 
Το άρθρο αναφέρεται ακόμη στην Αιτωλική Συμπολιτεία, όταν με το πέρασμα του χρόνου οι Αιτωλοί αναδείχθηκαν σε σημαντική στρατιωτική και πολιτική δύναμη, τον 4ο αιώνα π.Χ.
 
Παρουσιάζονται, επίσης, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα των Αιτωλών, όπως η νίκη τους κατά των Γαλατών, όταν τους αποδεκάτισαν στα Κοκκάλια τής Ευρυτανίας, το 279 π.Χ., αλλά και η λεηλασία και καταστροφή τού Θέρμου από τα μακεδονικά στρατεύματα με επικεφαλής τον βασιλιά τους Φίλιππο Ε', το 218 π.Χ.
 
Με το πέρασμα του χρόνου ο αρχαίος Θέρμος θάφτηκε και η θέση του ξεχάστηκε. Η περιπετειώδης αναζήτησή του εντάθηκε κατά τον 19ο αιώνα, αλλά αυτό αποτελεί το Β' μέρος τού άρθρου μου, που θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος τού πολύ καλού περιοδικού ΝΟΗΜΑ.
 
Το περιοδικό ΝΟΗΜΑ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GRDiscoveryBooks καί μπορεί να το βρει κανείς στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ ή να το παραγγείλει σε κάθε βιβλιοπωλείο ή στο τηλέφωνο 6977491298 ή στο
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Σελίδα facebook: Περιοδικό ΝΟΗΜΑ
 
Μάκης Εξαρχόπουλος
 
Διαβάστηκε 5538 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 02:21
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.