Δευτέρα, 6η Φεβρουαρίου 2023  12:51 πμ
 
wm small
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 18:52

Έως 21/12 η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυξημένο κατά 174 εκ. ευρώ το ποσό για φέτος

Συνολικά 300 εκ. ευρώ θα διατεθούν φέτος για το επίδομα θέρμανσης, ποσό αυξημένο κατά 174 εκ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το επίδομα, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η ΚΥΑ για το ύψος, τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Με την απόφαση, όπως είπε ο ίδιος:

  • επεκτάθηκε η χορήγηση επιδόματος για το φωτιστικό πετρέλαιο, εκτός από την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσοξύλων, της βιομάζας πέλλετ και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, η οποία ίσχυε πέρυσι.
  • διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση οι περισσότεροι δικαιούχοι και αυξήθηκε η βάση υπολογισμού και το ανώτατο όριο του επιδόματος.
  • προβλέφθηκε διπλασιασμός του ποσού του επιδόματος, το οποίο μπορεί να φτάσει στα 1.600 ευρώ για νέους δικαιούχους, οι οποίοι δε χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλαιούς δικαιούχους, οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση. Η καταβολή του θα πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις.
  • προκειμένου να διασφαλιστεί ρευστότητα στους καταναλωτές, κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, η οποία θα καταβληθεί έως την 21η Δεκεμβρίου 2022, οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές.

Σε σχέση με τη χορήγηση επιδόματος στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας, δηλαδή πέλετ, είπε ότι η χορήγησή του συνδέεται με την προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης, ο οποίος καθορίστηκε βάσει κλιματολογικών συνθηκών, να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Όπως επισήμανε ο κ. Βεσυρόπουλος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει λάβει μέτρα προκειμένου να διευκολυνθούν οι υλοτομικές εργασίες στους τοπικούς πληθυσμούς και να πραγματοποιηθεί η δωρεάν διάθεση ή με συμβολικό αντίτιμο, καυσόξυλων από τους δασικούς συνεταιρισμούς εργασίας προς τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα.

Φέτος το Yπουργείο διέθεσε 4,5 εκ. ευρώ, ποσό που αποτελεί την υψηλότερη πίστωση της τελευταίας δεκαετίας προς τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων σε ορεινές περιοχές της χώρας.

Η προθεσμία για τις αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν μπροστά τους λίγες ημέρες ακόμη, για να υποβάλλουν αίτηση, με τις αιτήσεις να λήγουν στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Μέχρι σήμερα το πρωί (29/11), στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myΘέρμανση είχαν υποβληθεί 891.870 αιτήσεις.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 100 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News