Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 19:34

«Κέρδισε τη μάχη» η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου – Περισσότερες φωτιές, αλλά λιγότερα καμένα στρέμματα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θετικό πρόσημο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου για τις παρεμβάσεις παντός τύπου που πραγματοποίησε κατά την αντιπυρική περίοδο και όχι μόνο.

Αν και έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπλημμυρική περίοδος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ήδη φροντίσει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, μόλις πριν λίγα 24ωρα επικυρώθηκαν τα στοιχεία της αντιπυρικής περιόδου.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου φέτος διαπιστώθηκε πως δεν χρειάστηκε να προσφέρουν την συνδρομή τους σε τόσα πολλά περιστατικά παροχής βοήθειας που χρειάστηκε πέρυσι, καθώς σημειώθηκαν λιγότερα περιστατικά. Ωστόσο, φέτος σημειώθηκαν περισσότερες φωτιές απ’ ότι πέρυσι, ενώ το θετικό στοιχείο είναι πως οι πυροσβέστες του Αγρινίου κατάφεραν φέτος να μην έχουν κανένα απολύτως ενεργό μέτωπο κατά τις νυχτερινές ώρες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Οι αγροτοδασικές φωτιές φέτος στην περιοχή εμβέλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου ήταν περισσότερες απ ότι πέρυσι, αλλά φέτος τα στρέμματα που κάηκαν ήταν λιγότερα απ αυτά που κάηκαν πέρσι. Συγκεκριμένα πέρυσι κάηκαν 305 στρέμματα κατά την
αντιπυρική περίοδο και φέτος 270!

Φέτος σημειώθηκαν περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές απ ότι πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή οι αριθμοί αποδεικνύουν την ταχύτητα επέμβασης της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τον μεγάλο βαθμό ετοιμότητάς της!

Στη Γαβαλού, στην Παραβόλα και το Θέρμο τα πράγματα ήταν σχεδόν τα ίδια κατά την αντιπυρική περίοδο, πλην του γεγονότος της μεγάλης φωτιάς στο Παραδείσι. Πέρυσι σ’ αυτή την φωτιά είχαν καεί 315 στρέμματα στην περιοχή του Θέρμου, εκ των οποίων τα 300 ήταν στο Παραδείσι. Φέτος στο Θέρμο τα καμένα στρέμματα ανέρχονται στα 15, όσα δηλαδή είχαν καεί και πέρυσι στην ίδια περιοχή, πλην των στρεμμάτων που είχαν καεί στην μεγάλη φωτιά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στη «Σ» ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Στράτος Πετράκης: «Φέτος μέχρι και τις 23/11/22 σημειώθηκαν 733 αστικές πυρκαγιές, με τον μήνα Ιανουάριο να καταγράφονται οι περισσότερες και συγκεκριμένα 119, ενώ ακολουθεί ο μήνας Μάρτιος με 117. Επίσης, υπήρξαν 230 παροχές βοήθειας από την υπηρεσία μας, 113 απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες και σημειώθηκαν 289 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Πέρυσι, το 2021, σημειώθηκαν 765 αστικές πυρκαγιές, 544 παροχές βοήθειας, 114 παρεμβάσεις σε ανελκυστήρες και 203 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θέρμου φέτος μέχρι και τις 23/11 κατεγράφησαν 26 αστικές πυρκαγιές, 32 παροχές βοήθειας και 20 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ κατά το 2021 είχαν σημειωθεί 29 αστικές πυρκαγιές, 52  παροχές βοήθειας και 18 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Στον Εθελοντικό Σταθμό Παραβόλας φέτος σημειώθηκαν 17 αστικές πυρκαγιές, 2 παροχές βοήθειας και 22 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ πέρσι είχαν σημειωθεί 24 αστικές πυρκαγιές, 9 παροχές βοήθειας και 8 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Στην περιοχή ευθύνης του Εθελοντικού Σταθμού Γαβαλούς φέτος σημειώθηκαν 8 αστικές πυρκαγιές, 3 παροχές βοήθειας και 12 αγροτοδασικές πυρκαγιές και πέρσι 12 αστικές πυρκαγιές, 5 παροχές βοήθειας και 13 αγροτοδασικές πυρκαγιές».

Αντιπλημμυρική Περίοδος

Ο κ. Πετράκης όμως εφιστά την προσοχή κατά την αντιπλημμυρική περίοδο, η οποία ναι μεν μπορεί να έχει ξεκινήσει, αλλά στην περιοχή του Αγρινίου δεν έχουν σημειωθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, ισχυρά φαινόμενα που να έχουν θέσει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα και τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας, ενώ δίνει συμβουλές και για το ενδεχόμενο φωτιάς στο τζάκι και πώς να αποφύγουμε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη, όπως επίσης και τι πρέπει να κάνουμε προληπτικά όπου θα μας βγάλει από κάθε δύσκολη θέση, εξασφαλίζοντας την ασφάλειά μας και την περιουσία μας.

Στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής περιόδου ο Διοικητής της Π.Υ. Αγρινίου συμβουλεύει: «Είναι καλό και απαραίτητα να διαβάσουμε όλοι τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να γνωρίζουμε πως πρέπει να ανταποκριθούμε αν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάθε καιρικό φαινόμενο. Δίνονται συμβουλές που θα πρέπει να τις γνωρίζουν ενήλικες και παιδιά. Είναι απλά πράγματα που βοηθούν όμως σημαντικά και μας προστατεύουν, αν φυσικά τα εφαρμόσουμε, από κάθε κίνδυνο. Βασικό όμως είναι και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, όταν η βροχή είναι έντονη να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις μας, να μην επιχειρούμε να διασχίσουμε με το αυτοκίνητό μας ποτάμια, ρέματα κλπ, ενώ αν η βροχή μας βρει έξω να μην στεκόμαστε σε ψηλό σημείο. Εξίσου σημαντικό είναι να καθαρίζονται τα φρεάτια της γειτονιάς μας. Πρέπει να ενημερώνουμε την αρμόδια υπηρεσία αν εντοπίζουμε κάπου ακαθάριστο φρεάτιο για να προβεί στονκαθαρισμό του ή ακόμη να το κάνουμε και οι ίδιοι».

Ο Δεκέμβριος ο πιο επικίνδυνος μήνας για φωτιά στο τζάκι Δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο όλοι ανάβουν τον τζάκι τους είναι καλό πριν το χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε να αποφύγουν πιθανή φωτιά.

Ο Διοικητής της Π.Υ. Αγρινίου Στράτος Πετράκης τονίζει πως ο μήνας Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες φωτιές σε τζάκια και καμινάδες και γι αυτό είναι βασικό: «κάθε χρόνο πριν χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά το τζάκι μας να το καθαρίσουμε επιμελώς και να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό των «κρυφών» σημείων της καμινάδας και του τζακιού. Καλό είναι ο καθαρισμός να γίνει από κάποιον ειδικό ή αλλιώς αν επιλέξει κάποιος να το κάνει μόνος του να προσέξει και να ενημερωθεί για το πως θα καθαρίσει αποτελεσματικότερα το τζάκι του. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο πριν χρησιμοποιήσουμε το τζάκι μας για πρώτη φορά, ενώ δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος που συχνά κάνουμε. Συχνά, δηλαδή, λέμε πως την προηγούμενη χρονιά μπορεί χρησιμοποιήσαμε ελάχιστα το τζάκι μας, συνεπώς σκεφτόμαστε ότι φέτος δεν είναι απαραίτητο να το καθαρίσουμε. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος, διότι δεν γνωρίζουμε, αλλά και δεν μπορούμε να δούμε, τι «λίπος» έμεινε στο τζάκι και στα κρυφά σημεία της καμινάδας από την χρήση του τζακιού κατά την περσινή χρονιά, ακόμη και αν λειτουργήσαμε το τζάκι ελάχιστες φορές.

Επίσης, στο ενδεχόμενο φωτιάς στο τζάκι πρέπει άμεσα να καλέσουμε την Πυροσβεστική και μέχρι αυτή να φτάσει μπορούμε να απομακρύνουμε από το τζάκι κάθε εύφλεκτο υλικό (λ.χ. το χαλί μπροστά από το τζάκι) ενώ να έχουμε ήδη κλείσει το «κλαπέτο» αν είναι δυνατόν, όπως επίσης να έχουμε ήδη κλείσει το προστατευτικό μπροστά από το τζάκι μας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 257 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.