Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 19:27

Μεσολόγγι: Δημοπρατείται η ανακατασκευή του Τρικούπειου – Θα δημιουργηθεί συνεδριακό κέντρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στον «αέρα» βρίσκεται ο διαγωνισμός για την επανάχρηση του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, στο Μεσολόγγι.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει προϋπολογισμό 2,37 εκατ. ευρώ και η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει με βάση τη διακήρυξη του έργου στις 22 Δεκεμβρίου.
Έτσι στις αρχές του 2023 το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024 πριν από τις Γιορτές Εξόδου (καθώς η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 18 μήνες από την υπογραφής της σύμβασης).

Η πλήρης ανακατασκευή του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου προβλέπει τη μετατροπή του σε υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο 335 θέσεων καθώς και ψηφιακό διαδραστικό μουσείο για τη ζωή και το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη.
Παράλληλα σκοπός της παρέμβασης είναι δημιουργηθεί ένας χώρος όχι μόνο για την κάλυψη συνεδρίων, αλλά και συναντήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Έτσι το Μεσολόγγι μετά τη λειτουργία του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου, αναμένεται να αποκτήσει έναν ακόμη χώρο, που θα μπορέσει να γίνει πόλος έλξης για τους κατοίκους της περιοχής κυρίως να ενισχύσει την επισκεψιμότητα της πόλης, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Το Τρικούπειο είναι ένα πέτρινο κτηριακό συγκρότημα, αποτελούμενο από τέσσερα ενωμένα κτίρια, που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του ΟΣΕ ως μηχανοστάσιο και χώρος επισκευής των σιδηροδρομικών βαγονιών.

Ο χρόνος κατασκευής του ανάγεται στο 1898 και από τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιείται από το Δήμο Μεσολογγίου για πολιτιστικές κυρίως δράσεις.
Με βάση τη μελέτη δεν θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στις εξωτερικές όψεις του πέτρινου κτιρίου του Τρικούπειου. Η σημασία διατήρησης της υπάρχουσας όψης και δομής των κτιρίων, που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική όλων των κτιρίων του ΟΣΕ κρίθηκε σημαντική και κατά το σχεδιασμό θα παραμείνουν ανέπαφες οι όψεις του πέτρινου κτιριακού συγκροτήματος.

Για την επανάχρηση του χώρου έχουν σχεδιαστεί τα ακόλουθα:

Στην πρώτη από ανατολικά αίθουσα του κτηριακού συγκροτήματος θα δημιουργηθεί χώρος «εκτόνωσης» του συνεδριακού κέντρου με παράλληλη χρήση θεματικής βιβλιοθήκης.

Στα δύο κεντρικά κτίρια (από τα τέσσερα) θα αναπτυχθούν οι αίθουσες του συνεδριακού κέντρου. Στην μεγάλη ανατολική (από τις δύο κεντρικές) αίθουσα θα καθαιρεθούν οι εσωτερικές ξύλινες μεταγενέστερες κατασκευές, για να αποδοθεί ενιαίος ο χώρος στην νέα χρήση του συνεδριακού κέντρου.

Στο βορεινό τμήμα της ίδιας αίθουσας -κτιρίου θα δημιουργηθεί ένα υπερυψωμένο γυάλινο πατάρι για την φιλοξενία των συνέδρων – παρουσιαστών. Στο τμήμα αυτό θα βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα μηχανήματα υποστήριξης – συντήρησης των συρμών του ΟΣΕ πάνω στο αρχικό δάπεδο, τα οποία θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν ως μουσειακά κομμάτια. Στην αμέσως μετά στην αριστερή – δυτική κεντρική αίθουσα – κτίριο θα δημιουργηθεί ένας μικρότερος συμπληρωματικός χώρος συνεδρίων με κινητά καθίσματα σε ένα επίπεδο, που μπορούν να δώσουν στον χρήστη πολλές εναλλακτικές τοποθέτησης και οργάνωσης των καθισμάτων.

Τέλος στην τέταρτη κατά σειρά αίθουσα – κτίριο θα δημιουργηθεί ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, που οργανώνεται σε δύο επιμέρους αίθουσες.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 228 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.