Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 19:44

«Πέσιμο» Βορίδη στους Δήμους για τις μονιμοποιήσεις – Δήμος Αγρινίου: «Χρειαζόμαστε προσλήψεις»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δεν κράτησε πολύ η εβδομάδα του.. μέλιτος πριν και μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο, ήρθε το θέμα των προσλήψεων και των μονιμοποιήσεων στο δημόσιο να διαταράξει το κλίμα.

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ για το τι μέλλει γενέσθαι με το εργασιακό καθεστώς των συμβασιούχων βρήκε την αφορμή να θίξει πληθώρα θεμάτων σχετικά και να εξαπολύσει κατηγορίες για τους «καλούς δημάρχους», που όπως εξήγησε πολλές φορές λειτουργούν ακόμη και υπονομευτικά(!) στις αλλαγές στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο news.ta η αναφορά του κ. Βορίδη στη Βουλή ήταν η εξής, απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ: «Υπάρχουν δήμαρχοι που κάνουν τους δήθεν καλούς, υπονομεύοντας την ακεραιότητα του συστήματος προσλήψεων, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο Δημόσιο. Τι θέλετε, να επιστρέψουμε στην εποχή που οι διορισμοί γίνονταν με ραβασάκια των κομματικών οργανώσεων; (…) Δεν γίνεται εμείς να βάζουμε στενό κορσέ στους δημάρχους που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη ΝΔ κι εσείς να μας παρακινείτε να τον βγάλουμε για να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν»! Μάλιστα, ανέφερε ότι από το 2019 έχει αυξηθεί κατά 5 % το νόμιμο προσωπικό, ενώ σχεδόν έχει τριπλασιαστεί και το έκτακτο προσωπικό και αναρωτήθηκε πως μπορεί κάποιος
να λέει ότι δεν του φτάνει αυτό το προσωπικό.

Από το Δήμο Αγρινίου πάντως, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις Βορίδη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Φωτάκης εστιάζει στον τρόπο που θα αλλάξει το ίδιο το Δημόσιο, δηλαδή την είσοδο νέων ανθρώπων με δεξιότητες και έφεση στις νέες τεχνολογίες, καθώς και με διαφορετική νοοτροπία. «Εμείς ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε προσωπικό. Αυτό που διαθέτουμε είναι γηρασμένο και στο άμεσο μέλλον θα γίνει ακόμη πιο γηρασμένο. Οπότε
το 5% περισσότερο προσωπικό από το 2019 δεν λέει πολλά, καθώς προηγήθηκε μια δεκαετία παγώματος και η κατανομή είναι πολύ συζητήσιμη. Δεν είμαστε εμείς που θα πάρουμε την απόφαση αν θα προσληφθούν εντελώς νέοι ή αν θα πριμοδοτηθούν όσοι έχουν δουλέψει ξανά ως συμβασιούχοι, αυτό να το λύσει το επιτελικό κράτος,αφού πρώτα αποφασίσει το πού θέλει να κατευθυνθεί».

Οι κατηγορίες Βορίδη

Παρά ταύτα, όσα καταλόγισε στους δήμους και στους δημάρχους ο κ. Βορίδης είναι εξαιρετικά βαριά, καθώς έκανε απολύτως σαφές το πώς βλέπει το θέμα των συμβάσεων που γίνονται για κάποιο χρόνο. Όπως είπε, «δεν θα λάβω καμία τέτοια πρόνοια, δεν θα προωθήσω τέτοια νομοθετική ρύθμιση ούτε για την παράταση των συγκεκριμένωνσυμβάσεων, δεδομένου ότι τόσο η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όσο και η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, απαγορεύονται από το άρθρο 103, παράγραφος 8,τουΣυντάγματος. Εδώ κανείς δεν απολύει κανένα. Εδώ λήγουν συμβάσεις και κανείς δεν είπεστους ανθρώπους αυτούς ότι θα μονιμοποιηθούν».

Τα κύρια σημεία όπου εστίασε κατακεραυνώνοντας τους αυτοδιοικητικούς είναι στο ότι οι συμβασιούχοι συχνά δεν χρησιμοποιούνται στις θέσεις που προκηρύχθηκαν, στην ουσία γίνονται ρουσφέτια με απώτερο σκοπό να παραταθεί η θητεία και να μπουν στο ευρύτερο δημόσιο, ενώ πηγαίνουν ακόμη και στα δικαστήρια για να συνομολογήσουν σε μια συμπαιγνία ενάντια στην κεντρική διοίκηση. Ότι κάποιος που προσελήφθη για μια έκτακτη ανάγκη ή ως βοήθεια στο υπάρχον προσωπικό τελικά είναι για «μόνιμες και διαρκείς ανάγκες».

Ασφαλώς, πολλά από όσα ανέφερε ο υπουργός έχουν βάση και όλοι το γνωρίζουν αλλά θεωρούν ότι το κοινωνικό κράτος περιλαμβάνει και τη μόνιμη εργασία στο κράτος.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 225 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.