Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 23:47

Αγανάκτηση στους παραγωγούς του Αγρινίου – Βουλιάζουν οι τιμές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγανάκτηση στους παραγωγούς του Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, διότι βουλιάζουν οι τιμές. Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με μόλις ελάχιστα λεπτά κέρδος το κιλό επιχειρούν οι πορτοκαλοπαραγωγοί της περιοχής του Δήμου Αγρινίου να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, τη στιγμή που το προϊόν τους στη διαδρομή μέχρι το ράφι φτάνει και τα δύο ευρώ

Κατάφορη αδικία αισθάνονται οι πορτοκαλοπαραγωγοί της περιοχής του Δήμου Αγρινίου, οι οποίοι εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα Καλύβια, το Αγγελόκαστρο και τα Όχθια, καθώς βλέπουν την τιμή του πορτοκαλιού στο ράφι να κυμαίνεται από 1 έως και 2 ευρώ, ενώ οι ίδιοι το πουλάνε στα 18 λεπτά το κιλό, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος για να καλλιεργήσουν ανέρχεται στα 15 λεπτά!

Αδικία, διότι βλέπουν την τιμή να αυξάνεται ραγδαία στο «κομμάτι» της εφοδιαστικής αλυσίδας που δεν έχει κόπο και αγώνα, ενώ στο αρχικό «κομμάτι» που αφορά τους παραγωγούς και διαθέτει πολύ κόπο και αγώνα, η τιμή είναι τόσο χαμηλή που οι ίδιοι οι πορτοκαλοπαραγωγοί τονίζουν μιλώντας στη «Σ» ότι «οι οικογένειες που ασχολούνται με την καλλιέργεια πορτοκαλιού στην περιοχή μας είναι πολλές και στην κυριολεξία «στύβονται».

Επιπλέον η φετινή χρονιά για τους πορτοκαλοπαραγωγούς της περιοχής του Αγρινίου θεωρείται μια τυπική χρονιά, με ούτε μεγάλη αλλά ούτε και μικρή παραγωγή, και αυτό δεν τους βοήθησε ιδιαίτερα, ενώ αρκετοί εξ αυτών, περίπου το 1/3 των οικογενειών που ασχολούνται με την καλλιέργεια του πορτοκαλιού στα Καλύβια, το Αγγελόκαστρο και τα Όχθια, επλήγησαν από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 23 Αυγούστου, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να μείνει αδιάθετο!

Το πρόβλημα για τους παραγωγούς συνολικότερα των εσπεριδοειδών είναι ευρύτερο και αφορά όλες τις ποικιλίες. Στην περιοχή των Οινιαδών Μεσολογγίου όπου οι παραγωγοί έχουν επενδύσει περισσότερο στις Κλημεντίνες βλέπουν τις τιμές να πέφτουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα και από τα 24 λεπτά το κιλό, που φεύγουν τα πορτοκάλια από το χωράφι, φτάνουν στα μανάβικα του Αγρινίου να πωλούνται στα 1,20 ή στα 1,30 ευρώ το κιλό.

Πορτοκαλοπαραγωγοί των Καλυβίων μιλώντας στη «Σ» τόνισαν: «η περιοχή των Καλυβίων διαθέτει περίπου 40.000 στρέμματα πορτοκάλια ποικιλίας Ναβαλίνα και έρχεται περίπου στους 3 τόνους το στρέμμα. Τα πορτοκάλια μας διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, μεγάλο μέγεθος και είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα σε όλη την Ελλάδα. Η φετινή παραγωγή στην περιοχή των Καλυβίων, του Αγγελοκάστρου και των Οχθίων ήταν μια τυπική παραγωγή, ούτε μεγάλη, ούτε μικρή. Η τιμή του πορτοκαλιού είναι 18 λεπτά το κιλό και το κόστος για εμάς φτάνει τα 15 λεπτά το κιλό. Το κόστος για εμάς συμπεριλαμβάνει λιπάσματα, πετρέλαιο κίνησης, κλαδέματα, νερό, ράντισμα κλπ και την ίδια στιγμή βλέπουμε την τιμή στο ράφι από 1 ευρώ έως και 2 ευρώ χωρίς να υπάρχει κόπος, πέραν του κόπου και του αγώνα που κάνουμε εμείς.

Στην περιοχή αυτή, ένα τμήμα χτυπήθηκε από το χαλάζι που έριξε στις 23 Αυγούστου. Συνεπώς, τα πορτοκάλια αυτά που επηρεάστηκαν θα μείνουν αδιάθετα. Από τις 1.500 περίπου οικογένειες που ασχολούνται με το πορτοκάλι στην περιοχή των Καλυβίων, του Αγγελοκάστρου και των Οχθίων επλήγησαν από το χαλάζι περίπου οι 500. Η ζημιά ήταν μεγάλη και οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ που ήρθε για να ελέγξει για τη ζημιά, δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές.

Στα σούπερ μάρκετ τα πορτοκάλια πωλούνται από 1 έως 2 ευρώ το κιλό και για εμάς αυτό είναι αδικία, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή. Πέρυσι και πρόπερσι οι τιμές ήταν λίγο καλύτερες και η διάθεση του προϊόντος ήταν πολύ καλύτερη. Φέτος, θα λέγαμε πως δεν  είναι τόσο καλά τα πράγματα. Η επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σωστή.

Ζητάμε την στήριξη του Υπουργείου και της Περιφέρειας, καθώς οι οικογένειες που ασχολούνται με την καλλιέργεια πορτοκαλιού στην περιοχή μας είναι πολλές και στην κυριολεξία «στύβονται». Δεν πρέπει να μας αφήσουν μόνους μας».

Οι παραγωγοί συντάσσονται με την ενέργεια του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου να αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ζητώντας του την ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του Υπουργείου, ώστε οι πορτοκαλοπαραγωγοί να «κρατηθούν ζωντανοί».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 426 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.