Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 18:22

Βόλτα στο πανέμορφο και γραφικό Θέρμο… από ψηλά (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Δήμος Θέρμου περιλαμβάνει πολλά ορεινά κυρίως χωριά. Απέχει 32 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και 45 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο.

Στην αρχαιότητα

Στην αρχαιότητα, το Θέρμο αποτέλεσε το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών (Αιτωλική Συμπολιτεία). Μάρτυρας της ιστορίας της πόλης είναι ο αρχαιολογικός χώρος με το μεγάλο πλήθος από δημόσια κτίρια και ναούς.

Σύμφωνα με τον Πολύβιο, η πόλη βρισκόταν σε οροπέδιο που το αποκαλεί “των Θερμίων πεδίον”, ενώ ονομάζει και την ίδια την πόλη ακρόπολη όλων των Αιτωλών.

Κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, μαζεύονταν στην πόλη Αιτωλοί που είχαν δικαίωμα ψήφου, για να αποφασίσουν για θέματα πολέμου, ειρήνης και συμμαχιών και για να προβούν σε αρχαιρεσίες των οργάνων της Συμπολιτείας. Η πόλη δεν είχε τείχη. Καταστράφηκε δύο φορές το 218 και το 206 π.Χ, από τον Φίλιππο τον Ε΄.

Στην πόλη υπήρχε ο μεγάλος ναός του “Θερμίου” Απόλλωνα. Ο ναός έχει διαστάσεις 12 μέτρα πλάτος επί 38 μέτρα ύψος. Είχε δύο κύριες αρχιτεκτονικές φάσεις: την αρχαϊκή, με σημαντικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο και τη φάση του 3ου αιώνα π.Χ.

Οι κίονές του ήταν ξύλινοι και οι βάσεις τους λίθινες. Επίσης, υπήρχαν άλλοι δύο ναοί, μικρότεροι, του “Λυσείου” Απόλλωνα και της “Λαφρίας” Αρτέμιδας. Άλλα κτίσματα που υπήρχαν στην πόλη είναι δύο στοές, ανατολικά και δυτικά, το “Βουλευτήριο” μία κρήνη καθώς έχουν βρεθεί και προϊστορικά ελλειψοειδή και τετράπλευρα κτήρια και δύο μέγαρα.

Νεότεροι χρόνοι

Η νέα κωμόπολη βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από την αρχαία πόλη.

Με το ΦΕΚ 32Α της 08/12/1845 το τότε Κεφαλόβρυσο υπήχθη στον τότε Δήμο Παμφίας, αποτελώντας ταυτόχρονα έδρα του. Με το ΦΕΚ 261Α της- 31/08/1912, και την κατάργηση των δήμων, ορίστηκε έδρα της τότε Κοινότητας Κεφαλόβρυσου.

Στις 04/03/1915 (ΦΕΚ 89Α) μετονομάστηκε από Κεφαλόβρυσο σε Θέρμο, ομοίως και η κοινότητα. Από το 1985 (ΦΕΚ 97Α – 24/05/1985) αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου.

Ο Δήμος Θέρμου έλαβε τη σημερινή του μορφή το 1998 με το Σχέδιο “Καποδίστριας”. Εν συνεχεία έμεινε ανέπαφος από τον “Καλλικράτη” ως ορεινός Δήμος που πληρούσε τα κριτήρια που έθετε ο εν λόγω Νόμος για μη συγχώνευσή του με άλλους Δήμους.

Το Θέρμο αποτελεί μία από τις 23 Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμου.

Στην Τοπική Κοινότητα Θέρμου υπάγονται οι εξής οικισμοί:

  • Θέρμο
  • Κουλούρια
  • Μάνδρα
  • Μάραθος
  • Μέγα Δένδρο
  • Ταξιάρχης
  • Χαρακτηριστικά του Θέρμου

Το Θέρμο, με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του, (που συνίσταται στους καταπράσινους απαλούς λόφους που το περιζώνουν, στις πηγές και στα πλατάνια στο κέντρο του), με τα πέτρινα σπίτια του, σπάνια δείγματα της νεότερης αρχιτεκτονικής, τους άνετους κοινόχρηστους χώρους με τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τα σπουδαία μνημεία του πολιτισμού είναι μία από τις πιο ωραίες κωμοπόλεις της Ελλάδας.

Επιπλέον, αποτελεί το εμπορικό, συγκοινωνιακό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο όχι μόνο της περιοχής που συγκροτεί τον Δήμο Θέρμου, αλλά και μέρους της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας και της Ναυπακτίας.

Διαθέτει, μάλιστα, όλες τις σύγχρονες «αστικές» εξυπηρετήσεις, (σχολεία, τράπεζες, κέντρο υγείας, άλλες βασικές δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.α.), ικανοποιητικές υποδομές για αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και πέντε επί πέντε), όπως και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Αξιοθέατα

Στα κυριότερα αξιοθέατα του Θέρμου συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο αρχαιολογικός χώρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.
  • Τα θεμέλια του σπιτιού τού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο, όπως και ο παλαιός Ναός και το μοναστήρι τού Αγίου όπου φυλάσσεται μέρος του λειψάνου του.
  • Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μάνδρας με τα κέρινα ομοιώματα.

Τέλος, το Θέρμο λειτουργεί ως ορμητήριο για τη γνωριμία των επισκεπτών με τα ποικίλης φύσεως θέλγητρα των χωριών του Δήμου Θέρμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Δείτε βίντεο από το κανάλι Drone Pixel:

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 629 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 18:26
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.