Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 18:53

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 100η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Η παλαιά Ρώμη ήταν μεν η αιώνια Ρώμη, αλλά δεν ήταν παρά μια "Roma Mibilis" (κινητή) γιατί κατά τα αρχαιορωμαϊκά πρώτυπα, Ρώμη ήταν η πόλη που βρισκόταν ο εκάστοτε αυτοκράτορας.

- Στον ακάθιστο ύμνο υπάρχει χαιρετισμός που λέει: "Χαίρε η τας πλακάς των Αθηναίων διασπώσα".

- Φημολογείται ότι ως το 1917, στην Οδησσό, ένας τεράστιος  σταυρός περίμενε στο λιμάνι το πλοίο που θα τον μετέφερε στη πόλη, στην Αγιά Σοφιά.

- Σ' όλα τα κείμενα που σχετίζονται με την δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης απο τους Οθωμανούς, ο τελευταίος "αυτοκράτορας" αποκαλείται βασιλιάς των Ρωμαίων. Μάλιστα έτσι ονόμαζε κι αυτός τον εαυτό του.

- Η κατάκτηση της Μεκεδονικής υπαίθρου από τους Οθωμανούς έγινε πριν απο το τέλος του 14ου αιώνα.

- Η πεποίθηση των "Βυζαντινών" ήταν ότι η μεγαλύτερη ανήκει σ'αυτόν που κυριαρχεί στη θάλασσα. Τη θαλασσά τους όμως και τον πλούτο της τον κατέκτησαν οι Λατίνοι και όχι οι Τούρκοι.

- Σε όλους τους τίτλους αυτών που εμείς σήμερα ονομάζουμε "Βυζαντινούς" αυτοκράτορες περιέχεται το: "Βασιλεύς και αυτοκράτωρ Ρωμαίων".

- Στη σύνοδο της Νικαίας (χριστιανική συγκέντρωση) το έτος 325 παραβρέθηκε ο ίδιος ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας φέροντας τον περίεργο τίτλο¨"Επίσκοπος των έξω". Ακόμη τότε δεν είχε γίνει χριστιανός, αν βέβαια αυτό έγινε κάποτε.

- Η χριστιανική εκκλησία τους πρώτους αιώνες μ.χ. και μετά την αποδοχή του χριστιανισμού, ήταν αναγκασμένη να παλέψει με ξένα δόγματα, γνωστικά και άλλα, και βέβαια με τις παρεκκλίσεις (αιρέσεις) και όλως ιδιαίτερα με την αρχαιοελληνική φιλοσοφική σκέψη, που δεν έπαψε να υπάρχει και μετά την αναγνώριση του χριστιανισμού.

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 787 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 19:36
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!