Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  4:49 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 21:40

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερες τιμές από παρόχους για τον Νοέμβριο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Χαμηλότερες κατά 18%-20% από τις τιμές Οκτωβρίου θα είναι αυτές που θα ανακοινώσουν σήμερα για τον Νοέμβριο οι πάροχοι ρεύματος, ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της τιμής φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο τις επιδοτήσεις οι οποίες, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της, θα συνεχίσουν να απορροφούν πάνω από το 80% των αυξήσεων. [REUTERS]

Αρκετά χαμηλότερα από τις τιμές του Οκτωβρίου θα κινηθούν οι τιμές ρεύματος που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι για τον Νοέμβριο, αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο του TTF που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για την Ευρώπη. Η υποχώρηση του προθεσμιακού συμβολαίου του Νοεμβρίου στα 120 ευρώ/μεγαβατώρα χθες το μεσημέρι, σε συνέχεια μιας συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των τελευταίων ημερών, θα οδηγήσει επίσης προς τα κάτω τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Bάσει αυτής της πρόβλεψης οι προμηθευτές ρεύματος καταρτίζουν τα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα σε τιμές 18%-20% χαμηλότερα από αυτές του Οκτωβρίου.

Αρκετοί δε εξ αυτών φαίνεται ότι θα αξιοποιήσουν και το «μαξιλάρι» ρευστότητας του Σεπτεμβρίου, μήνας που πρόσθεσε υπερέσοδα, αφού τελικά το χονδρεμπορικό κόστος είχε αρκετή απόκλιση από τις αρχικές προβλέψεις που οδήγησαν σε υψηλές τιμές. Προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση που έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΝ θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα έσοδα για να ενισχύσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό προσφέροντας χαμηλές τιμές. Ετσι, οι τιμές για τα οικιακά τιμολόγια τον Νοέμβριο αναμένεται να κυμανθούν στα 45-50 λεπτά/κιλοβατώρα, και πιθανότατα και κάτω από τα 45 λεπτά, έναντι 56 έως 70 λεπτών/κιλοβατώρα τον Οκτώβριο και 68-80 λεπτών τον Σεπτέμβριο.

Η θετική αυτή εξέλιξη θα έχει κυρίως άμεσο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα περιοριστούν οι δαπάνες που θα χρειαστεί να καταβάλει για επιδοτήσεις. Τον Οκτώβριο για την απορρόφηση του 90% των αυξήσεων και τη συγκράτηση της τιμής της κιλοβατώρας στα 14-17 λεπτά δαπανήθηκαν συνολικά 1,1 δισ., εκ των οποίων 1 δισ. προήλθε από την ανάκτηση υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το περιορισμένο κατά περίπου 20% ποσό που θα χρειαστεί για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων του Νοεμβρίου θα καλυφθεί στο σύνολό του από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο καταλήγουν τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, τα οποία έφθασαν περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μία ημέρα μετά, δηλαδή αύριο, τις επιδοτήσεις οι οποίες σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της θα συνεχίσουν να απορροφούν πάνω από το 80% των αυξήσεων. Οι επιδοτήσεις από τον Οκτώβριο είναι κλιμακωτές βάσει της κατανάλωσης, με κίνητρα εξοικονόμησης για καταναλώσεις άνω των 501 κιλοβατωρών.

Οι τιμές για τα οικιακά τιμολόγια ενδέχεται να κυμανθούν κάτω από τα 45 λεπτά έναντι 56 έως 70 λεπτών/κιλοβατώρα τον Οκτώβριο και 68-80 λεπτών τον Σεπτέμβριο.

Η μικρή ανάπαυλα των τιμών φυσικού αερίου από τα αλλεπάλληλα ράλι και η αντίστοιχη υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στις αγορές της Ευρώπης, αφού στην Ελλάδα η τιμολόγηση του αερίου από τους ηλεκτροπαραγωγούς ένα μήνα πριν εξακολουθεί να κρατάει ψηλά τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, και μάλιστα με σημαντική απόκλιση από τις άλλες αγορές ευρωπαϊκές αγορές, δεν επιτρέπουν πάντως εφησυχασμούς. Κι αυτό γιατί η αποκλιμάκωση της τιμής είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, που δεν είναι βέβαιον ότι θα συνεχίσουν να βαίνουν καλώς.

Η Ευρώπη οδεύει σε έναν, βάσει των προβλέψεων, ήπιο χειμώνα, με την πληρότητα αποθεμάτων αερίου στις αποθήκες να έχει φθάσει πάνω από 90% και υποτονική ζήτηση αερίου για θέρμανση. Παράλληλα έχει μειωθεί η ζήτηση από βιομηχανίες της Ευρώπης που στράφηκαν σε εναλλακτικά καύσιμα για να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος αλλά και της ηλεκτροπαραγωγής για αντίστοιχους λόγους.

Κρίσιμος ο Φεβρουάριος

Καθώς οι αποθήκες καλύπτουν ένα κομμάτι της χειμερινής ζήτησης, αναλυτές αναμένουν μια νέα ανοδική τάση της τιμής του φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο, όταν τα αποθέματα θα έχουν υποχωρήσει και θα αρχίσει η περίοδος αναπλήρωσης για τον επόμενο χειμώνα. Εάν εκείνη την περίοδο η γεωπολιτική ένταση δεν έχει υποχωρήσει, η αβεβαιότητα σχετικά με το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τον Πούτιν θα επανέλθει. Εσχάτως έχει προστεθεί ακόμη ένας παράγοντας αβεβαιότητας, οι δολιοφθορές στους αγωγούς φυσικού αερίου. Και βέβαια ένας τρίτος καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των τιμών είναι η επάνοδος της οικονομίας της Κίνας στην κανονικότητα, αφού θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση φορτίων LNG από την Ασία.

kathimerini.gr

Διαβάστηκε 405 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 21:44
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.