Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 19:50

Εκδήλωση για τα 79 χρόνια από τη νικηφόρα μάχη της Γουρίτσας (Κυρ 16/10/2022 11:00 πμ)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εκδήλωση για τα 79 χρόνια από τη νικηφόρα Μάχη της Γουρίτσας που έδωσε ο ΕΛΑΣ έναντι των Γερμανών ναζί κατακτητών, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 11πμ, στο χώρο του Μνημείου, διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Θέρμου & Τριχωνίδας του ΚΚΕ και το παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Θα πραγματοποιηθεί χαιρετισμός εκ μέρους του παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ομιλία εκ μέρους του ΚΚΕ. Η νικηφόρα Μάχη της Γουρίτσας δόθηκε στις 10 Ιούλη του 1943. Την έδωσε το 2/39 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Ταγματάρχη του ΕΛΑΣ καπετάν-Επαμεινώντα (Βασίλης Σκιαδάς). Ένας εμπειροπόλεμος αξιωματικός, που είχε υπηρετήσει σαν υπίλαρχος στο Αλβανικό μέτωπο.

Οι Γερμανοί είχαν απώλειες σε σύνολο 120, τους 117, τραυματίστηκαν-αιχμαλωτίστηκαν 2 και 1 ξέφυγε. Ματαιώθηκε οριστικά η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο.

Στη μάχη σκοτώθηκαν 5 μαχητές του ΕΛΑΣ:

Χαράλαμπος Χαμαμτζής (Παυσανίας) απ’ το Αγρίνιο, Δημήτριος Υφαντής-εφεδροελασίτης από το Θέρμο, Σωκράτης Παπουτσής από το Αγγελόκαστρο, Κώστας Παπαδονάσιος ή Νασαρης από τη Αμβρακιά και ο Σπύρος Γαρδέλης-εφεδροελασίτης από το Θέρμο.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 218 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 19:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/