Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 11:03

Νοσταλγικό ταξίδι στο χθές μέσα από το Λαογραφικό Μουσείο Καλυβίων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προσκληθήκαμε από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων κ. Μαίρη Ζαπαντιώτη-Στρατοπούλου να επισκεφθούμε το νεοσύστατο Λαογραφικό Μουσείο της Κοινότητας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν τα εκθέματα και οργανώθηκαν στον χώρο ώστε να μας ταξιδεύουν νοσταλγικά στο παρελθόν. Αυτό από μόνο του δείχνει την καλή διάθεση  για την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου στην περιοχή μας.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χρύσα Σπαή

λαογραφικό καλυβιων 31

Κα Ζαπαντιώτη πότε ιδρύθηκε το μουσείο;

Είναι σχετικά καινούργιο καθότι ιδρύθηκε μόλις πριν από δυο μήνες.

Πού απευθυνθήκατε για να μαζέψετε το Λαογραφικό Υλικό που εκτίθεται;

Έχοντας μια πάρα πολύ καλή συνεργασία τόσο με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων «Δήμητρα», όσο και με τα υπόλοιπα μέλη, απευθύνθηκα σε αυτά και σιγά σιγά συγκεντρώσαμε τα είδη που εκτίθενται. Εννοείται ότι ψάξαμε σε αποθήκες, παλιά σπίτια και όπου μπορούσαμε να βρούμε σχετικό υλικό και μέχρι στιγμής έχουμε όλα αυτά που βλέπετε.

λαογραφικό καλυβιων 27

Ποιοι σας στήριξαν στην προσπάθεια αυτή;

Καταρχήν μας στήριξε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων κος Δημήτρης Αναστασίου, ο οποίος μας παραχώρησε το δωμάτιο αυτό του κοινοτικού καταστήματος. Φυσικά και όλοι οι κάτοικοι του χωριού με στήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο, καθότι αγκάλιασαν την προσπάθεια με ενθουσιασμό.

Μιλήστε μας λίγο για τα εκθέματα;

Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας. Έτσι και το παρών μουσείο αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε θα λέγαμε ότι αντικατοπτρίζει το δωμάτιο ενός παλιού αρχοντικού μιας υποψήφιας νύφης με τα απαραίτητα για το νοικοκυριό. Βλέπετε λοιπόν το κρεβάτι της νύφης που είναι στολισμένο με τα χρήματα, όπως τα πετάγανε επάνω του εκείνη την εποχή, τον γιούκο της νύφης που αναδυκνείει την καθαριότητα και την αρχοντιά στην νοικοκυρά, βλέπουμε τον αργαλειό που τα υφαντά που έφτιαχναν ήταν μια οικονομική ενίσχυση για το νοικοκυριό, έχουμε τα προικιά της νύφης μέσα στο μπαούλο, αλλά και τα υπόλοιπα απαραίτητα μαγειρικά σκεύη. Επίσης μπορούμε να δούμε και κάποια επιπρόσθετα σκεύη όπως τα εργαλεία πήξης του γάλατος κλπ

λαογραφικό καλυβιων 07

Πως σχετίζονται τα εκθέματα με την νέα γενιά;

Σκοπός της δημιουργίας αυτού του μουσείου είναι να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Εν ολίγοις να βλέπουνε οι νέοι πως ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους και να έχουν μια εικόνα τρόπου ζωής συγκρίσιμη με της σημερινής εποχής. Επίσης επιθυμούμε σαν σύλλογος να ενημερώσουμε τα σχολεία ώστε να μπορέσουν να έρχονται και να βλέπουνε τα εκθέματα.

Η διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων καθορίζει εκτός της ιστορίας και το επίπεδο του πολιτισμού μας. Η αποκοπή από τις ρίζες μας μόνο κακό μπορεί να κάνει.   

Πότε και πως μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το μουσείο;

Μπορεί ο οποιοσδήποτε να επικοινωνήσει με το προεδρείο του συλλόγου στο τηλέφωνο 6987 668368 ή να στείλει μήνυμα μέσω της σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ.

Ένα μήνυμα για το αναγνωστικό μας κοινό;

Θέλω να ευχαριστήσω ξανά όλες τις κυρίες που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Τον πρόεδρο της κοινότητας που πάντα είναι δίπλα μας αλλά και όλους τους συγχωριανούς μου που και αυτοί μας στηρίζουν σε κάθε προσπάθεια.

λαογραφικό καλυβιων 01

λαογραφικό καλυβιων 02

λαογραφικό καλυβιων 03

λαογραφικό καλυβιων 04

λαογραφικό καλυβιων 05

λαογραφικό καλυβιων 06

λαογραφικό καλυβιων 07

λαογραφικό καλυβιων 08

λαογραφικό καλυβιων 09

λαογραφικό καλυβιων 10

λαογραφικό καλυβιων 11

λαογραφικό καλυβιων 13

λαογραφικό καλυβιων 14

λαογραφικό καλυβιων 15

λαογραφικό καλυβιων 17

λαογραφικό καλυβιων 18

λαογραφικό καλυβιων 19

λαογραφικό καλυβιων 20

λαογραφικό καλυβιων 21

λαογραφικό καλυβιων 22

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

 

Διαβάστηκε 1361 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 11:04
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033