Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 11:17

Χρήστος Παντούλας: Ο Αγρινιώτης τραγουδιστής με 50 χρόνια προσφοράς στο ποιοτικό Ελληνικό τραγούδι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προφανώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον πασίγνωστο Αγρινιώτη τραγουδιστή Χρήστο Παντούλα. Μετά από μια πεντηκονταετή περιπλάνηση ανά τον κόσμο και την Ελλάδα τον βρίσκουμε ξανά στην γενετειρά του - το Αγρίνιο - λίγες μέρες πριν την συναυλία αφιέρωμα στον άλλον πασίγνωστο Αγρινιώτη στιχουργό τον «Πυθαγόρα». Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί του και σας μεταφέρει τα όσα ενδιαφέροντα  συζήτησαν σε μια φιλική συνάντηση εφ’ όλης της ύλης.    

 

χρηστος χρυσα 1

Χρήστο τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ασχοληθείς με την μουσική;

Από πολύ μικρός με έπαιρνε ο πατέρας μου στο κρεοπωλείο που διατηρούσε στην οδό Καραϊσκάκη στο Αγρίνιο. Λίγο πιο πέρα είχαν την έδρα τους τα μαντολινάτα του Ορφέα. Άκουγα μουσική όταν έκαναν πρόβες και πήγαινα εκεί και καθόμουν και άκουγα. Κάποια φορά ο μαέστρος ρωτώντας με ποιος είμαι στο τέλος της πρόβας, με επέστρεψε στον πατέρα μου, ο οποίος μου έδωσε την άδεια να πηγαίνω εφόσον δεν ενοχλούσα. Τελικά γράφτηκα στα μαντολινάτα και άρχισα να παίζω μαντολίνο. Ως τόσο κάποια στιγμή το έμαθε ο πατέρας μου και μου έκοψε την φόρα λέγοντας «Μπουζουκτσή θα σε κάνω;». Εγώ όμως εξακολούθησα με κιθάρα παίζοντας με παρέες και φίλους.  Δουλεύω σαν επαγγελματίας από το 1969, όταν στο Αγρίνιο σε μαγαζί που είχε αδελφός συμμαθητή μου, του έφυγε η ξαφνικά η ορχήστρα και την αντικαταστήσαμε εμείς.Το 70 που ανέβηκα στην Αθήνα συνέχισα τα μαθήματα κλασικής κιθάρας. Το θετικό είναι ότι υπήρξα μαθητής σε μια από τις πιο σπουδαίες καλλιτέχνιδες (απαγγελέας) της εποχής, η οποία λέγοντας «Αμαρυλλίς». Το πραγματικό της όνομα ήταν  Ελένη Κοντράρου. Στην συνέχεια δούλεψα στην γνωστή μπουάτ «Απανεμιά» στην Πλάκα. Στην Αθήνα ωστόσο σπούδασα Ηλεκτρονικός, κάτι που δεν το εξάσκησα ποτέ. Η συνέχεια έγινε στην Λάρισα όπου με φίλο συμπατριώτη παίζαμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιους μήνες πήγα και στην Γαλλία για σπουδές. Στην συνέχεια έκανα ένα διάστημα στην Ρόδο, έχοντας μια πολύ καλή συνεργασία με το "Καφέ Σαντάν" τού επιχειρηματία και συναδέλφου Παναγιώτη Μαρκιανίδη. Η συνέχεια ήταν στον Ολλανδία. Συνολικά έκανα γύρω στα 30 χρόνια στο εξωτερικό σε διάφορες χώρες, όπου δούλευα  κατά μεγάλα διαστήματα ερχόμουν Ελλάδα ξαναπήγαινα κλπ. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνανε γνωστά στο εξωτερικό ελληνικά τραγούδια. Δούλεψα στην Αράχωβα  μετά στα Γιάννινα όπου αν και  πήγα για λίγες μέρες έκατσα 15 χρόνια. Μετά πήγα στην Κύπρο όπου και δούλεψα για οκτώ χρόνια στη μουσική σκηνή "Ρωγμές" ένα απο τα καλύτερα μαγαζιά της Κύπρου. Όμως και τώρα που επέστρεψα στο Αγρίνιο, πηγάινω κατά διαστήματα για εμφανίσεις και στην Κύπρο.   Στο Αγρίνιο γνώρισα και έχω συνεργασία με τον εξαίρετο κιθαρίστα Γιώργο Σκαβάρα, με τον οποίο και εμφανιζόμαστε σε διάφορα μαγαζιά ή εβεντ και θα είναι βασικός συνεργάτης στην συναυλία για τον "Πυθαγόρα"

Τραγουδάτε ερωτικά τραγούδια;

Το ερωτικό τραγούδι έχει και καλά στοιχεία μέσα αλλά και τραγούδια που δεν έχουν νόημα ύπαρξης. Εγώ σαν Χρήστος λάτρεψα την γυναίκα. Αυτή ήταν πιο ψηλά και από μένα και από όλα όσα ήταν μπροστά μου. Πολλά τραγούδια που αναφέρονται στον έρωτα και στην γυναίκα τα τραγουδάω και τα χαίρομε. Έχω παρουσιαστεί σε πολλές εκπομπές στην τηλεόραση όπως στους «Ιχνηλάτες», στο «Έχει γούστο». Έχω τραγουδήσει τραγούδια του Νίκου Γούναρη και πολλά αυτής της σχολής. Είναι τραγούδια που άκουγα στην ταβέρνα του Ανδρέα Μπαϊρακτάρη εδώ στο Αγρίνιο με πολλά παιδιά που έπαιζαν κιθάρα. Αυτά ήταν που με έκαναν να νοιώσω ότι υπάρχει και καλό τραγούδι. Και προσπαθώ να ανταποκρίνομαι σωστά. 

Αγαπάτε κάποιο μουσικό όργανο και μουσικό ύφος ιδιαίτερα;

Εγώ ξεκίνησα να παίζω ζηλεύοντας την κιθάρα που έπαιζε ο Κώστα Χαντζής.

Το ρεπερτόριο όταν δούλευα στην «Απανεμιά» περιελάμβανε Χαντζή , Χατζηδάκη, Θεοδωράκη και λίγο Σαββόπουλο προς το τέλος. Βέβαια σε διάφορα σημεία που εμφανιζόμασταν παίζαμε τα τραγούδια που ζήταγε ο κόσμος. Στην Ρόδο συνεργάστηκα με το συγκρότημά «Τουμπεκί» που απαρτίζοταν από 5-6 άτομα. Τα παιδιά αυτά τα συνάντησα και στην Σουηδία όπου σπούδαζαν και πήραν πτυχία σε Σμυρναίϊκα και Μπαχ. Το Σμυρναίϊκο και Ρεμπέτικο τους άρεσε πολύ και τραγουδούσαμε κατά κόρον στην Ρόδο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όπου τραγουδούσα προσπαθούσα να έχω ένα ρεπερτόριο, που να καλύπτει εμένα και να μην με εκθέτει. Κάτι βέβαια που μου στέρησε και κάποιες ευκαιρίες, ειδικά την εποχή που μεσουρανούσαν τα μπουζούκια.

Ο τραγουδιστής που θαυμάζω είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης. Πιστεύω ότι είναι μοναδικός και αξεπέραστος.

Δυστυχώς πλέον δεν μπορώ να παίζω κιθάρα καθότι έπαθα ζημιά στο χέρι από υπερκόπωση.

Πως επηρέασε η πανδημία το επάγγελμα του τραγουδιστή;

Όχι μόνο το επηρέασε αλλά το διέλυσε. Ξεκίνησα για έξη μήνες δουλειά στην Κύπρο και έκανα μόνο έξη  μεροκάματα. Τώρα φαίνεται πως ξεκίνησε σιγά σιγά να επανέρχεται σε κανονική κατάσταση.  

Σε ποια ηλικία θα προτείνατε σε ένα παιδί να ξεκινήσει να ασχολείται με την μουσική;

Δεν προσδιορίζω όριο ηλικίας γιατί στην πράξη βλέπουμε ότι  παιδιά από τριών η τεσσάρων χρόνων να έχουν που καλές επιδόσεις στη μουσική. Το μυστικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ανακαλύψει  ο γονιός το ταλέντο του παιδιού του και να το παροτρύνει να ασχοληθεί.

χρηστος παντουλας

Θα θέλατε να είστε σε επιτροπή ταλεντ σόου; εξηγείστε μας;

Όχι, γιατί δεν προσφέρουν τα ταλεντ σόου κάποια ουσιαστική βοήθεια στα παιδιά που συμμετέχουν. Όπως διαπιστώσατε λίγα έως πολύ λίγα παιδιά από αυτά που βγαίνουν από τα ταλεντ σόου κάνουν καριέρα.

Αφιέρωμα στον Πυθαγόρα. Μιλήστε μας λίγο για τα τραγούδια του και το βάρος του ονόματός του για την πόλη μας.

Μου δόθηκε η δυνατότητα να οργανώσω αυτή την συναυλία κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Αγρινίου.  Έψαξα το ρεπερτόριο του Πυθαγόρα και διαπίστωσα ότι η  εξαίρετη τραγουδίστρια Ευγενία Γρέντζελου είχε τραγουδήσει με μεγάλη επιτυχία "Πυθαγόρα". Το ίδιο και ο Σωτήρης Γκεβεντζές, ο οποίος είναι και αυτός απο τους καλύτερους τραγουδιστές της περιοχής μας. Έτσι μοίρασα το ρεπερτόριο της συναυλίας αναλογικά στους συμμετέχοντες τραγουδιστές. Εγώ γνωρίζω ποια τραγούδια θα πω καλά, ποια πολύ καλά και ποια πρέπει να αποφύγω. Σε συνεργασία με τους εξαίρετους μουσικούς Πάνο Μαμασούλα και Γιώργο Σκαβάρα οι οποίοι ανέλαβαν την επιλογή της ορχήστρας. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι ακόμα άξιοι συνάδελφοι μουσικοί οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να χορέσουν. Ελπίζω σε μια άλλη μουσική βραδιά να μπορέσουμε να τους εντάξουμε στο πρόγραμμα.  Ο "Πυθαγόρας" είναι μια μεγάλη προσωπικότητα για τα δεδομένα του Αγρινίου, που άφησε ανεξίτηλα δείγματα στιχουργικής γραφής και φυσικά συνδέει το όνομά του με την πόλη μας. Για μένα ήταν από τους λίγους που γράψανε τραγούδια και όλα ήταν καλά. Αυτός και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, μετά από την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. 

Ποια η άποψή σας για την τοπική μουσική σκηνή;

Υπάρχουν πάρα πολλοί μουσικοί στην περιοχή μας. Οι περισσότεροι είναι από καλοί και πάνω. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι γίνεται κάτι πολύ καλό. Νέα παιδιά παρουσιάζουν πολύ καλές και αξιοπρεπείς δουλειές και είναι ενθαρρυντικό ότι ασχολούνται πολλοί με το αντικείμενο. Και καλές φωνές έχουμε και καλούς σολίστες. Ωστόσο για να υπάρξει συνέχεια χρειάζεται και υποστήριξη και ανταπόκριση από τον κόσμο.

Μήνυμα για το κοινό;

Κατ’ αρχήν να έρθουν στην συναυλία της Παρασκευής, που όπως είπαμε είναι αφιερωμένη στο έργο του Αγρινιώτη μεγάλου στιχουργού «Πυθαγόρα» και να υποστηρίζουν δυνατά τους τοπικούς καλλιτέχνες. Μέσα σε αυτούς κρύβονται πολλά μεγάλα ταλέντα που περιμένουν την ευκαιρία να αναδειχθούν.

χρηστος χρυσα 2

Δείτε και το βίντεο απο την εκδήλωση αφιέρωμα στον "Πυθαγόρα" που πραγματοποιήθηκε μετά την συνέντευξη και συγκεκριμένα την Παρασκευή 7/10/2022 στον κιν/φο ΕΛΛΗΝΙΣ στο Αγρίνιο.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

Διαβάστηκε 4194 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 23:21
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033