Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:04 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 23:18

Γ. Παπαναστασίου: «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν ιδρύεται η Μητρόπολη που θέλει η Εκκλησία»!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν ιδρύεται η Μητρόπολη που θέλει η Εκκλησία» λέει ο Γ. Παπαναστασίου στην εφημερίδα “Συνείδηση”, συμπληρώνοντας: «αν οι κυβερνώντες έφτασαν να φοβούνται τι θα πουν κάποιες μειοψηφίες έχουν σοβαρό πρόβλημα» λέει με νόημα ο Δήμαρχος Αγρινίου λίγα 24ωρα πριν λυθεί ο «γρίφος» της διχοτόμησης της Μητρόπολης

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Παρότι η αίσθηση ότι η περίφημη «διχοτόμηση» της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας έχει καταλήξει αρνητικά και δεν θα προχωρήσει, ορισμένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν ότι το όλο ζήτημα έχει αναθερμανθεί για ποιμαντορικούς, ξεκάθαρα, λόγους.

Γιατί, έτσι κρίνεται από τον εισηγητή του ζητήματος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι Σεραφείμ Πειραιώς και ο οποίος επιμένει σε όσα εισηγήθηκε και θα επιμείνει μέχρι την τελική απόφαση, όπως και όλοι όσοι είναι υπέρ της νέας διοικητικής διαίρεσης. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Αγρινίου έχει υπάρξει σειρά επαφών με τον ίδιο τον εισηγητή αλλά και άλλους ιεράρχες, προκειμένου να φανεί ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που εμποδίζει να υπογραφτεί από την κυβέρνηση μια ειλημμένη απόφαση κι επιθυμία της ίδιας της Εκκλησίας της Ελλάδος!

Το πιο χαρακτηριστικό νέο επεισόδιο ήταν τα όσα διέρρευσαν από την ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε εκκλησιαστικά ζητήματα την romfea.gr , για την επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιμένοντας στην διχοτόμηση της Μητρόπολης.  Λίγες ώρες μετά, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και  Τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητροπόλεως Ιερόθεος μιλώντας στην καθιερωμένη σύναξη κληρικών της περιοχής του Αγρινίου περιέγραφε και ο ίδιος την επιστολή και τους λόγους για τους οποίους ο Αρχιεπίσκοπος επιμένει.

Το δημοσίευμα περιέγραφε «έντονη κινητικότητα να καταγράφεται σχετικά με το θέμα της διχοτόμησης της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε αυτή τη συγκυρία, λίγες ημέρες πριν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα εκλέξει και τους νέους Μητροπολίτες (σημ: την επόμενη Πέμπτη 6/10), καθώς και πληροφορίες «ότι ο Μακαριώτατος ζητά από τον Πρωθυπουργό την διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας». Μάλιστα, η διαρροή έκανε λόγο για την διαβεβαίωση Ιερώνυμου ότι και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές συμφωνούν με την επιθυμία της Εκκλησίας. Κι όμως, για κάποιους αδιευκρίνιστους λόγους κάποιος, κάτι βάζει εμπόδιο σε μια απόφαση που είναι απαίτηση της ίδιας της Εκκλησίας για τα του οίκου της!

Προσπαθώντας να εξηγήσει αυτό το παράδοξο, η «Σ» ζήτησε τη γνώμη και τις θέσεις του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου για το πού μπορεί να «μπλοκάρει» το όλο θέμα, καθώς και το αν υπάρχουν κινήσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν μέχρι την επόμενη Πέμπτη. «Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ πού κολλάει το όλο θέμα, γιατί δεν γίνεται πράξη η θέληση και οι εισηγήσεις της ίδιας της Εκκλησίας! Είναι ακατανόητο διότι είναι κάτι που το θέλουν οι ιεράρχες για το ίδιο το ποίμνιό τους και είναι κάτι που σε φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ζήτημα μιας υπογραφής και μόνο. Ούτε και καταλαβαίνω τι συγκρίνουν οι διάφοροι που ακούω δεξιά κι αριστερά. Μιλάμε για τον πιο μεγάλο νομό της Ελλάδας, με τις μεγαλύτερες αποστάσεις. Υπάρχουν Μητροπόλεις με 5 ή 7 χιλιάδες κόσμο και με 7 ή 8 χωριά όλα κι όλα! Εμείς έχουμε δεκάδες χωριά στο δήμο Αγρινίου, δεν μιλάω για εκκλησίες, αν μετρήσουμε τις εκκλησίες θα βγει κάποιο νούμερο που δεν θα το πιστεύει κανείς (σ.σ. αναφέρει ότι θα ζητήσει την σχετική πληροφορία από την Μητρόπολη για τους ναούς και ναΐσκους που υπάρχουν στον δήμο). Κι όμως, ακόμα συζητάμε αν μπορεί να βάλει μια υπογραφή η υπουργός Παιδείας!», τονίζει.

Το μήνυμα του Δημάρχου Αγρινίου μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Ο Γιώργος Παπαναστασίου

Υπάρχει περίπτωση να έχουν μετρηθεί περισσότερο από όσο πρέπει οι αντιδράσεις στο Μεσολόγγι; Να έχει θεωρηθεί ότι εκπροσωπούν όλους στον νότο της Αιτωλοακαρνανίας, πράγμα που είναι σίγουρο ότι δεν ισχύει; «Ειλικρινά, αν οι κυβερνώντες έφτασαν στο σημείο να φοβούνται κάποιες μειοψηφίες έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ελπίζω να μην ισχύει κάτι τέτοιο», επισημαίνει ο Γ. Παπαναστασίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου, μια άλλη σπέκουλα η οποία υπάρχει λέει ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν με κάποια διεκδίκηση του ιδίου λόγω πολιτικής θέσης. «Όπως εξήγησα, το όλο θέμα το ανακίνησε και το ζητά η ίδια η Εκκλησία. Αλλά και ως αίτημα της περιοχής μας υπάρχει από το 1951, δεν είναι τωρινό. Θυμίζω ότι τότε το Αγρίνιο είχε κεντροαριστερό δήμαρχο, δεν είχε εμένα!», εξηγεί με δηκτικό τρόπο.

Στο «δια ταύτα» όμως, μπορεί να γίνει κάτι τώρα, την ύστατη ώρα, μέχρι την επόμενη Πέμπτη που είναι η εκλογή Μητροπολιτών; «Είναι σαφές, έχουμε μιλήσει και έχουμε κάνει τις επαφές και τις κινήσεις που πρέπει. Θα μείνουμε ενήμεροι, θα το παρακολουθήσουμε αλλά, πλέον, είναι θέμα μιας εντολής, μιας απόφασης, μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού μετά την επιστολή του Αρχιεπισκόπου», καταλήγει ο κ. Παπαναστασίου.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”  

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 277 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.