Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 21:57

Δυτική Ελλάδα: Σε επίπεδα προ μνημονίων η απασχόληση – Επιστρέφουν οι δουλειές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δυτική Ελλάδα: Σε επίπεδα προ μνημονίων η απασχόληση, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως επιστρέφουν οι δουλειές. Πέντε θέσεις σε σχέση με το 2019 σκαρφάλωσε η απασχόληση στη Δυτική Ελλάδα

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ενθαρρυντικά στοιχεία για την καθοδική πορεία της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση της Eurostat.

Η Δυτική Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια συγκαταλέγονταν μεταξύ των «πρωταθλητών» στους δείκτες της ανεργίας ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες, ωστόσο αυτή η παγιωμένη κατάσταση φαίνεται σιγά-σιγά ότι αρχίζει να ανατρέπεται, καθώς η απασχόληση κερδίζει έδαφος.

Το 2021 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο σύνολο των απασχολούμενων από το 2011. Η απασχόληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ουσιαστικά το 2021 επέστρεψε σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που παρατηρούνται πριν την έναρξη της περιόδου των μνημονίων, όπου η ανεργία εκτινάχθηκε σε όλη τη χώρα.

Το ποσοστό των ανδρών μεταξύ 15 και 64 ετών που απασχολούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας άγγιξε το 22021 το 64,2%, αυξημένο κατά 3,2% σε σχέση με το 2020 και κατά 4,2% σε σχέση με το 2019. Έτσι μεταξύ των ελληνικών περιφερειών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το 2021 κατατάχθηκε στην 8η θέση με όρους απασχόλησης επιτυγχάνοντας άνοδο πέντε θέσεων σε σχέση με το 2019.

Η θετική πορεία συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι απασχολούμενοι στη Δυτική Ελλάδα αγγίζουν τους 243.333 με το 90,37% αυτών να απασχολούνται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Οι άνεργοι μειώθηκαν σε 41.578 το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τους 59.660 που ήταν το 2020.

Έτσι το ποσοστό της ανεργίας στο πρώτο τρίμηνο του 2022 στη Δυτική Ελλάδα ήταν 14,6%, λίγο μεγαλύτερο δηλαδή από το μέσο όρο της ανεργίας στη χώρα που ήταν 13,8%. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2016 η Δυτική Ελλάδα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα με ποσοστό της τάξης του 30%. Πλέον όμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο το 2022 κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας.

Η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα (στοιχεία Eurostat)

Δυτική Ελλάδα: Σε επίπεδα προ μνημονίων η απασχόληση - Επιστρέφουν οι δουλειές

Υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη…

Αν και οι δείκτες της Δυτικής Ελλάδας βελτιώνονται, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς… Πρόσφατη έκθεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης έφερε στο φως τις επιμέρους αρνητικές πτυχές της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα.

Η έκθεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διαπιστώνει μεταξύ άλλων πως η Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη διαφορά στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των δύο φύλων.

Πέραν τούτου όμως η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται και μεταξύ των Περιφερειών που χαρακτηρίζονται από έντονη ηλικιακή ανισοκατανομή της ανεργίας, με τους νέους 15-24 ετών να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ακολουθούμενοι από την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Άξιο αναφοράς επίσης είναι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεργίας σε όλες (ή σχεδόν όλες) τις ηλικιακές ομάδες.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 262 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.