Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:06 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 18:42

ΔΕΗ: Ξεκλείδωσε το υδροηλεκτρικό της στη Μεσοχώρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έχουν περάσει 36 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κατασκευή του πολυθρύλητου έργου του φράγματος της Μεσοχώρας των Τρικάλων, το οποίο έχει συνδεθεί με το φαραωνικό σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου και της υλοποίησης του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ.

Το όραμα για την εκτροπή του Αχελώου

Το όραμα που υπήρχε από το 1920 για την εκτροπή των νερών του Αχελώου ποταμού στον Πηνειό προκειμένου να ποτιστεί ο Θεσσαλικός κάμπος εγκαταλείφθηκε. Το έργο που είχε χαρακτηριστεί εμβληματικό από όλες διαχρονικά τις κυβέρνησης αποτελεί μνημείο ελλιπούς σχεδιασμού από το δημόσιο και εγκαταλείφθηκε επί της ουσίας το 2021.

Επιδιώχθηκε η αποσύνδεση της εκτροπής του Αχελώου από τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, ο οποίος σημειωτέον είναι έτοιμος από το 2011! Έχει κοστίσει μαζί με το φράγμα και τα συνοδευτικά έργα περίπου 500 εκ. ευρώ. Περί τα 12 χρόνια μοιάζουν με στοιχειωμένα καταμεσής της οροσειράς της Πίνδου.

Διαβάστε επίσης: Επιβεβαίωση του ΟΤ: Deal ΔΕΗ-ΔΕΠΑ με ιδιώτη για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

Απανωτές προσφυγές συλλόγων κατοίκων του χωριού των Τρικάλων και περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ πέτυχαν έξι φορές να ακυρώσουν το έργο της εκτροπής αλλά και να μπλοκάρουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ. Οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με την μετεγκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταφοράς των εκατομμυρίων κυβικών νερού από την περιοχή. Αλλεπάλληλες ΑΕΠΟ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμορφώνονταν στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Πριν από περίπου ένα με δύο χρόνια πια η κυβέρνηση κινείται στην αποσύνδεση του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Γλύστρα από το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου.

Το ξεκλείδωμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα βρεθεί σήμερα στη Μεσοχώρα όπου και θα επιθεωρήσει τις εργασίες για την επανεκκίνηση του project του υδροηλεκτρικού σταθμού.

Πηγές του ΟΤ, αναφέρουν πως έχει πια εκδοθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ προχωρούν γρήγορα και οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων για την μεταφορά του νερού στο φράγμα. Ο κ. Σκρέκας αναμένεται να αναγγείλει το «ξεκλείδωμα» του έργου της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 161 MW, το οποίο θα παράγει ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας 360 GWh.

Το υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας βρίσκεται στον άνω ρου του Αχελώου, στη θέση Ρομωσέικα και είναι έργο ταμίευσης και υδροηλεκτρικής αξιοποίησης, ισχύος 161,6 MW. Η θέση του φράγματος απέχει 2 χλμ νοτιοδυτικά του οικισμού της Μεσοχώρας και ο σταθμός παραγωγής του υδροηλεκτρικού έργου 1 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Γλίστρα. Το έργο αποτελείται από ταμιευτήρα 7,8 χλμ, φράγμα ύψους 150 μ. από την κοίτη του ποταμού, σήραγγα εκτροπής 645 μ., μικρό ΥΗΣ στον πόδα του φράγματος, ισχύος 1570 KW, σήραγγα προσαγωγής ύδατος μεταξύ Μεσοχώρας και Γλίστρας 7,4 χλμ και σταθμό παραγωγής στη Γλίστρα, με δύο μονάδες, ισχύος 80 MW η κάθε μία.

Η ΔΕΗ

Η τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη του υδροηλεκτρικού σταθμού, γίνεται από τη ΔΕΗ στα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρεται σχετικά «βάσει της έως σήμερα εξέλιξης των ενεργειών για την επικαιροποίηση της Άδειας Εγκατάστασης του Έργου και για την ολοκλήρωση των ενεργειών από τους αρμόδιους τοπικούς Φορείς και Αρχές, σχετικά με την εκπλήρωση από τη ΔΕΗ των όρων της ΑΕΠΟ, που αποτελούν προϋπόθεση για την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής, η δυνατότητα έμφραξης και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα, τοποθετούνται εντός του 2025, με εκτιμώμενη λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2026».

Σύμφωνα με την εταιρεία: «Συνεχίζεται όμως η προσπάθεια που καταβάλλεται από τη ΔΕΗ ώστε, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους αρμόδιους Φορείς και Αρχές, η έμφραξη να καταστεί εφικτή εντός του 2024, με λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2025»

Η συνολική δαπάνη για το έργο στις 30 Ιουνίου 2022 (μετά από απομειώσεις ύψους 8 εκατ.) ανέρχεται σε 282 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ακόμη 81,4 εκατ. περίπου, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων απαλλοτριώσεων τόσο στην περιοχή των έργων όσο στην περιοχή μετεγκατάστασης του νέου οικισμού

Χρήστος Κολώνας - OT.GR

Διαβάστηκε 350 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.