Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:42 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 09:27

Π. Παπαδόπουλος: Κανένα παιδί εκτός ΚΔΑΠ και παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Πάνος Παπαδόπουλος σε ερώτησή του αναφέρει το ζήτημα των παιδιών που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ επισημαίνοντας πως κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Συγκεκριμένα:

Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου την 20-9-2022, η παράταξή μας ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ κατέθεσε, μεταξύ άλλων, την παρακάτω ερώτηση:

«Από τα πρώτα στοιχεία επιλογής vouchers για τους δικαιούχους στα ΚΔΑΠ, προκύπτει κυριολεκτικά η “σφαγή των αμνών:. Εγκρίθηκαν μόνο 170 αιτήσεις για συμμετοχή παιδιών στο πρόγραμμα (1ο ΚΔΑΠ: 77, 2ο ΚΔΑΠ: 10, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ: 15, ΚΔΑΠ Ευηνοχωρίου: 24, ΚΔΑΠ Νεοχωρίου: 6, ΚΔΑΠ Αιτωλικού: 26 και ΚΔΑΠ Κατοχής: 12) τη στιγμή κατά την οποία οι αιτήσεις ήταν τουλάχιστον τριπλάσιες! Το σκοπεύει ο Δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση να πράξει επ’ αυτού; θα διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση; Δεσμεύεστε σήμερα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός ΚΔΑΠ;».

Ο Δήμαρχος κ. Λύρος δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί.

Με δεδομένο όμως ότι τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής δεν είναι και τα καλύτερα, σε συνδυασμό με το ότι 84.189 παιδιά πανελλαδικά έχουν αποκλειστεί από τα ΚΔΑΠ, με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, η πρόταση για την προσχολική εκπαίδευση και την δημιουργική απασχόληση των παιδιών για τη χρονική περίοδο 2022-2023 είναι συγκεκριμένη:

· Επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος σύζευξης και τοποθέτησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος voucher.

· Τα αδιάθετα ποσά των παιδικών σταθμών από την κατανομή να διατεθούν στα δημοτικά ΚΔΑΠ μέχρι 1 Νοεμβρίου 2022.

· Κρίνεται επιτακτική η αύξηση της τιμής του voucher κατά 30% αναγκαιότητα που είναι πλέον επιτακτική λόγω της ενεργειακής κρίσης (αύξηση λειτουργικών εξόδων θέρμανσης, φωτισμού κ.λπ.) Ενδεικτικά κρίσιμο είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας των βρεφικών τμημάτων, όταν το ποσό του voucher είναι για παράδειγμα με σίτιση 3.239€ και ένα βρεφικό τμήμα πρέπει να έχει το μέγιστο 12 βρέφη και 3,5 άτομα προσωπικό, αυτό σημαίνει πως τα έσοδα είναι μόλις 38.868,00€, και μόνο η μισθοδοσία προσωπικού ανέρχεται σε άνω των 60.000,00€, ενώ θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη τα λειτουργικά έξοδα.

· Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα βρεφικά τμήματα να κλείνουν και τα voucher των βρεφών να παραμένουν χωρίς διαθέσιμες θέσεις.

· Θα πρέπει απαραιτήτως να αναζητηθούν επιπλέον πόροι αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές (πράγμα εφικτό καθώς και πρόκειται για εθνικούς πόρους), κατ’ ελάχιστον 50.000.000€ τα οποία να κατανεμηθούν με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια, απολύτως ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που θα ενταχθούν επιπλέον στα δημοτικά ΚΔΑΠ, παιδιών που έχουν πλήρης φακέλους και τους διατέθηκε voucher.

Ως εκ τούτου αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ ούτως ώστε να αποφευχθεί η αναστάτωση που επήλθε στον προγραμματισμό μεγάλου μέρους των οικογενειών που είχαν πλήρεις φακέλους και έχουν αποκλειστεί λόγω της κεντρικής επιλογής του Υπουργείου από τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Πάνος Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 185 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.