Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 19:14

23 Μαρτίου 1821:Η πρώτη εμπλοκή Βραχωριτών στην πολιορκία της Πάτρας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Είναι γνωστό ότι η επανάσταση στο Βραχώρι ήρθε τρεις μήνες αργότερα από την επίσημη έναρξη της, την 25η Μαρτίου 1821. Άλλωστε και η ημερομηνία αυτή είναι ενδεικτική διότι υπήρξε και νωρίτερα επαναστατικός αναβρασμός στην Πελοπόννησο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και η πολιορκία του κάστρου της Πάτρας στις 23 Μαρτίου 1821 από τους Έλληνες Επαναστάτες, οι οποίοι είχαν καταλάβει την πόλη. Συγκεκριμένα αμέσως μετά το ξέσπασμα της επανάστασης στα Καλάβρυτα, που γενικεύτηκε στις 21 Μαρτίου του 1821 με την κατάληψη της πόλης, άρχισε να εκδηλώνεται ένας έντονος αναβρασμός στην πόλη της Πάτρας.  Την ίδια μέρα στις 21 Μαρτίου  κατά τον Τρικούπη, Τούρκοι εξαγριωμένοι  μετέφεραν την προηγουμένη τις οικογένειές τους στο κάστρο της πόλης,  Μετά ξεχύθηκαν στην πόλη και πυρπόλησαν την οικία του προεστού Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, βάζοντας φωτιά και στα γύρω οικήματα και τρομοκρατώντας τον ελληνικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα τα κανόνια του κάστρου άρχισαν να βάλλουν κατά του μητροπολιτικού ναού και άλλων σημείων της Άνω πόλης. Οι Έλληνες, βλέποντας τις φλόγες και τους πυροβολισμούς, οπλίστηκαν και οχυρώθηκαν σε διάφορα μέρη. Μερικοί, μαζί με Πατρινούς, προχώρησαν προς την περιοχή Τάσι όπου συνήθως μαζεύονταν Τούρκοι. Την επόμενη μέρα (22 Μαρτίου) κατά τον Τρικούπη, κατ’ άλλους στις 24 Μαρτίου, οι Τούρκοι βρέθηκαν όλοι συγκεντρωμένοι στο κάστρο της Πάτρας, απ’ όπου κανονιοβολούσαν την πόλη.

Αυτό που μαθαίνουμε από υπόμνημα του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, ο οποίος συνδέθηκε με την έναρξη της επανάστασης είναι ότι όταν οι  Τούρκοι κλείστηκαν στο φρούριο της Πάτρας πήραν μαζί τους όμηρους 100 Βραχωρίτες τους οποίους υποψιάζονταν ως συμμετέχοντες στην Επανάσταση της πόλης. Την πληροφορία αυτή τη διέσωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός από τον  Ισούφ Πασά, διορισμένο από τον Γενικό Αρχηγό της κατά του Αλή Πασά εκστρατείας Χουρσήτ Πασά. Οι Βραχωρίτες όπως προκύπτει βρίσκονταν ήδη στην Πάτρα και φαίνεται ότι είχαν προσέλθει προς ενίσχυση των εκεί επαναστατών. Όταν η πολιορκία της Πάτρας λύθηκε λίγες μέρες αργότερα στις 3 Απριλίου είναι άγνωστη η τύχη που είχαν διότι οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη και προέβησαν σε νέες λεηλασίες. Σε κάθε περίπτωση οι 100 Βραχωρίτες της Πάτρας αποτελούν την πρώτη περίπτωση εμπλοκής της περιοχής μας στην επανάσταση του 1821 τρεις μήνες πριν από την απελευθέρωση του Βραχωρίου στις 11 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Με πληροφορίες από

Υπομνήματα περί της επαναστάσεως της Ελλάδος : από το 1820 μέχρι του 1823 / παρά του μητροπολίτου Π. Πατρών Γερμανού ; και εκδιδόμενα παρά του κυρίου Καλλινίκου Καστόρχη. Αθήνα: Μαντζαράκης, 1837.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 425 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 19:18
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.