Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 09:36

Κ. Μητσοτάκης: «Ώρα ΔΕΘ» για food pass, μέτρα στήριξης και «δέκα εκπλήξεις»- Τι θα ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στο βήμα για την ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και εκεί θα «ανοίξει τα χαρτιά» του για το πακέτο μέτρων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Χθες το βράδυ, αφού πρώτα έκανε μια βόλτα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη συνέχεια είχε μια χαλαρή συζήτηση με δημοσιογράφους και εκεί είπε πως στην ομιλία του «θα μετρήσετε (σσ: απευθυνόμενους στους ανθρώπους του Τύπου) 10 μέτρα που δεν τα έχετε γράψει», εννοώντας ότι θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας! Τα μέτρα αυτά θα είναι «μικρά, μεσαία και μεγάλα» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αρνήθηκε να πει οτιδήποτε παραπάνω, παρά την πίεση των δημοσιογράφων και τόνισε αστειευόμενος ότι «έχουν κοπεί εισιτήρια για την Κυριακή. Αν το πω τώρα, τι θα γίνουν τα εισιτήρια που έχουν κοπεί»;

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων και η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί εξάλλου πριν από την ενεργειακή κρίση.

Food pass και άλλα μέτρα στήριξης

Στο πακέτο με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνεται βέβαια και το food pass. Πρόκειται για επίδομα τροφίμων που υπολογίζεται στα 300 ευρώ στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ευάλωτων πολιτών. Με την κυβέρνηση να θέλει να ενισχύσει τους πιο αδύναμους, ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ακόμη μια οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους στο τέλος της χρονιάς. Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τη στεγαστική πολιτική, που θα αφορούν νέους και άνω των 29 ετών. Στα μέτρα για τη στεγαστική πολιτική περιλαμβάνονται επιδόματα, φθηνότερα ενοίκια αλλά και δυνατότητα ανακαίνισης κατοικιών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στεγαστική πολιτική ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ πως: «Μας ενδιαφέρει η νέα αρχή με ποιοτικά στοιχεία. Υπάρχει πράγματι ένα κενό και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ για την επανεκκίνηση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και τα χρήματα που έχει στο ταμείο η ΔΥΠΑ.

Από εκεί και πέρα αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, εν όψει και της 15ης Οκτωβρίου που αρχίζει η χειμερινή περίοδος εκείνο που εξετάζεται είναι αύξηση του κονδυλίου που θα διατεθεί κατά τουλάχιστον 20%. Αυτό θα συμβεί με τη διεύρυνση των δικαιούχων καθώς αναμένεται να ανέβουν τα εισοδηματικά όρια μέχρι τα 40 ή τα 45 χιλ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας.

Περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς και πότε ακριβώς θα δοθούν τα επιδόματα θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα, μετά τις τελικές αποφάσεις και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το πακέτο εκτείνεται σε τρεις κύριες κατηγορίες. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, για ένα εκτεταμένο σχέδιο επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και για ένα φιλόδοξο σχέδιο φθηνής στέγης, σε νέους και φοιτητές .Με όπλο την ισχυρή ανάπτυξη, την καλή πορεία των εσόδων, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό, ο πρώτος πυλώνας των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα αφορά την ενεργειακή κρίση, με επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι επιδοτήσεις αυτές θα είναι κλιμακωτές και όχι οριζόντιες. Τα νοικοκυριά που θα κάνουν μειωμένη κατανάλωση, θα έχουν, εκτός από την επιδότηση και ένα έξτρα μπόνους στο τέλος του τετραμήνου.

Για τους συνταξιούχους έρχονται αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου, πάνω από 6,5%, ενώ θα αναφερθεί και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει τα 750 ευρώ, ενδεχομένως να φτάσει και τα 770 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέχρι και το καλοκαίρι του 2023, ίσως και περισσότερο αν χρειαστεί.

reader.gr

Διαβάστηκε 270 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 09:40
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/