Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:36 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 19:19

Τέλος τα επιδόματα – Αυτά είναι τα μέτρα για ενέργεια και ακρίβεια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Ποια μέτρα «κλείδωσαν», ποια επιδόματα ανακοινώνονται στη ΔΕΘ. Τα νεότερα για επιταγή ακρίβειας, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα. 

Στραμμένο στη ΔΕΘ έχουν φέτος περισσότεροι πολίτες, αφού αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο, αλλά και αν τελικά συνεχιστεί η πολιτική των επιδομάτων απέναντι στην πρωτοφανή ακρίβεια και την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές της ενέργειας. 

Από ότι φαίνεται πάντως και από τις επίσημες δηλώσεις, αλλά και από τις διαρροές ενόψει ανακοινώσεων, ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών και έχει μιλήσει για «μετρημένα μέτρα», καθώς «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι». Κάτι που υποδηλώνει μεγάλη στροφή από την επιδοματική πολιτική, που σύμφωνα με το Bruegel έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Διότι, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του iEidiseis, αν το σκηνικό στην Ε.Ε. παραμείνει ως έχει ή -ακόμα χειρότερα- γίνει ακόμα πιο δύσκολο, τότε τα δημοσιονομικά περιθώρια, πέραν όσων έχουν προαναγγελθεί, είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που δείχνει ότι τα έκτακτα επιδόματα για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια φτάνουν στο τέλος τους, είναι και το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την επέκταση των επιδομάτων και το 2023. Για πολλούς ακόμα μήνες δηλαδή που θα διαρκέσει η κρίση. Στην κυβέρνηση μπορεί να υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή απάντηση, ωστόσο, προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Τα σίγουρα μέτρα που ανακοινώνονται στη ΔΕΘ

  • Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για όλο τον χειμώνα είναι το πιο σίγουρο μέτρο, καίγοντας όμως το νέο Power Pass με το οποίο οι πολίτες μπόρεσαν να καλύψουν ένα πολύ μικρό μέρος των «φουσκωμένων» λογαριασμών. Σημειώνεται πως ήδη, τον Σεπτέμβριο, θα απορροφηθεί το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh. Μένει να δούμε τις αποφάσεις του μακρύ χειμώνα. 
  • Αυξημένο επίδομα θέρμανσης που δίνεται τα τελευταία χρόνια με διεύρυνση, όμως, των ορίων για να μπορέσουν να το πάρουν περισσότεροι. Ενδεχομένως να γίνει με τα κριτήρια του Fuel Pass, δηλαδή με εισοδηματικό ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Μεγάλο ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίον θα στηριχθούν τα νοικοκυριά που θερμαίνουν τα σπίτια τους με φυσικό αέριο, καθώς ακόμα δεν υπάρχει απόφαση. 
  • Η νέα επιταγή ακρίβειας (ή κάτι που θα μοιάζει με την επιταγή ακρίβειας, όπως ένα food pass), θα απευθύνεται σε λίγους και στους πιο ευάλωτους και όχι στην πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά στις ευπαθείς ομάδες.
  • Έχει «κλειδώσει», τέλος, ένα ευρύ πρόγραμμα στέγασης για νέους. Το πρόγραμμα που θα «ξεδιπλώσει» ο πρωθυπουργός προσδοκά να δώσει λύσει στο μεγάλο πρόβλημα με τα ακριβά ενοίκια, με χορήγηση άτοκων δανείων. 

sofokleous10.gr

Διαβάστηκε 212 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 00:13
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.