Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 19:14

4 Tips για να βρεις μια καλή δουλειά μετά από ένα κενό διάστημα λόγω πανδημίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους ή αποφάσισαν να παραιτηθούν να για κυνηγήσουν μια διαφορετική θέση εργασίας. Αυτό δημιούργησε κενές περιόδους που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στο βιογραφικό τους. Και πράγματι, οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι προσωπικού πιθανόν να παρατηρήσουν αυτήν την ασυνέχεια.

Τα καλά νέα είναι ότι μια κενή εργασιακά περίοδος δεν λειτουργεί απαραίτητα αρνητικά, καθώς δεν είναι συνώνυμη της στασιμότητας.

Στο παρόν άρθρο θα σου παρουσιάσουμε 4 συμβουλές για να βρεις μια καλή δουλειά, ακόμα και μετά από ένα χρονικό διάστημα ανεργίας. Διάβασέ το μέχρι το τέλος, για bonus tips για το πώς να χειριστείς τις κενές χρονικές περιόδους στο βιογραφικό σου.

1. Ενίσχυσε το βιογραφικό σου με γνώσεις και δεξιότητες

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά η καλύτερη αξιοποίηση του «κενού» χρόνου είναι να τον  επενδύσεις στον εαυτό σου.

Εκμεταλλεύσου μια περίοδο ανεργίας, ώστε να ενισχύσεις το βιογραφικό σου διευρύνοντας τις γνώσεις σου και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές σου.

Σήμερα είναι πολύ εύκολο να βρεις εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στο αντικείμενό σου, ενώ μετά την περίοδο της πανδημίας όλο και περισσότερα προσφέρονται και εξ αποστάσεως.

Κάνε ένα μεταπτυχιακό

Εάν έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου, μπορείς να κάνεις μια έρευνα γύρω από τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται τόσο από πανεπιστήμια της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, μάλιστα, όπως η Σουηδία μπορείς να βρεις και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα, ακόμα και δωρεάν.

Εστίασε σε μια εξειδίκευση που να συμπληρώνει αρμονικά τις σπουδές σου και που ιδανικά έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να ενισχύσεις το βιογραφικό σου και να στοχεύσεις σε μια καλύτερη θέση εργασίας.

Αναζήτησε courses σε γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες

Σε περίπτωση που θέλεις να αποκτήσεις ή να βελτιώσεις συγκεκριμένες δεξιότητες, τότε μια καλή ιδέα θα ήταν να αναζητήσεις διαδικτυακά courses σε διάφορες δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Udemy, το Coursera, το Skillshare κ.ά. .

Αυτές οι πλατφόρμες προσφέρουν πληθώρα μαθημάτων σε πολύ οικονομικές τιμές. Επίσης, διαθέτουν κριτικές, όπου μπορείς να ενημερωθείς για την εμπειρία όσων παρακολούθησαν το πρόγραμμα για να δεις εάν σου ταιριάζει. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι περιλαμβάνουν σειρές μαθημάτων που εστιάζουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων και είναι πολύ πιο σύντομα, σε σύγκριση με κάποιο μεταπτυχιακό ή τυπικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

2. Ανανέωσε το βιογραφικό σου

Θυμάσαι που πάντα έλεγες ότι δεν έχεις χρόνο για να ανανεώσεις το βιογραφικό σου; Τώρα ήρθε η ώρα να το κάνεις σωστά.

Πλέον μπορείς να βρεις πολλά διαθέσιμα templates στο διαδίκτυο, όπου χρειάζεται μόνο να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου. Επίλεξε ένα μοντέρνο πρότυπο βιογραφικού που αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά σου.

Στη συνέχεια, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να καταγράψεις αναλυτικά την εμπειρία, την εκπαίδευση και τις δεξιότητές σου. Για κάθε επαγγελματική εμπειρία, μην ξεχάσεις να αναφέρεις την εταιρεία, το χρονικό διάστημα της απασχόλησης, τον ρόλο, τις αρμοδιότητες και τα αποτελέσματα που πέτυχες.

Τέλος, μια καλή ιδέα θα ήταν να ανανεώσεις και τη φωτογραφία του βιογραφικού σου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή ώστε να είναι επαγγελματική, ιδανικά με ουδέτερο φόντο.

Στη συνέχεια, βεβαιώσου ότι το προφίλ σου στα κοινωνικά δίκτυα και ιδιαίτερα στο LinkedIn συνάδει με το βιογραφικό σου. Σήμερα, όλο και περισσότεροι εργοδότες και υπεύθυνοι προσωπικού δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ψηφιακή εικόνα του υποψηφίου και οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ του βιογραφικού και του προφίλ σου μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά.

3. Στρέψου προς την εθελοντική εργασία

Η εθελοντική εργασία είναι κάτι που μπορεί να σε εξελίξει, να σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου, ενώ παράλληλα σου αφήνει ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη, αφού νιώθεις ότι προσφέρεις. Ειδικά σε κενές περιόδους, μπορεί να δώσει σκοπό ξανά στη ζωή σου και να σε κινητοποιήσει.

Τα καλά νέα είναι ότι η εθελοντική εργασία λαμβάνεται όλο και περισσότερο υπόψη από τους εργοδότες και τους HR managers, καθώς φανερώνει ενσυναίσθηση. Επιπλέον, ανάλογα με το εθελοντικό έργο που θα επιλέξεις να προσφέρεις, μπορείς και να δικτυωθείς γνωρίζοντας άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα και ευαισθησίες με εσένα.  

4. Ανάπτυξε το δίκτυο των επαφών σου

Για να βρεις αυτό που θες πρέπει να ψάξεις. Το σημαντικό είναι, όμως, να ξέρεις και πού να ψάξεις, ώστε να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να βρεις τη δουλειά που επιθυμείς.

Εκμεταλλεύσου τον κενό χρόνο για να διευρύνεις τον κύκλο τον επαγγελματικών σου επαφών. Αυτό μπορείς να το επιτύχεις συμμετέχοντας σε συνέδρια σχετικά με το αντικείμενό σου, καθώς και με την ενεργή συμμετοχή σου σε ομάδες επαγγελματιών του κλάδου σου στα social media. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα γνωρίσεις μόνο νέα άτομα, αλλά θα ανταλλάξεις απόψεις και θα εξελιχθείς ως επαγγελματίας.

Επιδίωξε τη σύνδεση με τα άτομα που γνωρίζεις, είτε ανταλλάσσοντας επαγγελματικές κάρτες είτε LinkedIn.

Σε κάθε περίπτωση, μην ντραπείς να αναφέρεις ότι βρίσκεσαι σε φάση αναζήτησης εργασίας. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα δημιουργηθεί η ευκαιρία για τη δουλειά που πάντα ήθελες και ονειρευόσουν.

Bonus tips: Πώς να παρουσιάσεις κενές περιόδους στο βιογραφικό σου

Πολλοί υποψήφιοι δυσκολεύονται να εξηγήσουν τις κενές περιόδους στο βιογραφικό σημείωμα. Παρακάτω, θα βρεις σύντομα tips που μπορείς να εφαρμόσεις:

  • Ίσως η νούμερο ένα συμβουλή είναι να είσαι ειλικρινής. Προετοιμάσου κατάλληλα για τη συνέντευξη, έτσι ώστε να είσαι σε θέση να εξηγήσεις τόσο τον λόγο για τον οποίο προέκυψε αυτό το κενό όσο και το πώς το εκμεταλλεύτηκες. Παράλληλα, μπορείς να διαμορφώσεις το cover letter σου και να εξηγήσεις εν συντομία και εκεί το εν λόγω κενό.
  • Άλλαξε τη δομή του βιογραφικού σου, αποφεύγοντας την αντίστροφη χρονολογική σειρά και επιλέγοντας ένα λειτουργικό βιογραφικό, το οποίο θα εστιάζει στις δεξιότητές σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να αναδείξεις τα προτερήματά σου και να στρέψεις την προσοχή εκεί.
  • Δείξε ότι σε αυτήν τη φαινομενικά κενή περίοδο εκμεταλλεύτηκες τον χρόνο που είχες διαθέσιμο για να εξελιχθείς και να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου.

Σε κάθε περίπτωση, ένα κενό στο βιογραφικό σου δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Εκμεταλλεύσου το κατάλληλα, παρουσίασέ το σωστά, προετοιμάσου για τη συνέντευξη και σύντομα θα κατακτήσεις τη θέση εργασίας που πάντα ονειρευόσουν.

Διαβάστηκε 1086 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 12:59
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.