Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 22:37

Ξεκάθαρος ο Σπήλιος Λιβανός για τη Μητρόπολη: «θετική η άποψη μου για τις αποφάσεις της Εκκλησίας»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Έχω το προνόμιο  να βλέπω ότι οι πολιτικές που χάραξα κατά την θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ παράγουν άμεσα, ορατά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μου στην Αιτωλοακαρνανία».

Στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία οι απόψεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιου Λιβανού έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο αντιπροέδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ μιλάει στο agrinionews.gr για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα μέτρα για την ακρίβεια αλλά και για το ζήτημα της διχοτόμησης της Μητρόπολης για το οποίο παίρνει και δημοσίως ξεκάθαρη θέση.

«Προφανώς, πρόκειται για μία δυσάρεστη υπόθεση. Για ένα λάθος, το οποίο αναγνώρισε πρώτος απ’ όλους και με ταχύτητα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προβαίνοντας σε διορθωτικές κινήσεις», σημειώνει για το θέμα των παρακολουθήσεων προσθέτοντας πως «η ΝΔ, έχει αποδείξει ότι όταν λέει όλα στο φως, το εννοεί. Σε αντίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν δέχεται το αυτονόητο : Να επεκταθεί χρονικά η έρευνα και στα χρόνια της διακυβέρνησής του, και ακόμα παλαιότερα».

Για τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια που ταλανίζει τους πολίτες τονίζει πως «θα συνεχιστούν για όσον καιρό χρειαστεί και θα είναι γενναία. Πάντα, όμως, μέσα στις ράγες των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας. Οι εποχές που για να γίνουν κάποιοι αρεστοί, αγνοούσαν προκλητικά τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας μας, έχουν  παρέλθει οριστικά».

Ο κ. Λιβανός επισημαίνει παράλληλα πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση τις ανιστόρητες δηλώσεις, τον αναθεωρητισμό και τις προκλητικές τουρκικές θέσεις»

«Έχω το προνόμιο  να βλέπω ότι οι πολιτικές που χάραξα κατά την θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ παράγουν άμεσα, ορατά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μου στην Αιτωλοακαρνανία», απαντά για την πορεία των έργων που δρομολογήθηκαν επί της υπουργικής του θητείας στο ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Λιβανός, ερωτώμενος σχετικά, υπήρξε και δημοσίως ξεκάθαρος ως προς τη θέση του για τις αλλαγές στον εκκλησιαστικό χάρτη , με αλλαγή ορίων και ίδρυση μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο. Επισημαίνει πως  πρόκειται για αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα με τον ίδιο να σέβεται  απόλυτα τις αποφάσεις της ηγεσίας της  Εκκλησίας.

«Τη θετική μου άποψη ως προς αυτό το θέμα την έχω εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στις πολλαπλές συναντήσεις μου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, καθώς και με τον σημερινό τοποτηρητή της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και στον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Αιτωλίας & Ακαρνανίας και προϊστάμενο του  Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου, Πατέρα Επιφάνιο», αναφέρει.

Ξεκάθαρος ο Σπήλιος Λιβανός για τη Μητρόπολη: «θετική η άποψη μου για τις αποφάσεις της Εκκλησίας»

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχωρήθηκε στον Γιώργο Ροΐδη:

 Να ξεκινήσουμε από την υπόθεση των παρακολουθήσεων που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα δοθούν οι δέουσες απαντήσεις;

Προφανώς, πρόκειται για μία δυσάρεστη υπόθεση. Για ένα λάθος, το οποίο αναγνώρισε πρώτος απ’ όλους και με ταχύτητα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προβαίνοντας σε διορθωτικές κινήσεις τόσο με τις παραιτήσεις του κ. Κοντολέοντος από τη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ όσο και του κ. Δημητριάδη από τα καθήκοντα του Γ.Γ. του γραφείου του πρωθυπουργού.

Η παράταξή μας, διαχρονικά υπήρξε θεματοφύλακας της λειτουργίας της Δημοκρατίας, των θεσμών και του κράτους δικαίου. Θα πράξει, με τη μέγιστη αντίληψη καθήκοντος, και σε αυτή την υπόθεση, προκειμένου το λάθος να μετατραπεί σε ευκαιρία περαιτέρω θωράκισης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, χωρίς, ωστόσο, καμία έκπτωση στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Φοβάμαι ότι η αντιπολίτευση, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζουν την υπόθεση αυτή καιροσκοπικά και ψηφοθηρικά. Αλλιώς θα είχαν ανταποκριθεί στην ανοικτή πρόσκληση του πρωθυπουργού να καταθέσουν δημιουργικές προτάσεις και ιδέες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ΕΥΠ, η οποία, ας μην κρυβόμαστε, έχει διαχρονικά ζητήματα. Πρόθεση και βούληση της κυβέρνησής μας είναι να ριχθεί άπλετο φως και ταυτοχρόνως να διορθωθούν διαχρονικές παθογένειες.

Η ΝΔ, έχει αποδείξει ότι όταν λέει όλα στο φως, το εννοεί. Σε αντίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν δέχεται το αυτονόητο : Να επεκταθεί χρονικά η έρευνα και στα χρόνια της διακυβέρνησής του, και ακόμα παλαιότερα. Γιατί το αρνείται πεισματικά; Μήπως φοβάται τρανταχτές αποκαλύψεις για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης; Η ΝΔ δεν φοβάται την αλήθεια. Και, παρά τα όποια λάθη της,  με όπλο την αλήθεια πορεύτηκε στα δύσκολα αυτά τρία χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας και με την αλήθεια θα συνεχίσει να πορεύεται.

«Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσον καιρό χρειαστεί και θα είναι γενναία, πάντα μέσα στις ράγες των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας»

Πάντως, το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες, κύριε Λιβανέ, είναι η ακρίβεια και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, κατέβασε νομίζω τον πήχη των προσδοκιών για το εύρος των μέτρων στήριξης.

Ο πρωθυπουργός είπε αυτό που οφείλει να πει ένας σοβαρός και αξιόπιστος ηγέτης που κρατάει με στιβαρότητα το τιμόνι της χώρας του και σέβεται τον κόπο και τον πόνο που έχει βιώσει ο ελληνικός λαός, επί χρόνια με τα μνημόνια, μετά με την πανδημία, και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, στήριξε και στηρίζει αδιάκοπα τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι μάλιστα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει δαπανήσει πάνω από 45 δις ευρώ για να απλώσει όσο πιο μεγάλο δίχτυ προστασίας στους πολίτες. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Ινστιτούτο Bruegel, η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα ως ποσοστό του ΑΕΠ της και συγκεκριμένα το  3,7%  για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σημαντικά περισσότερα αναλογικά από όσα η Γερμανία (1,7% του ΑΕΠ της), η Ιταλία ( 2,8% του ΑΕΠ της ) κα. Επίσης, αύξησε μέχρι σήμερα δύο φορές τον κατώτατο μισθό.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάστηκαν συλλογικές θυσίες και μεγάλος αγώνας για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να απεγκλωβιστεί η χώρα από το καθεστώς της ενισχυμένης Εποπτείας. Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσον καιρό χρειαστεί και θα είναι γενναία. Πάντα, όμως, μέσα στις ράγες των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας. Οι εποχές που για να γίνουν κάποιοι αρεστοί, αγνοούσαν προκλητικά τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας μας, έχουν  παρέλθει οριστικά.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση τις ανιστόρητες δηλώσεις, τον αναθεωρητισμό και τις προκλητικές τουρκικές θέσεις

Όλο το τελευταίο διάστημα, βιώνουμε μία εντυπωσιακή κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας. Σας φοβίζει; Πώς στέκεται το ΝΑΤΟ, έναντι του αναθεωρητισμού που προβάλλει διαρκώς και με κάθε ευκαιρία ο Ερντογάν;

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση τις ανιστόρητες δηλώσεις, τον αναθεωρητισμό και τις προκλητικές τουρκικές θέσεις, βάζοντας τα όρια στις σχέσεις των δύο χωρών και ταυτόχρονα δημιουργώντας ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών με ισχυρούς συμμάχους και εταίρους : Τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο.

Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας με σημαντικούς εταίρους έχουν στείλει στο καναβάτσο την Τουρκία. Μετά το μπαράζ των επισκέψεων του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στο εξωτερικό και την ουσιαστική ενημέρωση που έχουν κάνει σε φίλους και συμμάχους, ουδείς δικαιούται να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τί προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν. Άλλωστε, ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει σε πλήρη εξέλιξη και δεν αφήνει κανέναν να λησμονήσει πόσο καταστροφικός και επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο αναθεωρητισμός στα χέρια αδίστακτων ηγετών.

Πλέον, άπαντες αντιλαμβάνονται ποιος σέβεται  το διεθνές δίκαιο και ποια είναι η ιστορική αλλά και η σύγχρονη πραγματικότητα. Είμαστε νησίδα ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ισχυρή αποτρεπτική δύναμη σε οποιαδήποτε πιθανή επιθετική κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας. Και στα ζητήματα της διαφύλαξης των συνόρων μας, θαλάσσιων και χερσαίων και σε αυτά της μετανάστευσης, λειτουργούμε πάντα μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Πιθανότατα η ένταση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, αλλά η χώρα μας δεν θα ακολουθήσει τον Τούρκο Πρόεδρο στη δημιουργία ανώφελων εντάσεων. Θα διαφυλάξει όμως, στο ακέραιο και με όποιο τρόπο χρειαστεί τα εθνικά μας συμφέροντα, το ιστορικό μας δίκιο και βεβαίως τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας.

Διάβασα μία πρόσφατη δήλωσή σας με την οποία εκφράσατε την ικανοποίησή σας για την ένταξη έργων οδοποιϊας του νομού μας στο Πρόγραμμα “Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2014-20, τα οποία δρομολογήθηκαν επί των ημερών σας στο ΥΠαΑΤ. Είστε εξίσου ικανοποιημένος για την πορεία των άλλων έργων που είχατε δρομολογήσει και για τα άλλα κρίσιμα ζητήματα για τους παραγωγούς μας, αλλά και για τη γενικότερη ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας.

Συχνά εμείς οι πολιτικοί εφαρμόζουμε πολιτικές οι οποίες παράγουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, χωρίς να βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα.

Έχω το προνόμιο, όμως, να βλέπω ότι οι πολιτικές που χάραξα κατά την θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ παράγουν άμεσα, ορατά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μου στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναφερθήκατε στα έργα αγροτικής οδοποϊας, που εκσυγχρονίζουν οδικές υποδομές δεκαετιών και ωφελούν άμεσα τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν, όμως, σημαντικά ακόμα έργα που δρομολογήσαμε, εκ των οποίων άλλα έχουν ξεκινήσει και άλλα δρομολογούνται.

Το έργο των 21 εκατομμυρίων για την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου που εντάξαμε στο ΠΑΑ ενώ ήταν έτοιμο για απένταξη. Τα μεγάλα αρδευτικά έργα που εντάξαμε στο Ύδωρ 2.0 αφορούν 29 περιοχές και 22 ΤΟΕΒ του νομού Αιτωλοακαρνανίας προϋπολογισμού περί τα 140 εκατ. ευρώ, παράλληλα με αυτά που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και τα οποία ετοιμάζονται προκειμένου να υποβληθούν στην Διυπουργική Επιτροπή για τα έργα ΣΔΙΤ. Επίσης, το «Αρδευτικό έργο Ζώνης 11Α Κάτω Αχελώου στην ευρύτερη περιοχή Σταμνά Μεσολογγίου. Το έργο εντάχθηκε στο ταμείο ανάκαμψης μέσω ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό 21.965.402,00 ευρώ.

Ταυτόχρονα με τα έργα, εφαρμόσαμε και πολιτικές, που έχουν ήδη παράξει όφελος για τους Αιτωλοακαρνάνες, όπως το νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, όπου διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό και ήδη έγιναν οι πρώτες πληρωμές, καθώς και η έμπρακτη στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω των de minimis και των Covid-19 ενισχύσεων. Επίσης, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος του Υπομέτρου 4.2.1 του ΠΑΑ, ενισχύσαμε 42 επιχειρήσεις της Αιτ/νίας, με ποσό ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ.

Και βεβαίως, πολλά άλλα μικρότερα και μεγαλύτερα έργα, τα οποία θεμελιώσαμε στο ΥπΑΑΤ και βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας ή υλοποίησης, για τα οποία, με πρώτη ευκαιρία, θα αναφερθώ αναλυτικά.

Προφανώς και σέβομαι  απόλυτα τις αποφάσεις της ηγεσίας της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα,  έχει ανοίξει ένας ζωηρός διάλογος στην τοπική κοινωνία για την πιθανότητα θρησκευτικού διαχωρισμού  της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε τρεις Ιερείς Μητροπόλεις. Ποια είναι η δική σας άποψη;

H Αιτωλοακαρνανία αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Ελλάδος. Καλύπτεται εκκλησιαστικά από δυο Ιερές Μητροπόλεις, που αριθμούν – αν δεν κάνω λάθος – 310 ενοριακούς Ναούς με παράλληλα πολύ μεγάλα πεδία διοικητικής αρμοδιότητας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με πρόσφατη απόφαση που έλαβε, προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία δύο νέων Ιερών Μητροπόλεων στα όρια του νομού μας: Την Ι.Μ. Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βόνιτσας, με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και την Ι.Μ. Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.

Ταυτόχρονα, προτείνει την αναδιάρθρωση των ορίων της Ι.Μ. Ναυπάκτου με έδρα την Ναύπακτο, με βάση τις πραγματικές ανάγκες που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια.

Στόχος της ΔΙΣ είναι να βελτιώσει το ποιμενικό της έργο και να καλύψει τις ανάγκες των ενοριτών του μεγάλου και δύσβατου νομού μας.

Σε αυτό το αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα, αγαπητέ κύριε Ροΐδη, προφανώς και σέβομαι  απόλυτα τις αποφάσεις της ηγεσίας της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τη θετική μου άποψη ως προς αυτό το θέμα την έχω εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στις πολλαπλές συναντήσεις μου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, καθώς και με τον σημερινό τοποτηρητή της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και στον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Αιτωλίας & Ακαρνανίας και προϊστάμενο του Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου, Πατέρα Επιφάνιο.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 316 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/