Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:48 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 21:14

Πλεύρης: «Χωρίς συμμετοχή για τους ασθενείς η πρόσβαση στα προϊόντα για διαβήτη»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι διαβητικοί θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς συμμετοχή στην πρόσβαση τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα του διαβήτη:

«Οι ασθενείς διαβήτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή στην πρόσβαση τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη», επισημαίνει ο κ. Πλεύρης.

«Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρεα Ξανθό να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πως διασφαλιζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας τα συμφέροντα θίγονται», καταλήγει σε απάντησή του.

Πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ μειώνει την αποζημίωση των αναλωσίμων υλικών για τη νόσο. Αν και η τιμολόγηση αφορά μόνο στην αποζημίωση των εν λόγω προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ και όχι τι πληρώνει ο ασθενής – η συμμετοχή των πασχόντων στα συγκεκριμένα προϊόντα είναι μηδενική – έχει δημιουργηθεί κλίμα φόβου για απόσυρση αναλωσίμων από την ελληνική αγορά.

Ηδη μια εταιρεία ιατροφαρμακευτικών προϊόντων ζήτησε να απενταχθούν από το μητρώο των αποζημιούμενων προϊόντων για τον διαβήτη τα δικά της λόγω χαμηλής τιμής. Πρόκειται για αισθητήρες γλυκόζης συμπεριλαμβανομένων και των αισθητήρων που συνδέονται με τις αντλίες σταθερής έγχυσης ινσουλίνης.

Ενδεικτικά, στο ΦΕΚ 4204 Β’/08.08.2022 που δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου και αναρτήθηκαν οι τιμές των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων Σακχαρώδη Διαβήτη που ενέταξε ο ΕΟΠΥΥ στο Μητρώο των Αποζημιούμενων Προϊόντων του, για τον διαβήτη τύπου 1 σε ότι αφορά τους αισθητήρες για τις τελευταίας τεχνολογίας αντλίες ινσουλίνης προβλέπεται μείωση που φτάνει περίπου τα 130€ μηνιαίως, αφού η αποζημίωση από 45€ ανά αισθητήρα πέφτει στα 20€. Για να λειτουργήσει μια σύγχρονη αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες μηνιαίως.

protothema.gr

Διαβάστηκε 329 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.