Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 18:30

Ερωτική σχέση που αργοπεθαίνει: Πώς μπορούμε να τη σώσουμε;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι σχέσεις δεν είναι εύκολο πράγμα, είναι ίσως από τις πιο δύσκολες αποστολές που μας βάζει η ζωή στο δρόμο μας. Το να έχεις μία καλή σχέση είναι κάτι πολύ σπάνιο και πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μία ολόκληρη ζωή για να το καταφέρουν.

Σε μία σχέση δεν είναι όλα τα πράγματα ρόδινα. Και για να πετύχεις καλή ισορροπία χρειάζεσαι υπομονή και πολύ κόπο. Πρέπει να εργαστείς με τη σύντροφο σου, όχι αστεία. Αν περίμενες πως όλα θα ήταν σαν σχέση που είχες στο γυμνάσιο τότε μάλλον πρέπει να ωριμάσεις.

Καλύτερα να κάτσεις γιατί έχουμε να σου πούμε κάτι που μπορεί να σε σοκάρει: Το ρομάντζο («αγάπες και λουλούδια») σε μία σχέση δύσκολα κρατάνε για πάντα. Δύσκολα, αλλά όχι ακατόρθωτα. Θέλει δουλίτσα.

Όταν ερωτευόμαστε, ο εγκέφαλος μας «πλημμυρίζει» από μία νευροχημική ουσία που ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία μας βοηθά να βλέπουμε τα πράγματα με αισιοδοξία, μειώνει τον πόνο και συμβάλλει στο να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι και ασφαλείς.

Για να βρει όμως έξω αυτή η ουσία πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι και να ξέρουμε τι μας γίνεται, να έχουμε βρει τους λόγους που θέλουμε να είμαστε με τη σύντροφο μας.

Ειδικότερα στη σχέση, μας βοηθά να μένουμε πιστοί και μας ωθεί να κάνουμε τα καλύτερα για την σύντροφο μας, συνεπώς να είμαστε πιο δοτικοί και άρα πιο ρομαντικοί στους τρόπους και τα λεγόμενά μας. Ποιο είναι όμως το μέλλον μίας σχέσης, όταν τελειώσει η φούντωση του έρωτα;

Δες εδώ μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου:

  • «Το παράδοξο που συμβαίνει με τον γάμο είναι το εξής: όταν αγαπάμε κάποιον πάρα πολύ, η σκέψη και μόνο ότι μπορεί κάποια στιγμή να φύγει μακριά μας, μας ωθεί στο να βάλουμε τον γάμο στη ζωή μας πιο γρήγορα.
  • Όταν αυτό συμβεί, ασυναίσθητα μειώνεται ο φόβος ότι πρόκειται να χάσουμε τον άνθρωπό μας και σιγά-σιγά σταματάμε να κάνουμε πράγματα για τον άλλο. Η «θεραπεία» για ένα τέτοιο κακό σκεπτικό, είναι να συνειδητοποιήσουμε πως ο γάμος δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.
  • Δεν προσφέρει δηλαδή καμία δικλείδα ασφαλείας και δεν κατοχυρώνει ότι ο άλλος θα είναι by default δίπλα μας πάντα. Γιατί ως γνωστόν, υπάρχουν και τα διαζύγια και άρα η απόρριψη που δύσκολα αποδέχεται το ανθρώπινο μυαλό. Η αντίληψη ότι η σύντροφός μας μπορεί να βρεθεί ανά πάσα στιγμή μακριά μας είναι ένας τρόπος για να ξυπνήσουμε από τον εφησυχασμό και να δραστηριοποιηθούμε και πάλι για χάρη της».
  • «Ο ρομαντισμός σε μία σχέση, «πεθαίνει» έπειτα από ένα σύνολο κακών αποφάσεων που κάνει ένα ζευγάρι. Θα μπορούσες κάλλιστα να φτιάξεις μία λίστα με όλα τα λάθη της συντρόφου σου, αλλά εξίσου χρήσιμο θα ήταν να κάνεις το ίδιο και για σένα. Κατόπιν, κάνε την ακόλουθη ερώτηση στον εαυτό σου: «Αξίζει να διαλύσω τη σχέση σου με αυτόν τον άνθρωπο για αυτά»;
  • Ο ρομαντισμός κάποια στιγμή θα φύγει. Είναι φυσική κατάληξη. Ο καθηγητής Harville Hendrix, έχει αναφέρει πως η σχέση κινείται σε τρία επίπεδα: το Ιδανικό, τη Δοκιμασία και την Πραγματικότητα. Το πρώτο επίπεδο αφορά τη φάση όπου ο ρομαντισμός εκφράζεται ως κάτι αυθόρμητο. To δεύτερο, είναι η φάση που ο καθένας προσπαθεί να “επιβληθεί” στον άλλο (γι’ αυτό ονομάζεται και δοκιμασία). Το τρίτο και τελευταίο, είναι αυτό στο οποίο θα βρεθείς αν καταφέρετε να κρατήσετε τη σχέση “ζωντανή” παρά τις δυσκολίες. Η περίπτωση δηλαδή που ο ένας σέβεται τα “θέλω” του άλλου και που έχετε περάσει σε ένα πιο ώριμο επίπεδο σχέσης. Το γεγονός, είναι πως σπάνια βρισκόμαστε στο τρίτο στάδιο. Αντιθέτως κάνουμε ένα συνεχή κύκλο στα πρώτα δύο.

pronews.gr

Διαβάστηκε 884 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.