Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 12:30

Κοιλάδα Αχελώου: Γαλάζιες ακτές σε έναν συναρπαστικό, αρχέγονο ορεινό κόσμο (www.trevel.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. Tα βουνά και οι παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν για περιπέτεια. Πετρόχτιστα σπίτια και μοναστήρια με Ιστορία. Πλήθος πολιτιστικών μνημείων στην περιοχή για να γνωρίσει ο επισκέπτης.

Κατηφορίζοντας είτε από τη Γρανίτσα Ευρυτανίας, είτε από το Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας, είτε από τις Κρανιές Άρτας, είτε από το Πετρωτό Αργιθέας Καρδίτσας μπροστά σου απλώνεται ένα ονειρικό τοπίο απίστευτης φυσική ομορφιάς. Αυτό το τοπίο στο οποίο σμίγουν η ιστορία και ο πολιτισμός με την ομορφιά του δεν είναι άλλο από την Κοιλάδα του Αχελώου.

Τα βουνά και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται μεταξύ τους, δημιουργώντας απεριόριστους προορισμούς με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη. Η περιοχή, ντυμένη στα χρώματα της εποχής, παρέχει ένα απολαυστικό θέαμα και δίνει σε όλους την ευκαιρία να απολαύσουν τις διαδρομές στη φύση, τη ζεστή φιλοξενία και τα επώνυμα, ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η Κοιλάδα του Αχελώου είναι πάντα όμορφη, όποια στιγμή της ημέρας, όποια ημέρα του χρόνου κι αν αφήσεις το βλέμμα σου να αγκαλιάσει τα χρώματά της. Είναι ένα κάδρο ιδιαίτερης ομορφιάς, αφού συναντάς τα πανέμορφα, καταπράσινα χωριά με τα άφθονα καταγάλανα νερά του Αχελώου και την οργιώδη βλάστηση με θέα τις επιβλητικές πλαγιές των βουνών.

Σε αυτόν τον τόπο, η Φύση έχει μεγαλουργήσει. Όπου και να στρέψει το βλέμμα του κανείς θα αντικρίσει επιβλητικές οροσειρές και πυκνά δάση, χαοτικούς γκρεμούς και ορμητικά ποτάμια, μικρές, καταπράσινες κοιλάδες να αγκαλιάζουν χωριά, αλλά και πολιτείες να συμβιώνουν ταπεινά με αυτόν τον συναρπαστικό αρχέγονο ορεινό κόσμο όπου η φύση κυριαρχεί.

Πρόκειται για περιοχές που προσφέρονται για εναλλακτικές ή ήπιες μορφές τουρισμού και τρόπους αναψυχής που συνδυάζουν τον τουρισμό υψηλής αισθητικής με την υπέροχη φύση. Εδώ, η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά χάνεται στα βάθη των αιώνων με την ύπαρξη αρκετών μνημείων που συνδέονται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις.

Ξεχωριστά είναι και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που παράγονται εντός των ορίων της Κοιλάδας του Αχελώου. Γνωστά προϊόντα με ταυτότητα και ποιότητα άμεσα συνδεδεμένες με τον τόπο παραγωγής τους: από γεύσεις που παντρεύουν την παράδοση με νέες ιδέες με τη βοήθεια των παραγωγών των τυροκομικών προϊόντων (τσαλαφούτι, φέτα, γραβιέρα κ.ά.) της Κοιλάδας του Αχελώου -τυποποιημένα σε καλαίσθητες συσκευασίες αποκτούν ολοένα και περισσότερους φανατικούς φίλους- μέχρι τσίπουρο αρωματισμένο από τα κατάφυτα βουνά.

Η κοιλάδα του Αχελώου παρουσιάζει μια μοναδική ποικιλία και γι’ αυτό μπορεί κανείς να ασχοληθεί με κάθε είδους δραστηριότητα.

Δεν είναι μόνο οι προσβάσιμες παραλίες στα γαλαζοπράσινα νερά του το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο τα υπέροχα μονοπάτια που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να επισκεφθεί εξαιρετικά και μεγίστης σημασίας ιστορικά μνημεία, από το σημείο που βρίσκονταν η θρυλική γέφυρα Κοράκου έως τα μοναστήρια του Σέλτσου, το Μοναστήρι της Παναγίας Μποτσιώτισας στη Μεγαλόχαρη που εκεί ξεκίνησε η επανάσταση το 1854, τα μοναστήρια Βραγκιανών και Μεσοπύργου τις παλιές και πανέμορφες εκκλησίες της περιοχής και τα χωριά που διατηρούν ακόμη το παραδοσιακό τους χρώμα με την φιλοξενία και το χαμόγελο των ελάχιστων κατοίκων που έχουν μείνει. Μια διαφορετική πρόταση τουρισμού από τις συνηθισμένες γιατί είναι μοναδικός ο τόπος που επικοινωνεί με τους νομούς Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Πολλά μονοπάτια μέσα σε παρθένα δάση, σπάνια δείγματα πανίδας και χλωρίδας, μοναδικά τοπία από ψηλά και από χαμηλά. Μέσα σε γαλαζοπράσινα νερά που κατεβαίνουν από τα βουνά των Αγράφων, του Βάλτου και των Φρουσίων Ορέων.

Πέτρινα γεφύρια όπως του Πετρωτού του Αυλακίου, της Τέμπλας, της Μεγαλόχαρης μπορούν να διδάξουν με την απαράμιλλη τέχνη τους και την σοφία της κατασκευής τους. Παραδοσιακοί οικισμοί με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον και αυθεντικές γεύσεις από μια άλλη εποχή και παράδοση. Αναρριχήσεις και ορειβασία, μπορούν να δώσουν ένα γεμάτο πρόγραμμα σε οποιονδήποτε επισκέπτη που στο τέλος της ημέρας θα βρει τη μεγαλύτερη γαλήνη στην πλήρη ησυχία, αλλά και νυχτερινή ζωή και δράση. Επίσης νυχτερινές διαδρομές στο δάσος, καθώς και αγροτουρισμός και οικοτουρισμός είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής μιας και παρασκευάζονται μοναδικά τοπικά προϊόντα σε μικρές κτηνοτροφικές δομές και οικογενειακές επιχειρήσεις με ιδιαίτερο μεράκι και αγάπη. Όμως και η βαθιά ιστορία του τόπου μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον σε μελετητές. Το προνόμιο της ήπιας ανάπτυξης δεν έχει προκαλέσει καμία αλλοίωση και καταστροφή όπως σε άλλες τουριστικές περιοχές και γι΄αυτό η περιοχή είναι ακόμη παρθένα για μια πρώτη επίσκεψη στον τόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο ως ένας επίγειος παράδεισος.

Η πολυθεματικότητα της περιοχής ευνοεί κάθε είδους εναλλακτικού και μη τουρισμού προσανατολισμένου στην έννοια της διαφύλαξης του σπάνιας ομορφιάς περιβάλλοντος. Τα exteme sports, trekking, canoe kayak, rafting, monoraft, Mountain bike σε μοναδικά μονοπάτια, σίγουρα αποτελούν μελλοντικές προοπτικές για την κοιλάδα του Αχελώου που έχει να μας προσφέρει ακόμη πολλά. Αρκεί να την επισκεφθούμε.

Μια περιήγηση στην Κοιλάδα του Αχελώου θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη. Όποιος δεν έχει την εμπειρία του ουρανού της Κοιλάδας πάνω από το κεφάλι του που εισχωρεί κοσμικά μέσα του και γίνεται ένα με το σύμπαν, δεν μπορεί να ζήσει καμία ποίηση στη ζωή του. Όποιος δεν έχει ζήσει ηλιοβασίλεμα σε κορυφές, όποιος δεν έχει ακούσει το νερό του Αχελώου να οδηγεί στη νύχτα κι όποιος δεν έχει δει την κώμη της Βερενίκης από κει ψηλά είναι πολύ φτωχός. Όποιος δεν έχει μυρίσει την ελαφριά μυρωδιά του έλατου που μαυρίζει μαζί με το νοτισμένο χώμα των γκρεμών, όποιος δεν έχει απολαύσει τη σκουρόχρωμη λεβέντικη όψη των πέτρινων μονοπατιών και γεφυριών της περιοχής μαζί με τις χρυσές ακτίνες του τελευταίου ήλιου, δεν ξέρει τι σημαίνει αποκάλυψη. Πυκνό σκοτάδι να σε τυλίγει καθώς πέφτει ο ήλιος, μια ψύχρα να αγκαλιάζει το σώμα σου και τα άστρα να ακτινοβολούν σιγά σιγά πάνω από το κεφάλι σου. Όλοι οι πιθανοί στίχοι να σου έρχονται στου νου για να τοποθετήσεις αυτό το μεγάλο θαύμα που σκάει μπροστά στα μάτια σου και έντρομος δεν ξέρεις να το περιγράψεις γιατί δεν υπάρχουν οι σωστές λέξεις.

Τα τελευταία χρόνια κάτοικοι και φορείς της περιοχής καταβάλλουν προσπάθειες για μια ήπια βιώσιμη ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης έχουν ξεκινήσει αγώνα για να αναδείξουν την Κοιλάδα και να χαρακτηριστεί Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η αναγνωρισιμότητα και η αύξηση της επισκεψιμότητας της Κοιλάδας που έχει καταστεί προορισμός εναλλακτικού τουρισμού.

Ως περιοχή έχει το “προνόμιο” της καθυστέρησης στην ανάπτυξη που μπορεί να γίνει μια καινούργια ευκαιρία. Αυτό θα επιτευχθεί αν διδαχθούν από τα λάθη των άλλων και πάρουν τα καλά τους. Θα δημιουργηθεί έτσι ήπια ανάπτυξη στην περιοχή για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι με παρεμβάσεις που θα αλλοιώνουν και θα καταστρέφουν το τοπίο.

Η Κοιλάδα του Αχελώου είναι η φτωχή περιοχή του σήμερα και ευελπιστεί να γίνει η πλούσια περιοχή του αύριο προς όφελος των κατοίκων. Οι κάτοικοι είναι αισιόδοξοι ότι σιγά σιγά αλλά σταθερά συνεχίζοντας την κοινή προσπάθεια θα φτάσουν στην επίτευξη του στόχου τους.

Αυτό είναι το μεγαλείο της Κοιλάδας του Αχελώου. Εκεί που οι ομορφιές της φύσης συναντούν τον πολιτισμό και την παράδοση.

trevel.gr

Διαβάστηκε 491 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 12:33
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.