Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 10:55

Σε τι ωφελεί αυτή η κόντρα μεταξύ των δύο πόλεων του Μεσολογγίου και του Αγρινίου;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Θεόδωρος Μυλωνάς

Σε τι ωφελεί αυτή η κόντρα μεταξύ των δύο πόλεων του Μεσολογγίου και του Αγρινίου; Σίγουρα δεν βοηθάει κανέναν!

Δύο πόλεις που η μία χρειάζεται την άλλη. Το Αγρίνιο πολλά θα ωφεληθεί από την θάλασσα του Μεσολογγίου την πλουτοπαραγωγική λιμνοθάλασσα αλλά και από επενδύσεις σε τεράστιες εκτάσεις που περιβάλλουν την πόλη και ανήκουν, κακώς στο δημόσιο. Το Αγρίνιο, που σίγουρα υπερέχει οικονομικά, με τις καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές σε έργα ανάπτυξης μπορεί να κάνει πολλές επενδύσεις στους χώρους αυτούς. Ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες, αλλά και διασκέδαση που να συνδυάζεται με την τοπική γαστρονομία. Το Μεσολόγγι από την άλλη έχει να κερδίσει πολλά από την αδελφοποίηση, που θα πρέπει κάποια στιγμή να υλοποιηθεί και ποια είναι αυτά; Τουριστική επισκεψιμότητα. Με τo άνοιγμα είναι βέβαιο ότι θα μετατραπεί η σημερινή χλιαρή σχέση σε μια θερμή συνεργασία. Με την βοήθεια κι υποστήριξη όλων των πολιτικών του νομού, που κακά τα ψέματα οι βλέψεις τους και τα ενδιαφέροντά τους στρέφονται όσο ο νομός είναι ενιαίος βόρεια προς Τριχωνίδα Ξηρόμερο και Βάλτο λόγω του μεγάλου εκλογικού όγκου, προς Υπουργεία και Ευρώπη πολλά προγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν. Και καλώς ο νομός παραμένει ενιαίος. Ως ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός στη χώρα, με καλή και ειλικρινή συνεργασία για την ευμάρεια των δημοτών, πολλά μπορεί να απαιτήσει και να πετύχει. Θα πρέπει όμως κάποτε οι άρχοντες των δύο πόλεων να δουν τα πράγματα με νηφαλιότητα για την ωφέλεια όλων παρά με μικροψυχίες – εγωισμούς ορισμένων που συντηρούν την αντιπαλότητα, χρόνια τώρα.

Κύριε Παπαναστασίου, αγαπητέ φίλε Γιώργο, όλη η ιστορική περιοχή βόρεια του Αρακύνθου στα από πάλαι ποτέ όρια του Μεσολογγίου δεν θα ανήκε σήμερα στο Αγρίνιο άμα κοιτάξεις την καταγωγή σου θα δεις ότι το χωριό σου ήταν στην Επαρχία Μεσολογγίου.

Πάσχει όντως το Μεσολόγγι από ηγέτες του εκτοπίσματος του Δημάρχου Χρήστου Ευαγγελάτου. Επωφεληθείτε λοιπόν και εσείς και δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, και μέσα από την αλληλεγγύη και το σύνθημα της εποχής Όλοι Μαζί Μπορούμε σίγουρα με τον καιρό η ευλογημένη Αιτωλοακαρνανία θα αλλάξει πρόσωπο…

Ας γυρίσει κάποτε η στρόφιγγα από κρύα και στείρα αντιπαλότητα σε μια θερμή συνεργασία μεταξύ των συμπολιτών μας. Ο επιχειρηματικός κόσμος και αυτό προκύπτει από συζητήσεις με σημαντικούς επιχειρηματίες-επενδυτές, το αναζητάει, και περιμένει τους Δημοτικούς Άρχοντες να κάνουν το πρώτο βήμα.

Κύριε Λύρο, Δήμαρχε της Ι.Π. Μεσολογγίου,η εξωστρέφεια προς άλλους χώρους, Υπουργία, Περιφέρεια, επιτυχημένους Δημάρχους κ.λπ. αν δεν αφουγκράζεστε τα εσωτερικά της Μεσολογγίτικης κοινωνίας που ρημάζει σε τίποτε δεν ωφελεί. Κάντε έστω ένα βήμα με το υπάρχον συμβούλιό σας προς το Αγρίνιο και δείτε σε συνεργασία, σοβαρά την ανάπτυξη των δύο πόλεων, την ευημερία των συμπολιτών σας. Εμπνευστείτε από την αρχαία Αιτωλική Συμπολιτεία, τότε που δρόμοι δεν υπήρχαν, όλοι οι Αιτωλοί, «αδέλφια», έφτιαξαν την μεγαλύτερη δύναμη μετά του Μακεδόνες στον Ελλαδικό χώρο.

Πολλά είναι τα έργα που θα μπορούσε να εκτελέσει το δίπολο των δύο πόλεων όπως:

α) Τα ιαματικά Μεσολογγίου. Αν λογαριάσουμε πως 800 άτομα κάθε μέρα επί 60 μέρες, συνολικά 50.000 περίπου κόσμος έρχονται από τις βόρειες περιοχές του νομού κάθε χρόνο και απολαμβάνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας, θα καταλάβουμε πως αξίζει το κόπο για μια σοβαρή επένδυση εκεί και ιδίως στην παλιά θέση «μπάνια»..

β) Ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, σε μια ανύπαρκτη ξενοδοχειακή υποδομή στο Μεσολόγγι νότια των Αλυκών Τουρλίδας προς τον Πατραϊκό με αντίστοιχη μετακίνηση των Αλυκών βόρεια σε δωρεάν οικόπεδο από τον ιδιοκτήτη Δήμο Μεσολογγίου θα προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων Αγρινιωτών επενδυτών και όχι μόνο.

γ)Εκμετάλλευση της γκρεμισμένης ταβέρνας στις Αλυκές Τουρλίδας. Η θέση βρίσκεται εντός της «ζώνης λιμένος Μεσολογγίου» και συνεπώς ανήκει στον Δήμο. Βούληση χρειάζεται η επαναλειτουργία της. Σταματήστε ΑΜΕΣΑ τις γκρίζες ζώνες στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

δ) Στο Αγρίνιο υπάρχουν επιτυχημένοι παραγωγοί ιχθυοκαλλιέργειας, συμβουλευτείτε τους. Ο γιγάντιος πλούτος της λιμνοθάλασσας και ιδιαίτερα της νεκρής σήμερα, άλλοτε πλούσιας ψαρομάνας Πλώσταινας, περιμένει να αναδειχθεί από ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες.

ε) Πόσο θα βοηθήσει στο δίπολο το άνοιγμα του κόμβου Χαλαζιά για την σοβαρή εκμετάλλευση του λιμανιού και της μαρίνας Μεσολογγίου;

στ) Επί τέλους η εγκάρσια ένωση των δύο μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας, του ανατολικού της ΠΑΘΕ και της Ιόνιας οδού από το μεγάλο λιμάνι του Πλατυγυαλίου μέχρι την Λαμία θα διευκολύνει κατά πολύ χρονικά στις μετακινήσεις και σε διεθνείς μεταφορές. Όλος ο ανατολικός εξαγωγικός και εισαγωγικός φόρτος προς την Ευρώπη μέσω Πλατυκέφαλου αντιλαμβάνεστε τι επανάσταση θα φέρει στη γεωγραφία των μεταφορών; Και πολλά άλλα.

Τα Τρίκαλα, η πόλη που γεννήθηκα και έλαβα τις πρώτες εικόνες ανάπτυξης, ξέρετε πως έγιναν και θεωρείται μία από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις στο κόσμο; Όσοι κατέβηκαν, από ψηλά από τα χωριά, άνθρωποι ξύπνιοι με ζωντάνια στο νου επένδυσαν μέσα στην πόλη και δεν έφυγαν για την ανθρωποφάγα Αθήνα. Το μεγαλύτερο επίτευγμά τους ήταν αυτό που κατάφεραν με πλήρη συναίνεση όλων αλλά και με επιμονή και απαίτηση από την κρατική μηχανή μοναδικά στην Ελλάδα και παρά τα Βασιλικά και Προεδρικά Διατάγματα μέχρι σήμερα να έχουν στο εμπορικό κομμάτι της πόλης 100% κάλυψη στα ισόγεια όλων των οικοπέδων. Ας μην αναφερθούμε στα ηλεκτρονικά και πληροφοριακά που είναι πρωτοπόρα στην Ευρώπη.

Αν θέλει το Μεσολόγγι, όπως πήρε μια ανάσα από τα Τ.Ε.Ι. , σήμερα απαραίτητο είναι να βάλλει μπρος την μηχανή με ανθρώπους επιχειρηματίες που τέτοιους είτε το θέλουμε είτε όχι το ίδιο δεν διαθέτει, διαθέτει όμως και αυτό είναι καθημερινή διαπίστωση το Αγρίνιο. Ας σταματήσει κάποτε αυτή η απαξίωση που συντηρείται από μια παρωχημένη κουλτούρα. Ο επιστημονικός χώρος της γειτονικής μας πόλης είναι αρκετά πιο πλούσιος, προσωπικά έχω συνεργαστεί με καταξιωμένους σήμερα επιστήμονες.

Καλέστε τον Δήμαρχο Αγρινίου και με τον επενδυτικό κόσμο του Δήμου του να κάνει μελέτες για κερδοφόρα έργα στην πρωτόγονη κατάσταση του Μεσολογγίου και στην Λιμνοθάλασσα. Πολλά θα κερδίσουμε όλοι. Πάμπολλα μπορείτε να κάνετε. Ας σταματήσει επί τέλους αυτή η διαμάχη μεταξύ των δύο πόλεων.

Στο εκκλησιαστικό θέμα ας μην προκληθεί περισσότερη ψυχρότητα. Η πρόταση που θα δώσει ικανοποίηση πιστεύω στις δύο πόλεις είναι.

Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα εκκλησιαστικά όρια του των δύο Μητροπόλεων σήμερα ακολουθούν τα Διοικητικά, εμφανής εκκλησιαστική υπερκέραση από το νομό μας σε όμορο νομό ή αντίστροφα δεν υπάρχει. Δηλαδή οι δύο Μητροπόλεις Αιτωλοακαρνανίας και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου συνολικά παραμένουν στα διοικητικά όρια του Νομού. Και αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορικότητα της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, η οποία και θρησκευτικά συνδυάζεται, από την ελευθερία του Έθνους μας, πιστεύω πως το κοινό αίσθημα όλου του νομού θα ικανοποιηθεί με: 1)Το να παραμείνει η Μητρόπολη ολόκληρου του νομού, όπως λέγεται της Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι με Μητροπολίτη τον σημερινό τοποτηρητή Μητροπολίτη της Ναυπάκτου κ.κ. Ιερόθεο και 2)Να δημιουργηθούν τρεις Επισκοπικοί Θρόνοι, Αγρινίου Ναυπάκτου και Αμφιλοχίας. Με τον τρόπο αυτόν παραμένει και τυπικά με το αυτό το όνομα, η ιστορική Ιερή Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας, στα διοικητικά όρια του Κράτους , αλλά δίνεται και η δυνατότητα να έχουν και οι μεγαλύτερες πόλεις του Νομού δικούς τους Επισκόπους, έτσι ώστε να δικαιωθεί και το θρησκευτικό αίσθημα όλων.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 706 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 11:02
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.