Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 19:08

Στ. Αραχωβίτης – Β. Κόκκαλης: Σκανδαλώδης ο αποκλεισμός δικαιούχων από το πρόγραμμα «Πράσινος Αγροτουρισμός»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ερώτηση για τον σκανδαλώδη αποκλεισμό δυνητικών δικαιούχων από τη διαδικασία υποβολής αίτησης ενίσχυσης του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας Β. Κόκκαλη και τη συνυπογραφή και έγκριση του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης του κόμματος Στ. Αραχωβίτη.

Οι βουλευτές ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων την άρση του άδικου και μεροληπτικού αποκλεισμού των ενδιαφερομένων δυνητικών δικαιούχων, καθώς στις 19/7/2022, όταν έγινε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, αυτή παρέμεινε “ενεργή” μόνο για 5 ώρες, στερώντας τη δυνατότητα συμμετοχής πλήθους δυνητικών δικαιούχων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σκανδαλώδης αποκλεισμός δυνητικών δικαιούχων από τη διαδικασία υποβολής αίτησης ενίσχυσης του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Με την υπ. Αριθ. 164/07-04-2022 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί σύμφωνα με τους οποίους  καλούνται οι δυνητικοί δικαιούχοι του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης.

Ως ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ορίστηκε η 30/05/2022, ώρα 12:00 - η οποία τελικά μετατέθηκε για τις 19/7/2022- και ολοκλήρωσης η 30/9/2022, ώρα 12:00. 

Σύμφωνα με την παράγραφο 11 «Διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων ενίσχυσης – Ένταξη στο υποέργο», στο σημείο 11.3 «‘Έλεγχος Πληρότητας» αναφέρεται ότι «Ο έλεγχος πληρότητας των αιτήσεων ενίσχυσης διενεργείται μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, από τους αξιολογητές με κατάλληλη λίστα ελέγχου, διαμορφωμένη σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης με σκοπό τη διασφάλιση: α) της προσήκουσας συμπλήρωσης/σύνταξης και υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. β) της ορθής υποβολής/καταχώρησης όλων των στοιχείων, δικαιολογητικών και μελετών του παραρτήματος Ι, και γ) της κατάλληλα υπογεγραμμένης αίτησης ενίσχυσης και εγγράφων».

Στις 19/7/2022 όντως έγινε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία όμως, δυστυχώς παρέμεινε “ενεργή” μόνο για 5 ώρες, στερώντας τη δυνατότητα συμμετοχής πλήθους δυνητικών δικαιούχων.

Σε ερώτηση των ενδιαφερόμενων που τέθηκε σχετικά με το λόγο αποκλεισμού της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η επίσημη απάντηση που δόθηκε, αναφέρει ότι «το πρόγραμμα έχει πλέον κλείσει, καθώς υπερκαλύφθηκε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Δεν γίνονται δεκτές επιπλέον αιτήσεις».

Επειδή κατά το στάδιο υποβολής πληρότητας των υποβαλλόμενων αιτήσεων ενίσχυσης δεν προβλέπεται, αλλά ούτε και είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου αξιολόγησης τους.

Επειδή  είναι αδύνατον μέσα στο χρονικό διάστημα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  να έχει πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου πληρότητας από τους αξιολογητές και  ο κατάλληλος επιμερισμός των ποσών ενισχύσεων.

Επειδή η εξάντληση των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να υλοποιηθεί και να τεκμηριωθεί κατά το  στάδιο υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης.

Επειδή  είναι άδικος και μεροληπτικός ο αποκλεισμός των ενδιαφερομένων δυνητικών δικαιούχων του Υποέργου 3 από τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία και να επιτρέψει στους δυνητικούς δικαιούχους του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την υποβολή αιτήσεων και φακέλων υποψηφιότητας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κόκκαλης Βασίλειος

Αυγέρη Δώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Δραγασάκης Ιωάννης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Ψυχογιός Γεώργιος

Διαβάστηκε 276 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 19:14
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/