Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 18:13

Στα άδυτα του Αχελώου με βάρκα – Δείτε σπάνιες εικόνες από τον άγνωστο υδάτινο παράδεισο με τα μαγευτικά φιόρδ (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Αχελώος, γνωστός κι ως Ασπροπόταμος, είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και αναπτύσσεται σε μήκος 220 χιλιομέτρων μέχρι να εκβάλλει στο Ιόνιο.

Τα μαγευτικά φιορδ που σχηματίζονται κατά μήκος της διαδρομής του, σε συνδυασμό με τα επιβλητικά βουνά που “αγκαλιάζουν” τον ποταμό, δημιουργούν πανέμορφα τοπία που κόβουν την ανάσα.

Η βαρκάδα στον υδάτινο παράδεισο του Αχελώου δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να αντικρύσει παρθένα, απάτητα μέρη και να κολυμπήσει στα άλλοτε καταγάλανα και άλλοτε τιρκουάζ νερά του.

Τα φιορδ του Αχελώου ποταμού (Λήψη: Makis Theodorou)

Σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων στην Δρακόλιμνη Βερλίγκα στο όρος Περιστέρι, μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας, βρίσκονται οι πηγές του ποταμού.
Οι μαίανδροι που σχηματίζονται, διαγράφοντας τη μοναδική πορεία του και η αλπική βλάστηση της περιοχής προϊδεάζουν για μια εντυπωσιακή διαδρομή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ξακουστά σκανδιναβικά φιορδ.

Διασχίζοντας τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας ο εκάστοτε περιηγητής θα έχει την ευκαιρία να πέρασει από τις τεχνητές λίμνες της περιοχής, όπως των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου, αλλά και να θαυμάσει τα ιστορικά γεφύρια της Τατάρνας, της Επισκοπής και του Μανώλη.
Αλλά στέκουν επιβλητικά και άλλα βυθίζονται από την άνοδο της στάθμης. Σε πολλά σημεία κάτω από τα ήρεμα νερά κρύβονται οικισμοί, που “θυσιάστηκαν” για την την δημιουργία της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος.

Ο Αχελώος έχει μήκος 220 χιλιόμετρα και διασχίζει τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας (Λήψη: Makis Theodorou)

Τα ορμητικά νερά του Αχελώου ενισχύονται καθ’ όλη τη διαδρομή από κατά τόπους ρέματα και παραποτάμους, όπως ο Αγραφιώτης, ο Ταυρωπός και ο Τρικεριώτης.
Τα δάση που εκτείνονται κατά μήκος του ποταμού, γεμάτα πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα, πικροκαστανιές και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας επιτρέπουν τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως “ζούγκλα της Μεσογείου”.

Στο διάβα του ο ποταμός περνάει από γκρεμούς, απότομες πλαγιές, πυκνά δάση, ορεινές κοιλάδες, πεδιάδες και μια σειρά από διαφορετικούς βιότοπους. (Αερολήψη: Makis Theodorou)

Οι πιο περιπετειώδεις λάτρεις της φύσης, μπορούν όχι μόνο να απολαύσουν μια βαρκάδα στον “πατέρα των ποταμών”, αλλά να πραγματοποιήσουν καταβάσεις με ράφτινγκ, κανό και καγιάκ, με τη βοήθεια οργανωμένων σχολών και εκπαιδευτών, που έχουν τη βάση τους σε γειτονικές περιοχές.
Δείτε το βίντεο drone από την βαρκάδα στον υδάτινο παράδεισο του Αχελώου ποταμού του συνεργάτη μας Maki Theodorou:

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Διαβάστηκε 837 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 18:16
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.