Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 09:52

Η Χρυσούλα Τασολάμπρου ενημερώνει για τις δράσεις της "Αγίας Σκέπης"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένας δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος στην περιοχή του Αγρινίου με πανελλαδική και όχι μόνο δραστηριότητα είναι και η χορωδία "Αγία Σκέπη". Με την αεικίνητη πρόεδρο της κα Χρυσούλα Τασολάμπρου διοργανώνει και συμμετέχει σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός των άλλων είναι και ο διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου που φέτος θα γίνει για τρίτη συνεχή χρονιά. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της στον φιλόξενο χώρο του Aquaterra και μίλησαν για τις δραστηριότητες αυτές καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις διοργανώσεις εκδηλώσεων στην πόλη του Αγρινίου και πρέπει να επιλυθούν. Βασικά το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη κλινών και αποτελεί βασική τροχοπέδη στην οποιαδήποτε σκέψη για διοργανώσεις με πολλές συμμετοχές. Η ίδια ανέφερε περιστατικό όπου συμμετέχουσα χορωδία απο άλλη πόλη της Ελλάδας, επέστρεψε αυθημερόν γιατί δεν εύρισκαν δωμάτια σε ξενοδοχεία να μείνουν.

Σε μια περίοδο που το Αγρίνιο κινείται σε ρυθμούς εξωστρέφειας με τόσες πολλές εκδηλώσεις κάθε χρόνο, μάλλον είναι η στιγμή που κάποιος επιχειρηματίας θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά να επενδύσει σε ξενοδοχειακή μονάδα στην πόλη του Αγρινίου. Φυσικά αναφέρουμε την πρόταση καθώς και απο άλλους συλλόγους που κάνουν διοργανώσεις μας αναφέρθηκε το ίδιο πρόβλημα.

ΧΡ ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ 02

Πόσα μέλη απαρτίζουν την «Αγία Σκέπη»; Πόσα χρόνια λειτουργει;

Εγγεγραμένα και ενεργά μέλη είναι γύρω στις 40 γυναίκες, καθότι είναι κατ’εξοχήν γυναικείος σύλλογος. Στις εμφανίσεις είμαστε λίγο λιγότερες. Η «Αγία Σκέπη» έχει εννέα χρόνια λειτουργίας.

Ποιό είναι το έργο σας;

Κατ΄αρχήν να την χαρακτηρίσουμε. Είναι Βυζαντινή, Παραδοσιακή χορωδία αλλά τα τελευταία χρόνια τραγουδάμε κι άλλα είδη μουσικής όπως ρεμπέτικο και έντεχνο τραγούδι. Αναλόγως που θέλουμε να εμφανιστούμε και το τι εκδήλωση πρέπει να πλαισιώσουμε. Οι εκδηλώσεις μας είναι πραγματικά εκατοντάδες. Έχουμε πλαισιώσει εκδηλώσεις του Δήμου Αγρινίου αλλά και άλλων Δήμων και Μητροπόλεων της Ελλάδος.

Να μας μιλήσετε λίγο και για το Φεστιβάλ Χορωδιών που κάνετε στην πόλη μας;

Είναι το τρίτο φεστιβάλ χορωδιών στο Αγρινίο φέτος και έχουμε την χαρά να πούμε ότι είναι διεθνές καθότι θα έχουμε συμμετοχές και από άλλες χώρες. Τα προηγούμενα χρόνια λόγο πανδημίας δεν μπορέσαμε να έχουμε συμμετοχές και από άλλες χώρες. Φέτος ευελπιστούμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων να μην έχουμε αντίστοιχο φαινόμενο και να μπορέσουν να έρθουν οι δηλώσαντες συμμετοχή από άλλες χώρες. Ωστόσο  υπάρχει μια συνεργατιδά μας Αρμένισα στην καταγωγή, που ζεί εδώ στην Ελλάδα. Ονομάζεται Μαρίνα Σανταγιάν, είναι πιανίστρια και έχει δώσει άλλον αέρα στην χορωδία μας αλλά και στο φεστιβάλ. Φέτος λοιπόν θα έχουμε και συμμετοχές από το εξωτερικό, θα ενημερωθείτε σύντομα για το πλήρες πρόγραμμα.

Το φεστιβαλ θα ταξιδεψει κάπου αλλού;

Έχουμε προγραμματισμένες εκδηλώσεις για μετά τον Οκτώβριο, στην Αθήνα αλλά και εκδήλωση εκτός Ελλάδος. Προς το παρών ασχολούμαστε με την οργάνωση του φεστιβάλ.

ΧΡ ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ 06

Πόσο δύσκολο είναι το έργο προετοιμασίας ενός φεστιβάλ;

Είναι πολυδιάστατο αυτό που θα σας πω. Γιατί εδώ δεν έγκειται μόνο στην προετοιμασία της εκδήλωσης, θα σας πω πόσο δύσκολο είναι και ποιοί οι παράγοντες που θα πρέπει να συνυπάρχουν. Για να είναι επιτυχημένη μια μεγάλη διοργάνωση δεν αρκεί η προετοιμασία και η οργάνωση αλλά επειδή λαμβάνουμε και εμείς μέρος πρέπει επι πλέον να έχουμε προετοιμάσει την χορωδία και αυτό είναι από μόνο του ένα μεγάλο εγχείρημα. Επομένως πέραν από την προετοιμασία της χορωδίας, προκειμένου να παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο και κάτι καλό, αφού έχουμε καλέσμενες χορωδίες από όλη  την Ελλάδα και μάλιστα καταξιωμένες αλλά και όλα τα είδη μουσικής, πρέπει και εμείς να είμαστε αντάξιοι των καλεσμένων μας. Πρέπει να έχουμε ανεβάσει τον πήχη λίγο παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά και πέρα από αυτό πάμε τώρα και στην κυρίως διοργάνωση. Στην κυρίως διοργάνωση πρέπει να λαμβάνουμε υπ’οψιν πάρα πολλά πράγματα. Τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας κυρίως την ασφάλεια και των καλεσμένων και των χορωδιών. Είχαμε λάβει περισσότερα μέτρα από όσα απαιτούνταν από τα ιατρικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των χώρων και για τους ίδιους χώρους,  γιατί ο Οκτώβριος είναι ενας ασταθής μήνας, που σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίσεις σε εναλλακτικές λύσεις εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αλλά και για την ασφάλεια αυτών. Πρέπει να υπολογίσεις τους καλεσμένους που είναι εκατοντάδες κάθε χρονιά. Και εδώ ερχόμαστε σε ένα μεγάλο προβλημα που έχουμε στη πόλη μας και αφορά τις διαθέσιμες κλίνες. Έτσι αφού έχουν καταληφθεί όλα τα ξενοδοχεία της πόλης του Αγρινίου οι καλεσμένοι μένουν σε όλο τον Νομό.  Θέρμο, Αμφιλοχία και Μεσολόγγι. Φέτος θα μείνουν και στην Ναύπακτο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η διαμονή. Πέρσι υπήρξαν χορωδίες που δεν βρήκαν να μείνουν και επιστρέψανε το ίδιο βράδυ στην πόλη τους. Είναι αποτρεπτικός παράγοντας η έλλειψη κλινών για τέτοιες διοργανώσεις.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ
Υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Αιτωλίας & Ακαρνανίας το «1ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής»

 

Σε αυτή την προσπάθεια έχετε την αρωγή του Δήμου Αγρινίου;

Ο Δήμος Αγρινίου είναι αρωγός μας σε αυτή την προσπάθεια. Το σημαντικότερο που είναι οι χώροι, μας τους παρέχει, καθότι έχουμε εξαιρετικούς χώρους για αυτές τις εκδηλώσεις, Το ΕΛΛΗΝΙΣ, το ΑΝΕΣΙΣ, οι αποθήκες ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ. Μας παρέχει τους χώρους την ηχοληψία και κάποια γεύματα. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί ιδιώτες επιχειρηματίες που βοηθάνε στην διοργάνωση.

Όταν έρχονται οι ξένοι, ξεναγούνται στους εδώ αρχαιολογικούς χώρους;

Βεβαίως ξεναγούνται  καθότι κάθε χρόνο έχουμε και την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, γιατί αποδεδειγμένα προάγουμε και τον φεστιβαλικό τουρισμό. Τους έχουμε ξεναγήσει σε πολλά σημεία ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά μνημεία,   λίμνες , ποτάμια. Κάθε χρονιά με όσες χορωδίες δείχνουν  ενδιαφέρων, πάνε με κάποια μέλη του συλλόγου που μπορούν να τους ξεναγήσουν και ξεναγούνται.

Εγω είμαι ευχαριστημένη με την έκβαση του φεστιβάλ γιατί βλέπω ότι χορωδίες που ήρθαν στο πρώτο φεστιβάλ, ήρθαν και στο δεύτερο, θα έρθουν και στο τρίτο. Αυτό σημαίνει οτι είναι ευχαριστημένοι από την διοργάνωση και όταν επιστέψουν στα μέρη τους προβάλλουν ποικιλοτρόπως την περιοχή μας, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για αυτή αλλά και για όλη την Αιτωλοακαρνανία.  Η καλή απήχηση στους συμμετέχοντες, προσθέτει την επιθυμία και σε νέες χορωδίες να συμμετάσχουν.

ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ ΚΕΤΙΜΕ

Φέτος θα έχουμε κάποιο μεγάλο ονομα για παρουσιαστή;

Τα έχω όλα προγραμματισμένα, να ξέρετε ότι κάνω πάντα το καλύτερο και πρέπει να το κάνουμε όλοι μας. Γιατί αν δεν ανεβάσουμε τον πήχη πιο ψηλά κάθε φορά, δεν γίνεται. Πρέπει να έχουμε ποιότητα.

Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών θα γίνει 7-8 Οκτωβρίου στο ΑΝΕΣΙΣ. Αν έχει καλό καιρό θα είμαστε στις καπναποθήκες ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ. Φέτος όμως έχουμε και το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, για πρώτη φορα, μικρότερης εμβέλειας, λόγω περιορισμού κλινών. Είναι πιο ιδιαίτερο γιατί μας περιορίζει στο ρεπερτόριο, μας περιορίζει στο ύφος, είναι θρησκευτικής μουσικής, όχι μόνο βυζαντινής και εκκλησιαστικής αλλά μπορεί να περιέχει και νεώτερα τραγούδια αλλά με θρησκευτικό περιεχόμενο, αυτό θα γίνει 19/8 στο προαύλιο του Αγίου Κων/νου στο Αγρίνιο και προφεστιβαλικες εκδηλώσεις σε διάφορους ναούς.

ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1
 
ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2
Απο την επίσκεψη της χορωδίας στην Κωνσταντινούπολη

 

Πείτε μας λίγα πράγματα απο τις επισκέψεις σας στο εξωτερικό;

Στην Κωνσταντινούπολη είχαμε τρείς διαφορετικές εμφανίσεις, η μια ηταν στον Πατριάρχη που παρουσιάσαμε το μουσικό μου έργο «Το παναρμόνιο». Έιχαμε ιδιαίτερη ακρόαση εκεί, μας δέχθηκε, του τραγουδήσαμε και του ψάλλαμε κάτι από το βιβλίο που εχω γράψει και θα το κάνουμε μια παρουσίαση τα φθινόπωρο στο Αγρίνιο. Είχα μια εκδήλωση στο Ζωγράφειο υπο την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου είπαμε τραγούδια Μικρασιάτικα. Και είχαμε και μια θεία λειτουργία μέσα στην Αγια Τριάδα «Ταξιμ» Σταυροδρομείου, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης σαράντα εκκλησιών  πάλι υπο την ευλογία του Πατριάρχη. Όλες αυτές οι διοργανώσεις για εμάς ήταν υψηλού επιπέδου.

Χρυσούλα σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να συναντηθούμε ξανά στις εκδηλώσεις σας.

ΧΡ ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ 03

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του site AitoloakarnaniaBEST.gr

Διαβάστηκε 2134 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 09:53
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033