Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  12:21 μμ
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 23:02

«Θολό τοπίο» – Τι θα φέρει o νέος νόμος στην Αιτωλοακαρνανία που σχεδόν η μισή είναι χαρακτηρισμένη ως Natura;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αναζητείται η ισορροπία προστασίας και αξιοποίησης όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει επίσης πως είναι «θολό το τοπίο». Τι θα φέρει o νέος νόμος στην Αιτωλοακαρνανία που σχεδόν η μισή είναι χαρακτηρισμένη ως Natura; Μόλις μια εβδομάδα σύμφωνα με την “Συνείδηση” και… σιωπηρή παράταση στη διαβούλευση

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Θολό τοπίο» υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, σχετικά με το νομοσχέδιο 97 άρθρων  του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που φαίνεται να επιθυμεί τη ριζική αλλαγή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000. Σημείο τριβής και η δημόσια διαβούλευση που έληγε στις 13 Ιουλίου και πήρε την ύστατη ώρα παράταση μέχρι την προσεχή Δευτέρα λόγω αφόρητων πιέσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα σημεία στα οποία το νομοσχέδιο φαίνεται να φέρνει μεγάλη ρήξη είναι στη χαλάρωση περιορισμών στις προστατευόμενες περιοχές, στο άνοιγμα σε επιχειρηματική αξιοποίηση ακόμη και για εξορύξεις, εγκαταστάσεις ΑΠΕ, μεταφορά και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, την κατάργηση απαγόρευσης της κατοικίας στις εκτός σχεδίου περιοχές, την εξειδίκευση δυνατότητας δημιουργίας τουριστικής εγκατάστασης υπό όρους και την κατάργηση χρήσεων που με τις υφιστάμενες διατάξεις προοριζόντουσαν αποκλειστικά για τις εντός σχεδίου περιοχές.

Δύο πολύ σοβαρά θέματα προς συζήτηση, ακόμη, είναι το ότι οι ελεγκτές των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα αμείβονται από τους ελεγχόμενους κατασκευαστές των έργων, ενώ και τα ελάχιστα προβλεπόμενα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις αναμένεται να μειωθούν με τον νέο νόμο, ώστε αυτά να βρίσκονται «σε αναλογία με το πραγματικό οικονομικό μέγεθος πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανήκουν στην κατηγορία Β’, προς διασφάλιση της αρχής της αναλογικότητας».

Τι λένε ειδικοί και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης

Σε ότι αναφορά την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας τα πολιτικά αντανακλαστικά είναι κάπως αργά σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι Φορείς Διαχείρισης των περιβαλλοντικών περιοχών, όπως εκείνος της Λιμνοθάλασσας και των Ακαρνανικών Ορέων, έχουν μετατραπεί σε Τμήματα που απλά θα κληθούν να εφαρμόσουν όσα αποφασιστούν. Για το σκοπό αυτό άλλωστε και βρέθηκαν αυτές τις μέρες στο Υπουργείο χωρίς ιδιαίτερη ενημέρωση νωρίτερα είναι η αλήθεια.

Ο Γιάννης Σελιμάς

Η «Σ» ρώτησε σχετικά τον έμπειρο Αγρινιώτη Περιβαλλοντολόγο Γιάννη Σελιμά κι έλαβε την απάντηση ότι ο χρόνος για τη διαβούλευση ήταν εξαιρετικά μικρός για ένα τέτοιο νομοσχέδιο που έχει τόσο μεγάλο οικολογικό και οικονομικό αντίκτυπο στην κοινωνία. «Υπάρχει μια πλειάδα αλλαγών ως προς την διαχείριση των περιοχών Natura που ήταν αδύνατον να έχουμε πλήρη γνώση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μιλάμε για μιας τεράστια αλλαγή που έχει φέρει την κυβέρνηση απέναντι στις μη κυβερνητικές οικολογικές οργανώσεις και που αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια κοινωνικής διαπάλης. Αυτό που ελπίζω είναι να μην θεωρεί κανείς ότι το να μην είναι η φύση ένα ακίνητο “μουσείο” σημαίνει να αφήσουμε στις προστατευόμενες περιοχές να φτιάξει ό,τι θέλει κι όποιος θέλει», τόνισε ο κ. Σελιμάς.

Η Χριστίνα Ευθυμιάτου

Ακόμη, η Χριστίνα Ευθυμιάτου, μέλος του Τομέα Περιβάλλοντος και του Μεσογειακού Δικτύου των Οικολόγων Πρασίνων εξηγεί σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από την εφαρμογή του νέου νόμου για την Αιτωλοακαρνανία: «Η παράταση μέχρι την Δευτέρα, που δόθηκε σχεδόν ανεπίσημα, δείχνει τον κατεπείγοντα τρόπο, με τον οποίο προσπάθησε η κυβέρνηση να τρέξει τη διαδικασία.

Εμείς ως κόμμα έχουμε αποστείλει αναφορές και καταγγελία τόσο προς τον αρμόδιο ευρωπαίο Επίτροπο, όσο και προς όλες τις ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο για το ζήτημα. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι πλέον προβλέπονται δραστηριότητες ακόμη και σε περιοχές που είναι υπό πλήρη προστασία, ενώ δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι τοπικές και αυτοδιοικητικές διαβουλεύσεις για τις χρήσεις γης και για τις δραστηριότητες σε τέτοιες περιοχές. Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, για παράδειγμα, αυτό αφορά και στην Τριχωνίδα, την Λιμνοθάλασσα και τις ορεινές περιοχές Natura. Να σημειωθεί ότι ο νόμος κάνει λόγο για τα πλωτά αιολικά πάρκα για τα οποία εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αρκεί να υπάρχει σεβαστή απόσταση από τις ακτές».

Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης

Πάντως σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Λάμπρο Δημητρογιάννη τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά. «Πρόκειται για το νόμο Χατζηδάκη επί της ουσίας, που παίρνει κάποιες διορθώσεις, αφού ωρίμασαν οι μελέτες και αναμένονται τα προεδρικά διατάγματα. Αυτό που έχει την ουσία είναι το γεγονός ότι εκεί που υπήρχε μια οριζόντια προστασία για τις περιοχές Natura, τώρα δημιουργούνται τέσσερις ζώνες, όχι μόνο η απόλυτης προστασίας που παραμένει. Στην 3η και την 4η λοιπόν προβλέπονται δραστηριότητες όπως π.χ. στην Τριχωνίδα να γίνουν κάποιες ναυταθλητικές προβλήτες χωρίς τσιμέντο αλλά με ξύλο. Ή να υπάρξουν ανάλογες περιοχές, όπου με αυστηρούς όρους να υπάρξει ένα ξενοδοχείο, κάτι που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο», εξηγεί ο κ. Δημητρογιάννης.

Οι 11 οργανώσεις που καταγγέλλουν τον νέο νόμο

To νέο πλαίσιο επιτρέπει νέες δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές και υποβαθμίζει τον θεσμό των περιβαλλοντικών μελετών, λένε.

Στο μεταξύ, κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν 11 οργανώσεις για το νομοσχέδιο όπου αναφέρουν ότι «σηματοδοτείται ακόμα μία σοβαρή υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας».

Την αντίθεσή τους εκφράζουν το WWF, η Greenpeace και ακόμα εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων, από τις δραστηριότητες που επιτρέπονται στις προστατευόμενες περιοχές μέχρι το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Οι οργανώσεις κατηγορούν τον υπουργό Κώστα Σκρέκα για «σοβαρή υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας» και «προσχηματική» διαβούλευση μικρής διάρκειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΜΚΟ, το νομοσχέδιο επιτρέπει νέες δραστηριότητες στις αυστηρά προστατευόμενες περιοχές, όπως η κατασκευή δρόμων, οι εγκαταστάσεις ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και η βόσκηση.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι θίγονται οι περιοχές Natura 2000, στις οποίες θα επιτρέπονται πλέον τα τουριστικά καταλύματα, τα έργα ΑΠΕ και η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ακόμα, η επιστολή καταγγέλλει υποβάθμιση του πλαισίου των περιβαλλοντικών μελετών, καθώς προβλέπει ότι οι συντάκτες των μελετών θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων τα οποία ελέγχουν.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 552 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News