Σάββατο, 2η Ιουλίου 2022  5:58 πμ
 
wm small
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 14:15

ΕΠΕΙΓΟΝ! Δημόσιες διαβουλεύσεις για 10 ανεμογεννήτριες στο δήμο Ξηρομέρου Αιτ/νίας (Δείτε τι απαντάνε οι εταιρείες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Οι εταιρείες που σχετίζονται με το δημοσίευμα της Κίνησης Πολιτών έστειλαν το παρακάτω Δελτίο Τύπου ώς απάντηση στα όσα αναφέρονται στο άρθρο
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των εταιρειών Value Ενεργειακή α.ε. και Energycom α.ε. για την δημόσια διαβούλευση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις θέσεις Γεωργίτσι Α1 και Ρίγανη-Σπαρτόλιζα , Δημοτική Ενότητα Αστακού, Δήμος Ξηρόμερου, Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι εταιρίες Value και Energycom, φορείς υλοποίησης δύο Αιολικών Πάρκων στην περιοχή Γεωργίτσι Α1 και Ρίγανη-Σπαρτόλιζα του δήμου Ξηρόμερου, έγιναν πρόσφατα στόχος συκοφαντικών ισχυρισμών και ψευδών «ειδήσεων» που αφορούν την επένδυση, η οποία βρίσκεται σε περίοδο δημόσιας διαβούλευσης.

Για το λόγο αυτό, δηλώνουμε  ότι αποτέλεσε και αποτελεί μονότονα σταθερή στρατηγική επιλογή μας ο κοινωνικός και δημόσιος διάλογος και η απόλυτη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία. Θεωρούμε τους εαυτούς μας πολίτες και ως τέτοιους υπόχρεους συμμετοχής σε δημοκρατικές διαδικασίες, σε διάλογο και διαβουλεύσεις.

Ατυχώς, κάποια ομάδα πολίτων, προφανώς παραπληροφορημένη ή μη έχοντας τις κατάλληλες νομικές και επιστημονικές γνώσεις, διασπείρει ψευδείς ειδήσεις επιχειρώντας να πλήξει τις εταιρίες μας και τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Επί παραδείγματι κατηγορούμαστε ότι δολίως προχωρήσαμε σε κατάτμηση της συνολικής ισχύος σε δύο ξεχωριστά έργα με στόχο να τύχουμε ευκολότερων διαδικασιών  αδειοδότησης. Κάτι τέτοιο είναι ολότελα ψευδές και εντελώς περιττό άλλωστε, αφού η συνολική ισχύς των δύο έργων (13,8 MW + 20,7 MW = 34,5 MW) που εγκαλούμαστε ότι σκοπίμως έγινε κατάτμηση, χρήζει ακριβώς της ίδιας διαδικασίας αδειοδότησης (κατηγορία Α2).

Καλούμε επομένως στο εξής όσους αναφέρονται  δημοσίως στις δραστηριότητές μας, εκδίδοντας ακόμα και Δελτία Τύπου, να απέχουν από συκοφαντίες και λογικά άλματα, με τα οποία επιχειρούν να παρασύρουν τους κατοίκους της περιοχής σε απολύτως λανθασμένα συμπεράσματα.

Έχουμε επικοινωνήσει με τη  Δημοτική Αρχή και εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων και  περιμένουμε την ανταπόκριση τους προκειμένου να ενημερώσουμε λεπτομερώς για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες μας και να καταλήξουμε σε  τεκμηριωμένα συμπεράσματα.

Τέλος, ως φορέας του έργου, δεσμευόμαστε με το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης θα τοποθετηθούμε επί των σχολίων, προς αποκατάσταση της πραγματικής αλήθειας, επιστημονικής και νομοθετικής.

 

Το αρχικό δημοσίευμα απο την  --- Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας ---

 
Δημοσιεύθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δύο (2) Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), στις θέσεις «Γεωργίτσι Α1» και «Ρίγανη-Σπαρτόλιζα» της δημοτικής ενότητας Αστακού, του δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες τίθενται προς δημόσια διαβούλευση έως την Πέμπτη 30-6-2022 και την Τετάρτη 6-7-2022, αντίστοιχα!
Οι σχεδιαζόμενοι ΑΣΠΗΕ Γεωργίτσι Α1 και Ρίγανη-Σπαρτόλιζα θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Αστακού και τα χωριά Χρυσοβίτσα, Αγράμπελα, Καραϊσκάκης, Στρογγυλοβούνι και Βασιλόπουλο και θα αποτελούνται συνολικά από δέκα (10) ανεμογεννήτριες ισχύος 3,45MW η κάθε μία, με ύψος πυλώνα  91,5 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 58,5 μέτρα.
*ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ:
α) Οι δύο φαινομενικά διαφορετικές εταιρείες (ENERGYCOM Α.Ε. του ΑΣΠΗΕ Γεωργίτσι Α1 και VALUE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. του ΑΣΠΗΕ Ρίγανη-Σπαρτόλιζα) έχουν παρόλα αυτά ίδια έδρα (Μεγ. Αλεξάνδρου 179 στην Πάτρα) και ίδιο υπεύθυνο επικοινωνίας (Χτενας Παναγιώτης, τηλ. 2610325920 και email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ενιαίο έργο 34,5ΜW με δέκα (10) ανεμογεννήτριες από μία εταιρεία, το οποίο σκοπίμως διαιρέθηκε σε δύο μικρότερα, προκειμένου να μην συνταχθεί μία πιο σύνθετη ΜΠΕ και να φαίνεται ότι δύο (2) διαφορετικές εταιρείες εκπονούν μελέτες για δύο (2) διαφορετικά έργα, υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία ευτελίζει επιπροσθέτως την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και εξαπατά τις υπηρεσίες και τους Έλληνες πολίτες. Το γεγονός αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα και λόγος απόρριψης της ΜΠΕ.
β) Από την αρχή του έτους αριθμούμε στην Αιτωλοακαρνανία μέχρι στιγμής συνολικά οκτώ (8) δημόσιες διαβουλεύσεις για αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Κατηγορίας Α', δηλ. για πενήντα (50) ανεμογεννήτριες [διενεργούνται δημόσιες διαβουλεύσεις αυτή την στιγμή για 29 ανεμογεννήτριες (19 στη Ναυπακτία + 10 στο Ξηρόμερο) και είχαν διενεργηθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο διαβουλεύσεις για 21 ανεμογεννήτριες, δηλ. 29+21=50]. Επιπλέον, υπήρξαν οι εγκρίσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για πάνω από 25 ανεμογεννήτριες αιολικών σταθμών Κατηγορίας Β' στην Αιτωλοακαρνανία.
Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος από ολόκληρη την επικράτεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες, το δημοτικό συμβούλιο καθώς και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Ξηρομέρου, τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της περιοχής να λάβουν γνώση των δύο (2) ΜΠΕ (πρόκειται για πρόχειρες μελέτες και παρουσιάζουν σοβαρότατες ελλείψεις) και να εκφράσουν την γνώμη τους, καταθέτοντας το ειδικό έντυπο ''Δ11'', ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ για κάθε ένα από τα δύο (2) έργα.
Στην συνέχεια παρατίθενται οδηγίες για την συμμετοχή του κοινού στις δύο (2) δημόσιες διαβουλεύσεις:  
Αξίζει ΌΛΟΙ να αφιερώσουμε 15 λεπτά από τον χρόνο μας για να εγγραφούμε στο ΗΠΜ και να καταθέσουμε ένσταση για το κάθε ένα από τα δύο έργα!
Καταθέτουμε τις απόψεις/ενστάσεις μας για τις εν λόγω ΜΠΕ, μέσω του ειδικού εντύπου Δ11, το οποίο πρέπει να κατατεθεί, ξεχωριστά για κάθε ένα από τα δύο (2) έργα, με τη μορφή αρχείου "pdf" στον ιστότοπο του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ  (για το Γεωργίτσι Α1) και ΕΔΩ (για την Ρίγανη-Σπαρτόλιζα), κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής και δημιουργίας λογαριασμού στο ΗΠΜ με χρήση των κωδικών TaxisNet.
[Στις παραπάνω διευθύνσεις μπορούμε να βρούμε τις ΜΠΕ των έργων με Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ): 2112681321 και 2112681628 αντίστοιχα, να ενημερωνόμαστε για τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και να συμμετέχουμε στην κάθε μία διαβούλευση, μόνο εάν είμαστε εγγεγραμμένοι στο ΗΠΜ].
Οδηγίες για την εγγραφή στο ΗΠΜ: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Στους παρακάτω συνδέσμους βρίσκουμε δύο (2) πρότυπα έντυπα Δ11, τα οποία περιέχουν ήδη διατυπωμένες ενστάσεις (δηλ. συμπληρώνουμε μόνο τα προσωπικά μας στοιχεία εάν το επιθυμούμε και ύστερα τα καταθέτουμε ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ με τη μορφή αρχείου "pdf" στο ΗΠΜ, στις διαβουλεύσεις των δύο έργων):
- Έντυπο Δ11 για το Γεωργίτσι Α1:  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
- Έντυπο Δ11 για την Ρίγανη-Σπαρτόλιζα: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
(Τα παραπάνω αρχεία είναι ανεβασμένα στην πλατφόρμα Google Drive. Ανοίγουμε τα αρχεία και πατάμε πάνω δεξιά στην γραμμή εργαλείων στη θέση «Αρχείο->Δημιουργία Αντιγράφου» για να δημιουργήσουμε νέο αντίγραφο, εάν θέλουμε να επεξεργαστούμε τα Δ11. Στη θέση «Αρχείο->Λήψη->Έγγραφο PDF» πατάμε για να τα αποθηκεύσουμε ως αρχεία pdf).
Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να γράψετε στο Δ11 και τις δικές σας παρατηρήσεις/ενστάσεις/σχόλια για τις εν λόγω ΜΠΕ.
--- Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας ---
Διαβάστηκε 343 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 17:52
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα