Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 17:38

Παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έγκριση συμπερασμάτων από το Συμβούλιο σχετικά με την αντίδραση της «Ομάδας Ευρώπη».

Ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ουκρανικό λαό, καθώς και για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως να συνεργαστεί με τους παγκόσμιους εταίρους της για την αντιμετώπιση των χειρότερων συνεπειών στην επισιτιστική ασφάλεια και έχει λάβει άμεσα και ολοκληρωμένα μέτρα. Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με την αντίδραση της «Ομάδας Ευρώπη» στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν πρωτοφανή επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Ο αδικαιολόγητος, απρόκλητος και παράνομος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επιδεινώσει δραματικά την κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν και καταλαμβάνουν αρόσιμη γη της Ουκρανίας, καταστρέφοντας αγροκτήματα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας τροφίμων, εξοπλισμό και υποδομές μεταφορών. Επιβάλλουν αποκλεισμό στους λιμένες της Ουκρανίας, εμποδίζοντας την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών προς τις παγκόσμιες αγορές.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς τις χώρες εταίρους που πλήττονται περισσότερο και θα ενισχύσουν τη στήριξή τους ως ικανός, υπεύθυνος και αξιόπιστος παγκόσμιος δρων.

Στο πνεύμα αυτό, το Συμβούλιο ζητεί αντίδραση της «Ομάδας Ευρώπη» στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, η οποία θα περιλαμβάνει τέσσερα σκέλη δράσης:

  • αλληλεγγύη μέσω βοήθειας έκτακτης ανάγκης και στήριξης της οικονομικής προσιτότητας·
  • ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής, της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού των συστημάτων τροφίμων·
  • διευκόλυνση του εμπορίου με παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για να εξάγει γεωργικά προϊόντα μέσω διαφορετικών οδών και με προώθηση του παγκόσμιου εμπορίου·
  • αποτελεσματικό πολυμερές σύστημα και ισχυρή στήριξη του κεντρικού ρόλου της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κρίσεων όσον αφορά τον συντονισμό των παγκόσμιων προσπαθειών.

Δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ έναντι των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές. Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν απαγορεύουν την εισαγωγή και μεταφορά ρωσικών γεωργικών προϊόντων, την πληρωμή για τέτοιου είδους ρωσικές εξαγωγές ή την προμήθεια σπόρων από τρίτες χώρες — αφορούν μόνο τα πρόσωπα και τις οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Οι κυρώσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να μην αφορούν τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα και, κατά περίπτωση, οι τομεακές απαγορεύσεις περιλαμβάνουν ειδικές εξαιρέσεις για τα προϊόντα αυτά. Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν ισχύουν για τρίτες χώρες ή φορείς τρίτων χωρών.

Διαβάστηκε 268 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.