Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:48 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 20:27

Κ. Ακινόσογλου από Αγρίνιο: Το παν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων των οστών η σωστή εκπαίδευση και διαχείριση (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μπορεί οι ορθοπαιδικές λοιμώξεις να μην είναι συχνές αλλά έχουν έντονα αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς. Το παν στην επιτυχή αντιμετώπισή τους, όπως τόνισε η λοιμωξιολόγος Καρολίνα Ακινόσογλου που πρόσφατα εξελέγη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι η σωστή εκπαίδευση των γιατρών.

Στη διάρκεια ομιλίας της στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Αγρινίου, μετά από σχετική πρόσκληση του διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής Α. Παπαπάνου,   παρουσίασε τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων των οστών και των υλικών, οι οποίες αποτελούν μόλις το 0.5% με 1% των ενδοσοκομειακών λοιμώξεων, όπως είπε.

Σε δηλώσεις της στο sinidisi.gr, η κ. Ακινόσογλου, ανέφερε ότι οι ορθοπαιδικές λοιμώξεις τόσο των οστών όσο και των υλικών μπορούν να συμβούν εντός του νοσοκομείου αλλά και στην κοινότητα. Όπως σημείωσε, αν και σχετικά σπάνια, ένας νοσηλευόμενος ο οποίος έχει χειρουργηθεί, είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπος με μία λοίμωξη.  «Οποιοσδήποτε άρρωστος φέρει υλικά ορθοπαιδικά ή άλλου είδους είναι πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις» τόνισε χαρακτηριστικά και, όπως σημείωσε, υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπείες για κάθε ασθενή και πρόβλημα. Παραδειγματικά αναφέρθηκε, στην αντιμετώπιση με αντιβιοτική αγωγή, στον περαιτέρω χειρουργικό καθαρισμό ή ακόμα και την αντικατάσταση μιας άρθρωσης.  «Υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπείες, οι οποίες χρειάζονται μια ειδική προσέγγιση», πρόσθεσε.

Το παν, όπως υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος, είναι η σωστή εκπαίδευση και σωστή διαχείριση. «Η επαναλαμβανόμενη ενημέρωση του προσωπικού για την επικαιροποίηση των γνώσεων τους πάνω στα νέα αντιβιοτικά και τις νέες τεχνικές,   θα προκαλέσει αναβάθμιση και της εκπαίδευσης και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών Υγείας του εν λόγω νοσοκομείου, το οποίο ούτως ή άλλως βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο», δήλωσε η κ. Ακινόσογλου. Εξέφρασε δε την προσδοκία η συνεργασία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας με τη νοσηλευτική μονάδα του Αγρινίου να συνεχίσει να είναι παραγωγική.

Δείτε τις δηλώσει της κ. Ακινόσογλου στο sinidisi.gr:

Μ. Σερασκέρης: Αναγκαία η διαρκής επαγρύπνηση

Έμφαση στην εκπαίδευση έδωσε και ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Μιχάλης Σερασκέρης. Αρχικά είπε ότι «η κ. Ακινόσογλου μας τιμά με την παρουσία της και τη σπουδαία γνώση που θα μεταφέρει στους γιατρούς» και πρόσθεσε: «Αν είμαστε, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα με τον Covid-19, σε μόνιμη επιφυλακή και παγκοσμίως συντονισμένα όλα τα κράτη να αντιμετωπίζουμε τις λοιμώξεις εν τη γενέσει τους, στο μέλλον θα μπορέσουμε να αποφύγουμε συμφορές όπως εκείνες του Covid-19, της ευλογιάς ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αναδυθεί».
Το τρίπτυχο διαρκής επαγρύπνηση, εκπαίδευση και καλή συνεργασία των γιατρών αποτελεί σύμφωνα με το διοικητή, προαπαιτούμενο ώστε στην επόμενη κρίση «να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι από το πρώτο δευτερόλεπτο».

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 476 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.