Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:16 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 20:20

Δ. Παπαστεργίου: Επιδότηση στις ΔΕΥΑ όπως στους φούρνους, δήλωσε από το Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μη ικανοποιημένος εμφανίστηκε στην εφημερίδα «Συνείδηση» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, από το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ της χώρας δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ επιδότησης από το Κράτος. «Έρχεται δύσκολο β εξάμηνο» εκτιμά.

Αυτοδιοικητικό διήμερο ξεκινά σήμερα στο Αγρίνιο με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη. Παράλληλα σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί θα λάβει χώρα διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή του προεδρείου της ΚΕΔΕ.

Οι εν λόγω συνεδριάσεις γίνονται σε μία συγκυρία που ούτως ή άλλως η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις λόγω της νέας οικονομικής κατάστασης που διαμορφώνουν παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός, πού απειλούν την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στη «Σ» με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης στο Αγρίνιο έκανε λόγο για μία προσπάθεια της ΚΕΔΕ να κάνει αποκεντρωμένες συνεδριάσεις ακούγοντας και τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων ο Δημήτρης Παπαστεργίου σχολίασε ότι οι δήμοι έως τώρα έχουν λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 128 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένονται άλλα 100 εκατομμύρια μέχρι τον Ιούνιο, πόσα -που όπως εκτίμησε ο ίδιος- θα καλύψουν τα κενά στην εισπραξιμότητα που έχει δημιουργηθεί στους δήμους. Ωστόσο ο Δημήτρης Παπαστεργίου εμφανίστηκε εξόχως προβληματισμένος για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης στη χώρα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης από την κεντρική κυβέρνηση.

«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι» είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι «αν δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυση για τις ΔΕΥΑ προβλέπεται ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο για τις δημοτικές επιχειρήσεις». Ο ίδιος επανέλαβε ότι βασικό αίτημα της ΚΕΔΕ ήταν και παραμένει να επιδοτηθούν οι ΔΕΥΑ της χώρας για την ενεργειακή κρίση κατά τα πρότυπα που επιδοτήθηκαν οι αρτοποιοί με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου κλήθηκε ακόμα να σχολιάσει το θέμα που έχει ανακύψει με την τελευταία ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που αφαιρεί το δικαίωμα από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να θέτουν ως κατεπείγοντα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, ρύθμιση που αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στον αυτοδιοικητικό κόσμο της χώρας.
«Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στη «Σ» και πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο, θα μπορούσε να τεθεί ένα χρονικό όριο για παράδειγμα συζήτηση των κατεπειγόντων θεμάτων για μία ώρα ή ένα όριο π.χ. του να μπαίνει ένα θέμα ως κατεπείγον από κάθε παράταξη. Αυτή είναι η έννοια του κατεπείγοντος, ένα θέμα που προκύπτει δηλαδή δυο-τρεις μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Το Υπουργείο είδε ότι σε πολλές περιπτώσεις, επειδή λόγω της απλής αναλογικής στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία οι συνεδριάσεις καταλήγουν να ασχολούνται με 15 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και να μην συζητιέται η ημερήσια διάταξη. Ούτε το άλλο άκρο είναι πρόσφορο, να «βαφτίζουμε» ως κατεπείγοντα διάφορα θέματα» πρόσθεσε ακόμη ο Δ. Παπαστεργίου και εκτίμησε ότι «η αντιπολίτευση εξάλλου λόγω της απλής αναλογικής στις περισσότερες περιπτώσεις έχει τη δυνατότητα βάσει της δύναμης της στο κάθε δημοτικό συμβούλιο να βάζει θέματα στην ημερήσια διάταξη και να συζητούνται κανονικά».

Νομοσχέδιο αλλαγών στους ΦΟΔΣΑ συζητά η ΚΕΔΕ

«Αγνοείται» ο ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου

Από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο είναι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση που αφορά τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των ΦΟΔΣΑ (με εισηγητή το Δήμαρχο Αγρινίου ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ), αλλά και διατάξεις για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων και για τον έλεγχο προεκλογικών δαπανών για κόμματα & αιρετούς. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο αυτό από αρκετούς έχει χαρακτηριστεί ως «καμουφλαρισμένο εκλογικό νομοσχέδιο».

Με αφορμή το νομοσχέδιο αυτό ανακύπτουν κάποια θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα γενικότερα. Ο νόμος για τη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ, των Φορέων δηλαδή Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων τέσσερα χρόνια μετά τη ψήφισή του δεν έχει βρει εφαρμογή στην Αιτωλοακαρνανία. Και αυτό γιατί λόγω της εμπλοκής που έχει ανακύψει με το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας και το αν θα κάνει συνδιαχείριση με τη Λευκάδα ή με την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία, ο Φορέας που αφορά την Αιτωλοακαρνανία αν και τυπικά έχει συσταθεί δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Περισσότερο σημαντικό ίσως, αν και αυτό δεν εμπίπτει τόσο άμεσα στις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη δημοπράτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με τη Μονάδα της Ναυπάκτου να έχει επαναδημοπρατηθεί ήδη μία φορά και βρίσκεται πάλι «μπλεγμένη» σε ένα κυκεώνα ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται έχουν επίπτωση στο συνολικότερο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την επιδιωκόμενη αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης, η οποία όσο δεν προχωρά οδηγεί ακόμη περισσότερα σκουπίδια στην ταφή. Πρόσφατα οι αυτοδιοικητικοί της χώρας διαμαρτυρήθηκαν για την επιβολή του τέλους ταφής, που επί σειρά ετών αναβάλλονταν, αλλά τελικά ως φαίνεται θα έρθει μέσα στη χρονιά. Τα «μέτωπα» στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολλά και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Δημήτρης Παπαδάκης

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 417 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.