Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:23 μμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 12:20

«Πράσινο φως» για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με απόφαση Καραμανλή δεσμεύτηκαν χρήματα για την ωρίμανση των μελετών  – Δεκαπέντε μήνες μετά το χαρακτηρισμό της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ως έργο «εθνικού επιπέδου, ειδικού και σημαντικού»,  το Υπουργείο Υποδομών δεσμεύει χρήματα για την ωρίμανση του έργου από άποψη μελετών.

Η «Συνείδηση» παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά την απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Τρίτη ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, με την οποία δεσμεύεται πόσο 140.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), προκειμένου το Υπουργείο να προσλάβει Τεχνικό Σύμβουλο, που θα υποβοηθήσει τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου, για να ολοκληρώσει το φάκελο του έργου. Συγκεκριμένα με βάση τη μελέτη – δωρεά του Αγρινιώτη μηχανικού Χρήστου Ράδου το Υπουργείο θα εκπονήσει ολοκληρωμένη προμελέτη οδοποιίας, γεωλογική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς φαίνεται πως το Υπουργείο αποφασίζει να προωθήσει το συγκεκριμένο έργο, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση, αν αναλογιστεί κάνεις ότι η μελέτη – δωρεά του Χρήστου Ράδου για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό παραδόθηκε στο Υπουργείο Υποδομών στις αρχές του 2018 επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη Βουλή για το συγκεκριμένο έργο είχε με σαφήνεια συνδέσει τις μελέτες με τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

«Ό,τι μελέτες υπάρχουν δεν έχουν επικαιροποιηθεί» είχε πει ο Κώστας Καραμανλής προσθέτοντας ότι «στις μελέτες περιλαμβάνεται η μελέτη κόστους – οφέλους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, αν θέλουμε να πάρουμε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυκλοφοριακή έρευνα, καθώς και η έρευνα προέλευσης και προορισμού». «Αυτά εξήγησε ο Υπουργός Υποδομών «θα μας δώσουν μία πολύ σαφή εικόνα για το κατά πόσο το έργο είναι χρηματοδοτήσιμο και ποια τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχουμε για το συγκεκριμένο οδικό άξονα, έτσι ώστε να πετύχουμε χρηματοδότηση από τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η χάραξη της σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό με βάση την πρόταση – μελέτη του Χρ. Ράδου

Ο στόχος, όπως είχε πει τον Απρίλιο του 2021 ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντοπούλου είναι να επιτευχθεί η χρηματοδότηση του έργου μέσα από την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου που παρουσιάζει σήμερα η «Σ» αποτελεί ταυτόχρονα και πρόσκληση προς τρεις συγκεκριμένες συμπράξεις μελετητικών γραφείων, με τα οποία το Υπουργείο Υποδομών θα διαπραγματευτεί για την ανάθεση των μελετών ωρίμανσης της σύνδεσής του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 307 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 12:32
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.