Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 23:17

Αιτωλοακαρνανία: Χωρίς χέρια η γη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Χωρίς χέρια η γη στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, η οποία επισημαίνει πως είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμη και αγρανάπαυσης λόγω της έλλειψης εργατών γης. Δεν καλύφθηκαν οι θέλεις εργασίας στην περιοχή ούτε πέρυσι που η παραγωγή ελιάς ήταν μειωμένη.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Τεράστια είναι η έλλειψη σε εργατικά χέρια για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με εκπροσώπους  αγροτικών συλλόγων, οι οποίοι σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν κάνει λόγο ακόμη και για αναγκαστική αγρανάπαυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μάλιστα σε καιρούς που αναφύονται ερωτήματα για την επισιτιστική ασφάλεια!

Στην Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία πέντε χρόνια η κατάσταση με την εξασφάλιση εργατών γης έχει δυσκολέψει πάρα πολύ, καθώς τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην σε σχέση με το παρελθόν.

Ακόμη και πέρυσι, που η παραγωγή της ελιάς δεν ήταν στο καλύτερο επίπεδο, η έλλειψη εργατών γης ήταν σημαντικός παράγοντας, σε σημείο που υπήρξαν παραγωγοί που δεν μπόρεσαν να μαζέψουν ακόμη και αυτή την περιορισμένη παραγωγή που διέθεταν!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας μιλώντας στη «Σ» για το ζήτημα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μείζον για τον κλάδο, παρουσιάζει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος.

Ο Φώτης Ακρίδας 

Συγκεκριμένα ο κ. Ακρίδας αναφέρει: «ακόμη και πέρσι που η παραγωγή μας ήταν μειωμένη είχαμε σοβαρό θέμα με τους εργάτες γης. Δεν είχαμε όσους χρειαζόμασταν. Φέτος που η χρονιά φαίνεται πως θα είναι πολύ καλή υπάρχει ήδη ζήτημα. Το πρόβλημα είναι σημαντικό, ψάχνουμε να βρούμε λύση για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι εύκολο πλέον, δεν υπάρχουν εργάτες.

Επίσης, δε λειτουργούν τα πράγματα όπως στο παρελθόν που έρχονταν από την Αλβανία και έμεναν όπου να ‘ναι. Τώρα όλοι θέλουν φιλοξενία.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις για το ζήτημα, ώστε να βρούμε λύση. Έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς.

Σκοπός μας είναι να έρθουμε σε επαφή και με τον Υπουργό. Μέσω εκδήλωσης που ο Σύλλογός μας θα είναι συνδιοργανωτής θα έρθουμε σε επαφή με διάφορα άτομα και φορείς αρμόδιους, για να μας βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι ήδη αργά, καθώς δεν είναι εύκολο σε 3 – 4 μήνες να βρεις εργάτες. Η συγκομιδή ξεκινάει τέλος Οκτωβρίου, οπότε οι συμφωνίες πρέπει να έχουν κλειστεί πολύ νωρίτερα.

Ακόμη και οι μεγάλοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν ζήτημα, πρέπει να κάνεις τη συμφωνία τουλάχιστον δύο – τρεις μήνες νωρίτερα.

Διαπιστώνουμε πως σε άλλες καλλιέργειες λ.χ. στη Βέροια έχουν πάρα πολύ σοβαρότερο θέμα και όταν συμβαίνει αυτό στην Ημαθία, τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και εδώ.

Πέρυσι υπήρχε ένα ποσοστό της τάξεως του 30% λιγότερων εργατών από αυτούς που γνωρίζαμε πως θα έρθουν για δουλειά.

Αν λ.χ. «έκλεινε» συμφωνία κάποιος για 10 εργάτες, έρχονταν για δουλειά τελικά 7 ή 6 άτομα και κάποιοι παραγωγοί δεν κατάφεραν να μαζέψουν όλες τις ελιές τους.

Πάντα μιλάμε για αλλοδαπούς εργάτες γης. Προσωπικά δεν έχω δει κανέναν Έλληνα να δουλεύει στη γη, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για μεροκάματα ικανοποιητικά, όχι φυσικά 20 ευρώ ή 25 ευρώ μεροκάματο, αλλά πολύ περισσότερα χρήματα για μεροκάματο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια που άνοιξαν τα σύνορα έχει δημιουργηθεί αυτό το ζήτημα με τους εργάτες γης, καθώς μπαίνουν στη χώρα με την ταυτότητά τους, γιατί πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν ελληνική ταυτότητα και μπορούν να φεύγουν στο εξωτερικό.

Οι παλιοί εργάτες γης έχουν μεγαλώσει και δεν μπορούν να δουλέψουν, ενώ οι νέοι φεύγουν, δεν μένουν στην Ελλάδα. Πηγαίνουν ίσως για καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, αυτό εκτιμώ εγώ, το σίγουρο είναι πως έχουμε σοβαρό ζήτημα».

Γ. Γεωργαντάς: Το θεσμικό πλαίσιο για τους «εργάτες γης» είναι το ελκυστικότερο που υπήρχε ποτέ

Την παράταση της απασχόλησης εργατών γης τρίτων χωρών που διέπονται από τη διάταξη 13 Α’ και η οποία λήγει την 1η Ιουλίου θα επιδιώξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία- ανέφερε ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με τις ελλείψεις εργατών γης.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς

Ο υπουργός διευκρίνισε πως άλλο είναι το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τους λεγόμενους εποχικούς υπαλλήλους και άλλο θεσμικό πλαίσιο για την εργασία από αλλοδαπούς στη χώρα μας μέσα από τις άλλες διατάξεις των εξαρτημένων συμβάσεων εργασίας, με τις διατάξεις που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Εργασίας.

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, υπάρχουν τρεις δυνατότητες για απασχόληση εργατών γης. Ειδικότερα, με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, δόθηκε η δυνατότητα της πενταετούς άδειας εργασίας εποχικού υπαλλήλου.

Δηλαδή, με ένα παράβολο πια των 100 ευρώ, αντί να δίνεται άδεια εργασίας ενός έτους, πλέον αυτή παρέχεται για πέντε έτη, βεβαίως παρέμεινε η υποχρέωσή του να αποχωρεί ανά τρίμηνο ανά έτος.

Ουσιαστικά, το εννεάμηνο της παραμονής εξακολουθεί να υπάρχει με βάση την Οδηγία του ΕΚ, η οποία καθορίζει ως μέγιστη διάρκεια διαμονής για τους εποχιακούς εργαζόμενους ότι αυτή δεν μπορεί είναι μικρότερη από πέντε μήνες και μεγαλύτερη από εννέα μήνες, ανά δωδεκάμηνο.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, έχει εξαντλήσει το περιθώριο το οποίο δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο των εννέα μηνών.

Παράλληλα, λειτουργεί και η δυνατότητα έως και 30 Σεπτεμβρίου της λεγόμενης κατά παρέκκλιση άδειας εργασίας, δηλαδή εκεί που λείπει η θεώρηση εισόδου από τον ενδιαφερόμενο εργαζόμενο, ενώ είναι σε ισχύ και μια διάταξη η οποία δίνει τη δυνατότητα στον παράτυπα ευρισκόμενο στη χώρα να δηλωθεί και να εργαστεί σε αγροτικές εργασίες.

Ο υπουργός υποστήριξε πως το υπάρχον πλαίσιο είναι το ελκυστικότερο που υπήρχε ποτέ, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Διαβλέπουμε τους κινδύνους της έλλειψης εργατών γης, καθώς είναι πολλοί και διάφοροι οι λόγοι που το δημιουργούν. Υπενθύμισε πως γι’ αυτό έχουν υπάρξει και διακρατικές συμφωνίες, όπως η πρόσφατη με το Μπαγκλαντές.

Σημείωσε δε, πως πολλοί παραδοσιακά εργάτες γης που έρχονταν στην Βόρεια Ελλάδα από όμορα κράτη, φαίνεται ότι πλέον έχουν άλλους προσανατολισμούς απασχόλησης και δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον που είχαν παλαιότερα.

Σχετικά με το ότι πολλοί αλλοδαποί εργάτες γης φαίνεται να επιλέγουν την Ιταλία, ο υπουργός είπε ότι το πλαίσιο της εποχικής εργασίας της γείτονος χώρας δεν είναι καλύτερο από της Ελλάδας. Προφανώς, είναι καλύτερα τα ημερομίσθια που τους δίνονται και αυτός σίγουρα είναι ένας λόγος.

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 348 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.