Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 22:23

Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου-μια όαση τέχνης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Συμπληρώνει φέτος εννιά χρόνια λειτουργίας, με πάνω από είκοσι εκθέσεις γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Στεγασμένη σε κτήριο που σχεδίασε ο επιφανής αρχιτέκτονας του μεσοπολέμου Νίκος Ζαμπουλίδης,  κτίστηκε το 1938 και χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία του διευθυντού της Τράπεζας της Ελλάδας. Αγοράστηκε από τον Δήμο Αγρινίου, ανακαινίστηκε και στις αίθουσές της φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης, προάγοντας την πολιτιστική πλευρά της πόλης. Χιλιάδες επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με ζωγραφικές δημιουργίες-κυρίως-που τους πρόσφεραν ποικίλα συναισθήματα αντικρύζοντάς τις διαφορετικές τεχνοτροπίες των καλλιτεχνών.

Κάθε επισκέπτης της Δημοτικής πινακοθήκης φεύγοντας από το Αγρίνιο θα κουβαλάει όμορφες αναμνήσεις και θα θυμάται τα «καλλιτεχνικά διαμάντια» που αντίκρυσε στο Αγρίνιο.

Μια από τις κορυφαίες εκθέσεις, στα εννιά χρόνια λειτουργίας της πινακοθήκης, ήταν η αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Αγρινιώτη ποιητή-λογοτέχνη Κωσταντίνου Χατζόπουλου. Περιείχε πορτραίτα-πίνακες-βιβλία-προσωπικά αντικείμενα και την μαρμάρινη προτομή του ποιητή που σμίλεψε το μακρινό 1956 ο γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος (Θέρμο 1906 – Αθήνα 1995). Η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τέλος Αυγούστου του 2021.

Στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την απελευθέρωση του Αγρινίου, στις 11 Ιουνίου το 1821, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και θαύμασε τα εκθέματα για τον κ. Χατζόπουλο. Αποχωρώντας δεν παρέλειψε να γράψει τις εντυπώσεις της, στο τηρούμενο βιβλίο επισκεπτών, για την εμπειρία της αυτή.

Πριν λίγες ημέρες στα πλαίσια της γιορτής για την Παγκόσμια ημέρα των Μουσείων, η κυρία Σταυρούλα-Βίλλυ Κ. Φωτοπούλου,  Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γεν. Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ήρθε στο Αγρίνιο. Παραβρέθηκε στην τιμητική βράβευση της κυρίας Μαίρης Χρυσικοπούλου από τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Παπαναστασίου και μίλησε για την ημέρα των Μουσείων και για την τιμώμενη κα. Χρυσικοπούλου. Δεν παρέλειψε να επισκεφθεί την ΔΠΑ και να θαυμάσει ξεναγούμενη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Χρήστο Γαρουφαλή την έκθεση έργων από την μόνιμη συλλογή. Με το πέρας της ξενάγησης συνομίλησε με τον κ. Γαρουφαλή, τον συνεχάρη για την μελετημένη διευθέτηση των εκθεμάτων στον χώρο και την άψογη συμπεριφορά του προσωπικού. Πληροφορήθηκε την ιστορία της πινακοθήκης και τις εκθέσεις καλλιτεχνών που φιλοξένησε. Γνωρίζοντας απόλυτα την αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σαν αρμόδια επιστήμονας και διευθύντρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, άκουσε με προσοχή τις απόψεις του κ. Γαρουφαλή και υποσχέθηκε ότι θα ξαναέρθει στην πόλη του Αγρινίου για να επισκεφθεί το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Γλυπτοθήκη Καπράλου.  Δυστυχώς το πρόγραμμα της δεν της επέτρεπε να μείνει όσο θα ήθελε στο Αγρίνιο για να περιηγηθεί τα τόσα ενδιαφέροντα που έχει η πόλη και η γύρω περιοχή. (η Γλυπτοθήκη Καπράλου λειτουργεί από το 1996  σε κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, δωρεά των Ευεργετών του Αγρινίου Παπαστραταίων.  Φιλοξενεί την συλλογή έργων του του Καπράλου από την περίοδο του 1930 έως το 1956).

Στα εννιά χρόνια λειτουργίας της ΔΠΑ πολλά σχολεία επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στις αίθουσες της και τα παιδιά ήρθαν σε επαφή-πολλά ίσως για πρώτη φορά-με πίνακες καταξιωμένων ζωγράφων. Είναι σίγουρο ότι η επίσκεψη τους αυτή θα μείνει στην μνήμη τους για πάντα και ίσως γίνει η σπίθα και αφορμή για κάποια ταλέντα-που ακόμα ίσως είναι κρυμμένα-να βγουν στην επιφάνεια. Ποιος ξέρει, μπορεί στο μέλλον κάποιοι από τους μικρούς μαθητές/επισκέπτες να γίνουν οι ίδιοι άξιοι καλλιτέχνες και τα έργα τους να εκτεθούν στην ίδια πινακοθήκη στις επόμενες δεκαετίες.

Η τωρινή έκθεση που θα διαρκέσει έως την 31η  Μαΐου φιλοξενεί έργα από την μόνιμη συλλογή, και όλα πίνακες και γλυπτά είναι δωρεές προς την Πινακοθήκη. Αυτό το διάστημα εκτίθενται δημιουργίες των καλλιτεχνών:   Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Αδαμάκη, Παύλου Σάμιου,  Γιώργου Ρόρρη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Σωτήρη Σορόγκα, Γιάννη Βαλοβανίδη, Χρήστου Γαρουφαλή, Μίλτου Παντελιά, Χρήστου Μποκώρου, Λήδας Κοντογιαννοπούλου, Κώστα Παπανικολάου, Θόδωρα Παπαδημητρίου, Σπύρου Κουρσάρη, Νάντιας Σκορδοπούλου, Χρήστου Καρά, Άγγελου Αντωνόπουλου, Κώστα Πανιάρα, Δημήτρη Κουτσιούτη, Χριστίνας Σαραντοπούλου, Ειρήνης Γκόνου, Βασίλη Παπανικολάου, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Ασπασίας Παπαδοπεράκη, Γιάννη Κόττη, Ηλία Παπανικολάου, Μάρκου Βενιού, Χριστίνας Μόραλη, Στέλλας Ανδρουλιδάκη, Ανδρέα Βουρλούμη, Μανώλη Πολυμέρη, Θανάση Μακρή, Βασίλη Πέρου, Δημήτρη Παπατρέχα, Τζούλιας Δημακοπούλου, Θεόφιλου Κατσιπάνου, Δημήτρη Κρέτση.

Να θυμίσομε τις επισκέψιμες ώρες: Τρίτη έως Σάββατο 10:00 έως 13:30 & 18:00 έως 20:30,  Κυριακή 11:00 έως 13:30, Δευτέρα κλειστά.

Οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΟΔΥ.

Πληροφορίες:  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, Δ. Βότση 2, Αγρίνιο,

τηλ.: 26413 60419, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  www.dipinag.gr

40388  website http://ayla.culture.gr

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 445 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.