Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:04 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 10:21

Αγρίνιο: «Παίζουν μαζί, μαθαίνουν μαζί» μαθητές από 9ο Δημοτικό και 1ο Ειδικό Δημοτικό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα τελευταία  χρόνια υλοποιείται στο  9Ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» των Special Olympics Hellas, ένα πρόγραμμα συνεκπαίδευσης-συμπερίληψης με τη συμμετοχή μαθητών/τριών από το 1Ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.

Το πρόγραμμα αυτό βοηθά αποτελεσματικά στην:

  • προώθηση της ένταξης και των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση
  • ανάπτυξη των γνωστικών, μαθησιακών, ψυχοσυναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όλων των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με αναπηρία  και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
  • ευαισθητοποίηση των μαθητών των σχολείων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καλλιέργεια σεβασμού στη διαφορετικότητα
  • ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης στους μαθητές αμφότερων των σχολικών πλαισίων

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» υλοποιείται από τα Special Olympics International σε 22 χώρες, με τη δωρεά και αμέριστη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στην Ελλάδα πραγματοποιείται από τα Special Olympics Hellas, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό, βιωματικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε σχολεία και δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις και να μαθαίνουν να συνυπάρχουν.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του παραπάνω  προγράμματος στις  22 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε  η πρώτη δράση που περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Στο θεωρητικό μέρος έγινε ενημέρωση σχετικά με τα SpecialOlympics και την καλαθοσφαίριση. Το πρακτικό μέρος περιλάμβανε παιχνίδια γνωριμίας με τη μπάλα, προασκήσεις καλαθοσφαίρισης, αγώνες ταχύτητας με και χωρίς εμπόδια και σκυταλοδρομία και πραγματοποιήθηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του  αύλειου χώρου του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Συντονίστρια της δράσης  ήταν η προπονήτρια καλαθοσφαίρισης των Special Olympics Hellas και συντονίστρια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, κα Ρόη Τάτση.

Την Πέμπτη, 12 Μαΐου  2022, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Special Olympics Hellas, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη  δράση η οποία περιλάμβανε αντίστοιχα θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Στο θεωρητικό μέρος  έγινε αναλυτική αναφορά και  συζήτηση για τον αθλητισμό και τα Special Olympics. Το πρακτικό μέρος περιλάμβανε δράση στο άθλημα του BOCCE και πραγματοποιήθηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του προαύλιου χώρου του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου.

Συντονιστής της δράσης ήταν  ο προπονητής Bocce των Special Olympics και συντονιστής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, κύριος Βαγγέλης Μπλέτσας. Κατά την προετοιμασία της δράσης, έγινε επίδειξη-εκμάθηση ελληνικού παραδοσιακού χορού από τους  Εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής,κα Καλαντζή Ιωάννα και κο Πατερέκα Χρήστο, με τη συμμετοχή όλων των παιδιών  της Ε’ και  ΣΤ’ Τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και μαθητών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου.

Πιο συγκεκριμένα, στις παραπάνω δράσεις πήραν μέρος:

  • Δεκατρείς μαθητές/τριες  του 1ου Ειδικού  Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Καλαντζή Ιωάννας, Δούκουλου Αικατερίνης, Τσόλκα Βασιλικής, Μουρκογιάννη Παρασκευής, Παπαροϊδάμη Νικόλαου και της  Βήκα Ελένης,  Σχολικής Νοσηλεύτριας.
  • Είκοσι δύο  μαθητές/τριες του 9ου Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου των Ε’ και  ΣΤ’ τάξεων, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Πατερέκα Χρήστου, Αλβανού Σοφίας και Άλπου Ευάγγελου.

Στους συμμετέχοντες διενεμήθη αναμνηστικό καπέλο jockey με τον λογότυπο των Special Olympics Hellas.

«Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την νέα σχολική περίοδο με δράση σε διαφορετικά αθλήματα. Ευχαριστούμε θερμά τους συντονιστές των δράσεων κ. Ρόη Τάτση και κ. Μπλέτσα Βαγγέλη για την άρτια οργάνωση και τον άψογο συντονισμό», υπογραμμίζει η σχετική ενημέρωση.

Τα παραπάνω σχολεία αποτελούν πλέον Πιστοποιημένα Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού (UnifiedSchools).

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 431 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.