Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:47 μμ
 
wm small
Κυριακή, 22 Μαϊος 2022 00:46

Στο επίκεντρο του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας και οι προοπτικές της Τριχωνίδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η τελευταία ενότητα της 2η ημέρας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της Τριχωνίδας (όπου άλλωστε φιλοξενήθηκε και το ίδιο το συνέδριο) παράλληλα με την προστασία του μοναδικού αυτού παγκοσμίως οικολογικού συστήματος.

Στη συζήτηση έλαβε μέρος ο αντιδήμαρχος Δήμου Ζηρού και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, ο οποίος περίεγραψε και εξήρε τον ρόλο του Δικτύου στην προοπτική που διαφαίνεται για την Λίμνη Ζηρού στην περιοχή του Φιλιππιάδας. Ανέφερε ότι ήδη υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και με τους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου ενώ βρίσκονται χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν υπήρχαν, ώστε στο άμεσο μέλλον να υπάρξει και οικονομική δραστηριότητα γύρω από ένα ευρύτερο χώρο που περιλαμβάνει και άλλες ομορφιές της Πρέβεζας και της Ηπείρου.

Σημαντική ήταν όμως και η παρέμβαση του δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα ο οποίος έκανε σαφές ότι τόσο ο δικός του Δήμος όπως κι εκείνος του Αγρινίου έχουν ως πρώτη τους προτεραιότητα την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος της Τριχωνίδας. «Η συνεργασία μας με τον Δήμο Αγρινίου από το 2016, όπως και με τις δύο τελευταίες διοικήσεις της Περιφέρειας, είναι εξαιρετική κι έχουμε θέσει μαζί στόχους που περιλαμβάνουν την επισκεψιμότητα από πολύ ποιοτικό επίπεδο επισκεπτών. Θέλω να τονίσω ότι γίνονται σημαντικά πράγματα και να βγάλω μια αίσθηση αισιοδοξίας για την περιοχή.

Στο συνέδριο ακούστηκαν εξελίξεις όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα ορίσει χρήσεις γης και θα βοηθήσει να υπάρξει οικονομική δράση με ευαισθησία. Ο Παρατριχώνιος δρόμος μπορεί πια να προχωρήσει διότι οριοθετήθηκε η παράκτια ζώνη παρά τα κατά τόπους προβλήματα και είναι γνωστό ότι χωρίς δρόμο περιμετρικά δεν θα πετύχουμε. Παράλληλα, η Περιφέρεια ήδη έχει ανακοινώσει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα βάσει του Επιχειρησιακούς της Προγράμματος που μαζί της είμαστε κι εμείς και το Αγρίνιο. Οπότε θέλω να μείνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αναμένοντας ότι μπορούμε να εντάξουμε δράσεις και στο ταμείο Ανάκαμψης», επεσήμανε ο κ. Κωνσταντάρας.

Να σημειωθεί ότι από την συζήτηση προέκυψε ότι το θέμα των υδροπλάνων στην Τριχωνίδα κάθε άλλο παρά έχει εγκαταληφθεί αφού αυτό που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η απουσία νομικού πλαισίου για τις Λίμνες. Μέχρι στιγμή τα υδατοδρόμια βρίσκουν νομικά ερείσματα μόνο σε θαλλάσιες περιοχές αλλά σύντομα αναμένεται να «ξεκολλήσει» η διαδικασία μέσα του προσωρημένου αιτήματος της Παμβώτιδας. «Για το Αγρίνιο και το Θέρμο σύντομα η Τριχωνίδα θα είναι πραγματικό σημείο αναφοράς», κατέληξε ο δήμαρχος Θέρμου.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 299 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.