Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:04 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 00:37

«Δίκτυο Παρατριχώνιων Φορέων για τη Φύση και το Πολιτισμό»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) με ανακοινώνει την έναρξη της πρωτοβουλίας «Δίκτυο Παρατριχώνιων Φορέων για τη Φύση και το Πολιτισμό» (Δημιουργία Παρατριχώνιου Δικτύου για την προστασία και ανάδειξη φυσικού και πολιτιστικού Περιβάλλοντος της Λίμνης Τριχωνίδας) . Η ανακοίνωση:

Το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη της πρωτοβουλίας «Δίκτυο Παρατριχώνιων Φορέων για τη Φύση και το Πολιτισμό» (Δημιουργία Παρατριχώνιου Δικτύου για την προστασία και ανάδειξη φυσικού και πολιτιστικού Περιβάλλοντος της Λίμνης Τριχωνίδας)

Έχει ως κύριο στόχο την ενδυνάμωση και εμψύχωση των τοπικών φορέων και οργανώσεων για την πολιτιστική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων των περιοχών γύρω από την Τριχωνίδα. Με την πρωτοβουλία αυτή επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ενδιαφερθούν δυναμικά για την προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού περιβάλλοντος των παραλίμνιων οικισμών της Λίμνης Τριχωνίδας. Το έργο στοχεύει στην δημιουργία «Δικτύου Παρατριχώνιων Φορέων για τη Φύση και το Πολιτισμό» (Δημιουργία Παρατριχώνιου Δικτύου για την προστασία και ανάδειξη φυσικού και πολιτιστικού Περιβάλλοντος της Λίμνης Τριχωνίδας) που καλείται να αντιμετωπίσει τις πολιτιστικές και  περιβαλλοντικές προκλήσεις μέσω της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της Τριχωνίδας θα είναι το αντικείμενο των τεσσάρων εκπαιδευτικών εργαστηρίων και δράσεων πολιτιστικής και οικολογικής ευαισθητοποίησης στις οποίες θα αξιολογηθούν οι κίνδυνοι από την δραστηριότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής, θα συζητηθούν τα ουσιαστικά προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων και θα προβληθούν μοντέλα βιώσιμης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Οι δράσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την εκπαίδευση, κατάρτιση και υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής καθώς και τη μεταφορά εμπειρίας από καλές πρακτικές σε ανάλογες περιοχές από ειδικούς. Σύντομα θα είναι στη διάθεση όλων ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο που θα δίνει πρόσβαση στην πληροφορία αναφορικά με το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής και το εξαιρετικά πλούσιο οικοσύστημα της Λίμνης και την βιωσιμότητά του. Θα αποτελέσει έναν ηλεκτρονικό κόμβο διάχυσης της γνώσης με σκοπό την πολιτιστική ανάδειξη, την βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση και διατήρηση του πλούσιου οικοσυστήματος  της Λίμνης  και όλα αυτά με γνώμονα τη συνεισφορά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στο δίκτυο συμμετέχουν οι:

  1. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ,ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ(Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.)
  2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
  3. IΣTOPIKH KAI APXAIOΛOΓIKH ETAIPEIA ΔYTIKHΣ ΣTEPEAΣ EΛΛAΔAΣ
  4. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΝΙΣΚΑΣ
  5. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΥ
  6. ΛΕΣΧΗ ΜΕΙΚΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ(ΛΕ.ΜΑ.Θ.)
  7. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
  8. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΟΥ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  9. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ
  10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΡΥΜΩΝΑ
  11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ «ΑΡΤΕΜΙΣ ΗΓΕΜΟΝΗ»
  12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΥΡΤΙΑΣ  «ΓΟΥΡΙΤΣΑ»
  13. ΔΡΩ-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  14. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΜΟΥ ‘’ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ’’
  15. Κοιν.Σ.Επ. Ορεινή
  16. Youth Active minds –ΑΜΚΕ
  17. HYPER PARK-Αργύρης Χρήστος
  18. ΕΟΘ(ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΡΜΟΥ)

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο δίκτυο ή να προσφέρετε εθελοντικά σε αυτή την πρωτοβουλία παρακαλούμε επικοινωνήστε με το  Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) στο Facebook ή στέλνοντας μήνυμα στο 6944541242

Το έργο «Δίκτυο Παρατριχώνιων Φορέων για τη Φύση και το Πολιτισμό» (Δημιουργία Παρατριχώνιου Δικτύου για την προστασία και ανάδειξη φυσικού και πολιτιστικού Περιβάλλοντος της Λίμνης Τριχωνίδας) υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.).

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 258 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.