Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:06 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 00:33

Νέο άλμα στην τιμή των καυσίμων – Έλεγχοι στα πρατήρια της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέο άλμα στην τιμή των καυσίμων. Έλεγχοι στα πρατήρια του νομού σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως όλα τα πρατήρια της Αιτωλοακαρνανίας βρέθηκαν εντός του νόμιμου πλαισίου μετά τους ελέγχους. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης τονίζει: “ο μοναδικός που δεν ευθύνεται για αυτό που συμβαίνει στις τιμές των καυσίμων είναι ο πρατηριούχος”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Οι τιμές στα καύσιμα συνεχίζουν να καλπάζουν την ώρα που στις διεθνείς αγορές οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημείωσαν απότομη βουτιά άνω των 7 δολαρίων το βαρέλι, υπό τον φόβο που κυριαρχεί τελευταία για μείωση της ζήτησης και ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Εδώ και καιρό ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις στην ελληνική και τοπική κοινωνία είναι η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης, που αποτελούν «βραχνά» για όλα τα νοικοκυριά και παράλληλα έχουν αλλάξει τόσο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όσο και τις καταναλωτικές συμπεριφορές, καθώς πλέον το φουλάρισα του ρεζερβουάρ αποτελεί ευχάριστη ανάμνηση του παρελθόντος…

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δημοσθένη Κακούρη οι πρατηριούχοι είναι οι μόνοι στην «αλυσίδα» των καυσίμων που δεν ευθύνονται για την κατάσταση, ενώ ο κ. Κακούρης τονίζει και πως όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων του νομού ελέγχθηκαν και κανένα δεν κινείται εκτός του πλαισίου, που ορίζει ο νόμος.

Νέο άλμα στην τιμή των καυσίμων - Έλεγχοι στα πρατήρια της Αιτωλοακαρνανίας
Ο Δημοσθένης Κακούρης

Συγκεκριμένα ο κ. Κακούρης περιγράφοντας και την συνολική εικόνα, αλλά και το τι ισχύει στην Αιτωλοακαρνανία τονίζει: «η αύξηση στα καύσιμα έχει να κάνει με την ισοτιμία ευρώ δολαρίου, που πλέον είναι περίπου ένα προς ένα, που σημαίνει πως έχει χάσει το ευρώ έναντι του δολαρίου, έχει να κάνει με τις διεθνείς συνθήκες όπως λ.χ. με τον πόλεμο και με τη ζήτηση και την προσφορά που υπάρχει.

Πλέον είναι χρηματιστηριακό προϊόν, όπως επίσης έχει να κάνει και με την τιμή του βαρελιού brent. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες το βαρέλι να έχει φτάσει το 1,23 και γι’ αυτό υπήρξε σημαντική αύξηση. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα μείωση της τάξεως των 3 – 4 λεπτών, γιατί την Δευτέρα υπήρξε πτώση.

Σε καμία περίπτωση ο πρατηριούχος δεν ευθύνεται για την αύξηση των καυσίμων. Αυτό ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει. Υπάρχει πλαφόν που πουλάνε τα πρατήρια και είναι βάσει του τιμολογίου αγοράς. Όλα τα πρατήρια στην Αιτωλοακαρνανία ελέγχθηκαν για το αν είναι στο πλαίσιο της νομοθεσίας και κανένα πρατήριο δεν εντοπίστηκε να είναι εκτός της τιμολογιακής πολιτικής.

Αγοράζουμε τα καύσιμα με ένα τιμολόγιο σήμερα και το περιθώριο κέρδους είναι πολύ συγκεκριμένο. Ανεξάρτητα αν ακριβύνει ή φθηνύνει το καύσιμο, εμείς πρέπει να το πουλήσουμε εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, που ορίζει ο νόμος και γι’ αυτό επαναλαμβάνω ελέγχθηκαν όλα τα πρατήρια του νομού και όλα ήταν εντός στο πλαίσιο που ορίζεται.

Συνεπώς, ο μοναδικός που δεν ευθύνεται για αυτό που συμβαίνει στις τιμές των καυσίμων είναι ο πρατηριούχος.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άλλες στρεβλώσεις στην αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων. Στους Αιτωλοακαρνάνες καταναλωτές έγινε βίωμα πως το καύσιμο κοστίζει 2 ευρώ, άλλοι το εκλαμβάνουν με χιούμορ και άλλοι όχι. Οι περισσότεροι προμηθεύονται καύσιμα για να πάνε στον προορισμός τους, καθώς λ.χ. η τιμή της αμόλυβδης στις 10/5/22 ήταν πάνω από 2,20 το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης ήταν 1,95.

Μέχρι να τελειώσει η ενεργειακή κρίση η μόνη λύση είναι να μειωθεί από την κυβέρνηση ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Το ζητάμε τόσους μήνες από την πολιτεία και είναι η μόνο λύση, είναι κάτι που έχουν κάνει πάρα πολλές χώρες της Ε.Ε.».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 273 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.