Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  6:30 πμ
 
wm small
Τρίτη, 10 Μαϊος 2022 18:08

Πληθωρισμός: 122% πάνω το φυσικό αέριο σε έναν χρόνο – Ποια προϊόντα εκτινάχθηκαν από τις αυξήσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ιστορικό υψηλό σχεδόν των τριών τελευταίων δεκαετιών ανακοινώθηκε με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 10,2%, για πρώτη φορά από το 1994 σε διψήφιο ποσοστό.

Η ενεργειακή κρίση με τις τιμές σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο να έχουν εκτοξευθεί έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του πληθωρισμού όπως τον ανακοίνωσε ο ΕΛΣΤΑΤ, για τον Απρίλιο, όμως την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί οι τιμές σχεδόν για το σύνολο των προϊόντων, σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, και όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο χρόνο έχουν ακριβύνει κατά:

122,6% το φυσικό αέριο
88,8% ο ηλεκτρισμός
65,1% το πετρέλαιο θέρμανσης
29% τα καύσιμα και τα λιπαντικά
5,3% τα στερεά καύσιμα.

Οπως είναι φυσικό οι συγκεκριμένες αυξήσεις έχουν συμπαρασύρει και μια άλλη σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες που μέσα σε έναν χρόνο έχουν αυξήσει κατά πολύ την τιμή τους. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα η άμεση εξάρτησή τους από τα καύσιμα. Έτσι υπάρχει αύξηση:

15,8% στις μεταφορές με αεροπλάνο
17,7% στις μεταφορές με πλοίο

Στα ύψη τα είδη πρώτης ανάγκης

Η ακρίβεια που συναντούν οι καταναλωτές καθημερινά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στα αρτοποιεία ή στα κρεοπωλεία αποτυπώνεται και στους δείκτες του πληθωρισμούς, μιας και σχεδόν όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για κάθε νοικοκυριό έχει διπλάσια αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικές είναι οι μεταβολές κατά:

22% σε έλαια και λίπη
14,1% σε κρέατα
10% σε ψωμιά και δημητριακά
11,7% σε γαλακτοκομικά και αυγά
13,8% στα λαχανικά
8,6 στα νωπά φρούτα

Πάνω από 35% η μεταβολή στη στέγαση

Η στέγαση (λόγω αυξήσεων στα ενοίκια), οι μεταφορές και διατροφή είναι οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες μεταβολές, που οδήγησαν στο 10,2 τον πληθωρισμό τον Απρίλιο. Η μεταβολή στη στέγαση σε σχέση με το 2021 είναι στο 35,2% όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως αύξηση (της τάξης του 4%) παρατηρείται και στη σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο.

Οι αυξήσεις στις μεταφορές προκάλεσαν μεταβολές στο 15,4% ενώ κατά 10,9% αυξήθηκαν η διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά. Στο 4,2% η αύξηση σε διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού.

Υπάρχουν και οι μειώσεις

Συναντάμε βέβαια και κάποιες -λίγες- κατηγορίες όπου η τιμές έχουν μειωθεί συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα (-8%), οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (-4,7%) αλλά και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες (-2,7%) είναι μερικές από αυτές.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 286 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.