Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 13:57

1839: Όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ήταν το μόνο που χρηματοδότησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το παλαιότερο Πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας  το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ιδρύθηκε το 1836. Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα μόλις είχε απελευθερωθεί από τον Οθωμανικό ζυγό και το νεοσύστατο ακαδημαϊκό ίδρυμα έπρεπε να λειτουργήσει. Μία από τις άμεσες προτεραιότητες ήταν το κτίριο. Έτσι τρία χρόνια αργότερα, το 1839 αποφασίστηκε  Συγκρότηση επιτροπής για τη διενέργεια εράνου «προς ανέγερσιν ελληνικού Πανεπιστηµίου». Με βάση τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θεμελιώθηκε  το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Στο κάλεσμα της επιτροπής ανταποκρίθηκαν εύποροι ιδιώτες. Από πλευράς αυτοδιοίκησης η μόνη επαρχιακή πόλη που συμμετείχε εκτός βέβαια από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων ήταν το Αγρίνιο. Συγκεκριμένα στη λίστα των συνδρομών το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου εμφανίζεται μεταξύ των 10 πρώτων δωρητών με δωρεά 300 δρχ .όπως θα δείτε στην παρακάτω λίστα των δωρητών.

Έτσι η νεοσύστατη πόλη του Αγρινίου που μόλις είχε αρχίσει να ανασυγκροτείται μέσα από τις στάχτες του πολέμου και του εμφυλίου του 1836 που ακολούθησε βρήκε το σθένος να κάνει όχι μια συμβολική συνδρομή αλλά να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανέγερση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καμία άλλη πόλη και κανένα άλλο δημοτικό συμβούλιο δεν μπήκε στον κόπο να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το “ευχαριστώ” βέβαια της Ελληνικής Πολιτείας δεν ήρθε τότε αλλά δύο αιώνες μετά, όταν φρόντισε να “ανταμείψει” την πόλη του Αγρινίου με το να της καταργεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος το 2013, να ανέχεται από το γειτονικό Πανεπιστήμιο Πατρών να παίρνει τα Πανεπιστημιακά τμήματα και το 1996 ( Οικονομικό Αγρινίου) αλλά και το 2018 και 2021 με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ιστορίας-Αρχαιολογίας να είναι με το ένα πόδι εκεί και να λείπει μόνο η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Δεν είναι τραγική ειρωνεία της ιστορίας όταν  δύο αιώνες πριν το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου να βάζει το θεμέλιο λίθο για τη λειτουργία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και του Φιλολογικού τμήματος;

Δείτε την παρακάτω λίστα με το Αγρίνιο ως πρωτοπόρο στη δημιουργία του Ακαδημαϊκού χάρτη της Ελλάδας αμέσως μετά την απελευθέρωση της το 1839. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση όσων αναπαράγουν με αφέλεια έστω συμπλεγματικές προσεγγίσεις έξωθεν προερχόμενες  του τύπου ότι “δεν είχε σχέση ποτέ το Αγρίνιο με το Πανεπιστήμιο”…

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 690 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 14:02
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.