Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 17:51

Αιτωλοακαρνανία: Έξι ιαματικές πηγές περιμένουν…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έξι ιαματικές πηγές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας περιμένουν να αξιοποιηθούν, καθώς παραμένουν αναξιοποίητες και η φήμη τους δεν έχει φύγει πέρα από τα στενά όρια της τοπικής κοινωνίας, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα λασπόλουτρα της Αγίας Τριάδας στο Μεσολόγγι

Ένας από τους λόγους που η Αιτωλοακαρνανία, αλλά και ευρύτερα η Δυτική Ελλάδα, βρίσκεται πολύ χαμηλά σε όλους τους οικονομικούς και αναπτυξιακούς δείκτες είναι το γεγονός ότι κατέχει ένα πολύ μικρό μερίδιο του εγχώριου τουριστικού εισοδήματος.

Ο τουρισμός αποδείχθηκε περίτρανα στη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι μια οικονομική δραστηριότητα που οπωσδήποτε μπορεί να προσφέρει πολλά. Στην Αιτωλοακαρνανία σίγουρα υπάρχουν προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης ιδίως στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Βέβαια η περιοχή διαθέτει πολλές ομορφιές πάνω στο κλασικό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» του ελληνικού τουρισμού, ωστόσο αλλά τόσες αν όχι και περισσότερες είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου η περιοχή να αναπτύξει διάφορες μορφές του εναλλακτικού τουρισμού.

Μια από αυτές και αναπτυσσόμενη παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια είναι και η μορφή του ιατρικού – θεραπευτικού τουρισμού ή αλλιώς του τουρισμού υγείας. Στην Αιτωλοακαρνανία από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί επίσημα μέχρι σήμερα έξι συνολικά φυσικοί πόροι ως ιαματικοί. Πρόκειται όμως για ιαματικές πηγές που παραμένουν εν πολλοίς παντελώς αναξιοποίητες και η φήμη τους δεν έχει φύγει πέρα από τα στενά όρια της τοπικής κοινωνίας, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα λασπόλουτρα της Αγίας Τριάδας στο Μεσολόγγι.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτή την περίοδο συντάσσει το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, πράγμα που είναι μια πρώτη τάξεως ευκαιρία για την Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να κερδίσει κάτι παραπάνω από την «πίτα» του τουρισμού. Για το κομμάτι του ιαματικού τουρισμού συγκεκριμένα για την αξιοποίησης των ιαματικών πηγών θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις ήδη εγκεκριμένες προτάσεις της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται δράσεις (συνολικού προϋπολογισμού 23 εκ. €) για την αναβάθμιση των υποδομών των ιαματικών πηγών και την εκπόνηση σχετικών μελετών, αλλά και για την προβολή των ελληνικών τουριστικών προορισμών συνολικά, περιλαμβανομένων και αυτών του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας.

Τούτου δοθέντος καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει μια ρεαλιστική ευκαιρία ενόψει από τη στιγμή που θα υπάρχουν και διαθέσιμοι πόροι, έτσι ώστε η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών να μην είναι μια θεωρία, αλλά σιγά – σιγά να γίνεται πράξη.

Οι αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές στην Αιτωλοακαρνανία

Πηγή Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς Δήμου Θέρμου (νερό) «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «Πηγή Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς» Δήμου Θέρμου, ως ιαματικού» (ΦΕΚ 1347/Β/19.04.2018)

Πηγή Κρεμαστών Δήμου Αμφιλοχίας (νερό) «Αναγνώριση του Φυσικού Πόρου «Πηγή Κρεμαστών» Δήμου Αμφιλοχίας, ως Ιαματικού» (ΦΕΚ 1490/Β/03.05.2019)

Πηγή Μουρστιάνου ή Σώκου «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «πηγή Μουρστιάνου ή Σώκου» ως ιαματικού» (ΦΕΚ 1861/Β/24.06.2016)

Πηγή Μπανιώτη-Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου (νερό) «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «νερό πηγής Μπανιώτη − Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου» ως ιαματικού» (ΦΕΚ 1114/Β/19.04.2016)

Πηγή Αγίου Βάρβαρου Τρύφου Αιτ/νιας Αναγνώριση του φυσικού πόρου «“ΆΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ” Τρύφου Αιτωλοακαρνανίας» (ΦΕΚ 2635/Β/18.06.2021)

Πηλός Αγίας Τριάδας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου (Κλείσοβα) «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «Πηλός Αγίας Τριάδας» Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, ως ιαματικού» (ΦΕΚ 2459/Β’/19.07.2017)

Το σχέδιο αξιοποίησης των ιαματικών πηγών – O νέος φορέας διαχείρισης

Παράλληλα στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (Ι.Π.Ε) έχει προχωρήσει το υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την αναγνώριση, διαχείριση και παραχώρηση των ιαματικών πηγών της χώρας για την καλύτερη αξιοποίηση τους.

Αυτή τη στιγμή οι ιαματικές πηγές βρίσκονται κατακερματισμένες σε πολλαπλά καθεστώτα ιδιοκτησίας και παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης, με τον ιδρυόμενο φορέα να έχει ως στόχο τη δημιουργία επενδυτικών φακέλων για την μέγιστη εκμετάλλευση και αξιοποίηση των πηγών, μεριμνώντας για τις εκμισθώσεις και τις σχετικές μελέτες, ώστε τα επενδυτικά σχέδια να καθίστανται ώριμα προς αξιοποίηση.

Οι «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» θα αξιοποιήσουν τους φυσικούς ιαματικούς πόρους, τις εγκαταστάσεις τους και τον περιβάλλοντα χώρο σε ακτίνα 500 μέτρων, η οποία ανήκει στη διαχείριση του ΕΟΤ και περιλαμβάνεται στην προστατευτική περιοχή γύρω από την πηγή και τα οποία αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή Ο.Τ.Α.

Μεταβίβαση στην «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας»

Εκτός των ανωτέρω περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, στην εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας», με διάρκεια 50 χρόνια μπορούν να μεταβιβάζονται και περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα ιδιωτών ευρισκόμενα και σε απόσταση μεγαλύτερη της ακτίνας των 500 μέτρων με την παραχώρηση στην περίπτωση αυτή να γίνεται με σύμβαση, που καταρτίζεται μεταξύ της Ι.Π.Ε. και του φορέα των δικαιωμάτων, η οποία ορίζει και τους ειδικότερους όρους της παραχώρησης.

Επιπλέον, μπορούν να μεταβιβάζονται και περιουσιακά δικαιώματα των Ο.Τ.Α. ευρισκόμενα και σε απόσταση μεγαλύτερη της ακτίνας των 500 μέτρων μόνο κατόπιν σύμφωνης γνώμης του οικείου Ο.Τ.Α. Η παραχώρηση της χρήσης των περιουσιακών στοιχείων στην Ι.Π.Ε. απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά, αμοιβή ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος για το κάθε μορφής εισόδημα που προκύπτει από τη δραστηριότητα της Ι.Π.Ε.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1090 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 17:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.